niedziela, 22 maja 2016

Sernik rabarbarowy z musem truskawkowym

Sernik rabarbarowy z musem truskawkowym

Rhubarb cheesecake with strawberry mousse, for English scroll down


To najdelikatniejszy sernik, jaki kiedykolwiek zrobiłam. Poprzez dosyć długi czas pieczenia w niskiej temperaturze nie przypala się i nie rośnie zbyt mocno. Mascarpone dodaje sernikowi kremowej konsystencji a kremówka lekkości. Jest bardzo aksamitny i rozpływający się w ustach. Spód z ciasteczek oreo po upieczeniu przypomina trochę swoją strukturą brownie. Ten sernik moi drodzy jest pyszny, bardzo pyszny;) Ale musicie uzbroić się w cierpliwość, jego pieczenie trochę zajmuje;)

Sernik rabarbarowy z musem truskawkowym
tortownica 22 cm

składniki na spód:
- 175 g oreo
- 50 g masła, roztopionego

Piekarnik nastawić na 180 C.- grzanie góra- dół.
Ciasteczka rozkruszyć w rozdrabniaczu na piasek, dodać masło i ponownie rozdrobnić. Masę rozłożyć na spód tortownicy i mocno przycisnąć. Wstawić do piekarnika i piec 10 minut, następnie wyjąć i zostawić do ostudzenia.

składniki na masę serową:
- 500 g twarogu, trzykrotnie zmielonego
- 500 g mascarpone
- 180 g cukru
- 5 duże jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (47 g)
- 300 g rabarbaru+ 50 g cukru
- 200 ml śmietanki kremówki 36%
- odrobina czerwonego barwnika (opcjonalnie)

Piekarnika nastawić na 180 C.- grzanie góra-dół.
Rabarbar pokroić na kawałki i wymieszać z 50 g cukru. Przełożyć na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika, piec ok 20 minut aż będzie bardzo miękki. Następnie wyjąć z piekarnika i zblendować, odstawić do ostudzenia.
Sery zmiksować ze sobą przez chwilę, następnie dodać cukier i zmiksować ponownie. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Na samym końcu dodać proszek budyniowy i wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno i dodawać do masy serowej, mieszając szpatułką. Masę podzielić na 60% i 40% masy. Do mniejszej połowy dodać ostudzony mus rabarbarowy, odrobinę barwnika i wymieszać. Na podpieczony spód dodawać naprzemiennie masy serowe. Całość wstawić do piekarnika (na dnie położyć naczynie z gorącą wodą) i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 C i piec 30 minut. Po tym czasie ponownie zmniejszyć temperaturę do 120 C i piec kolejne 60 lub 90 minut. Patyczek wbity w środek sernika może nadal być mazisty, jednak przy lekkim potrząsaniu formy, masa serowa nie powinna się trząść, jak galaretka. Piekarnik wyłączyć, otworzyć drzwiczki piekarnika i zostawić ciasto do ostudzenia, następnie włożyć do lodówki na całą noc. 

składniki na mus truskawkowy:
- 500 g truskawek
- 5 łyżek cukru pudru
- 5 łyżeczek żelatyny

Truskawki zblendować z cukrem pudrem. Do żelatyny dodać trochę musu, wymieszać i odstawić na chwilę do napęcznienia. Następnie podgrzać żelatynę w mikrofalówce lub garnku, jednak nie doprowadzać do zagotowania. Żelatyna starci swoje właściwości żelujące. Do roztopionej żelatyny dodawać pozostały mus i mieszać cały czas. Gotowy mus przelać na wierzch sernika i odstawić do lodówki do stężenia.
Smacznego!

Rhubarb cheesecake with strawberry mousse
22 cm round tin

ingredients fo crust
- 175 g oreo cookies
- 50 g butter, melted

Preheat ovet to 180 C.
Blend cookies until fine crumbs. Add butter and blend to combine. Line bottom of the round tin with parchment paper and add cookies, press with fingers and take into the oven, bake 10 minutes, then remove from the oven and set aside to cool. 

ingredients for cheese filling:
- 500 g farmer's cheese, grounded three times
- 500 g mascarpone cheese
- 180 g sugar
- 5 big eggs
- 1 package custard powder (47g)
- 300 g rhubarb+ 50 g sugar
- 200 ml whipping cream
- few drops of red food colouring (optional)

Preheat oven to 180 C.
Cut rhubab into small pieces, stir with sugar and take into the baking sheet lined with parchment paper. Take into the oven and bake 20 minutes until tender. Remove from the oven and blend until very smooth, set aisde to cool completely. 
Mix cheeses and add sugar, beat to combine, then add eggs one at a time, beating all the time. Add custard powder and stir to combine. Beat whipping cream until whipped and add into the cheese filling, stir with spatula. Divide filing into two parts- 40% and 60%. Add rhubarb mousse into the smaller part of the filling and stir to combinde, add food colouring and stir again. Take cheese filling alternately into the prebaked crust. Take cheesecake into the preheated oven (take casserole dish with hot water at the bottom of the oven) and bake 15 minutes, then reduce temerature to 150 C. and bake 30 minutes. Next reduce temperature again to 120 C. and bake another 60-90 minutes. A toothpick inserted into a center of the cake can come out gooey. Turn off the oven and open doors, leave cheesecake in the oven until cooled, then remove from the oven and take into the fridge overnight.

ingredients for strawbetty mousse:
- 500 g strawberries
- 5 teaspoons gelatine powder
- 5 tablespoons icing sugar

Blend strawberries and icing sugar until smooth. Add  little bit of mousse into the gelatine, whisk to combine and set aside to soak. Next melt gelatine in the microwave, but not boil. Gradully add remaining mousse into the gelatine, whisking all the time. Pour strawberry mousse at the top of the cheesecake and take into the fridge until set.
Enjoy!



 

13 komentarzy:

  1. Tak smakowicie wygląda, że jak tylko znajdę chwilę, to na pewno biorę się za zrobienie tego dzieła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie się prezentuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi się podoba dwukolorowe wnętrze tego sernika. No i ukochane połączenie truskawek i rabarbaru też :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Myślę, że jest tak smaczny, że od razu po zrobieniu zapomni się o tym ile czasu trzeba było poświęcić na pieczenie. Wygląda cudownie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mnie się wydaje, że to pieczenie, zmienianie temperatur- wynagrodzi ten smak.. wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Połączenie smaków idealne :D Mniam

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj, ale mi smaka narobiłaś! Może na urodziny synka zoribę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przepysznie!!! Na pewno i ja się skuszę;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Niech sezon rabarbarowy trwa wiecznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam kiedyś coś podobnego - czysta poezja smaku :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...