Linguine z kurczakiem, szparagami i sosem z awokado
Chicken, asparagus and avocado sauce linguine, for English scroll down
To, jaką ogromną przyjemność sprawia mi gotowanie dla innych jest nie do opisania. Zawsze, kiedy mam możliwość przyrządzenia czegoś dla przyjaciół, staram się, aby wszystko było, jak najlepsze. Oczywiście gotowanie dla rodziny również sprawia mi frajdę, jednak gotowanie dla kogoś, dla kogo nie robi się tego na co dzień jest pewnego rodzaju większą motywacją. Bo wiesz, że musisz dać z siebie jak najwięcej, masz właściwie jedną szansę. Kiedy gotuję w domu mam tą swobodę, że jeśli nie wyjdzie albo nie będzie smakować, zawsze mogę to poprawić i ugotować ponownie. Kiedy gotuję dla przyjaciół, już tak nie ma. Staram się wymyślać za każdym razem inne dania i, jeśli coś pójdzie nie tak, będzie mała katastrofa. Tak czy inaczej gotowanie i pieczenie dla innych jest cudowne, to jedno z tych uczuć, które sprawia, że moje ciało jest parę centymetrów wyżej niż ziemia;)
Linguine z kurczakiem, szparagami i sosem z awokado
3- 4 porcje
składniki:
- 300 g szparagów zielonych
- 200 g piersi z kurczaka, już obranej
- 1 bardzo duże awokado
- ok 70 ml mleka
- 125 g zieleniny- u mnie szpinak i jarmuż
- ok 250- 300 g linguine
- 1 ząbek czosnku
- 20 ml soku z cytryny- 1 łyżka i 1 łyżeczka
- 1 cebula
Makaron ugotować al dente zgodnie z zaleceniami na opakowani. W międzyczasie przygotować pozostałe składniki.
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę a następnie jadalny miąższ. Czosnek pokroić na mniejsze kawałki. Do rozdrabniacza lub blendera dodać awokado, sok z cytryny, czosnek i przyprawić solą oraz pieprzem. Wszystko razem zblendować do uzyskania gładkiego i lejącego sosu.
Szparagi ugotować w lekko osolonej i gotującej się wodzie do miękkości. Powinny jednak pozostać chrupiące. Zajmie to ok 4-5 minut. Następnie wyjąć z wody i pokroić na mniejsze kawałki.
Kurczaka i cebulę pokroić w drobną kostkę.Mięso przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oliwy i wrzucić cebulę, smażyć do zeszklenia, dodać kurczaka i smażyć do zrumienienia. Następnie dorzucić szpinak i jarmuż i smażyć aż zwiędnie. Dodać makaron oraz sos, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać i natychmiast podawać. Jeżeli sos jest zbyt gęsty można dolać trochę wody z makaronu i wymieszać ponownie.
Smacznego!
Chicken, asparagus and avocado sauce linguine
3-4 portions
ingredients:
- 300 g green asparagus
- 200 g chicken breast, boneless and skinless
- 1 very big avocado
- 70 ml milk
- 1 onion
- 1 garlic clove
- 125 g greens- spinach and kale
- about 250-300 g linguene
- 20 ml lemon juice
- salt, pepper
Cook pasta al dente according to the directions of package. Meanwhile prepare remaining ingredients.
Cut avocado in half, remove stone and edible part, next cut garlic into smaller pieces. Add avocado, garlic, lemon juice and milk into a blender, season with salt and pepper and blend until very smooth sauce.
Cook asparagus until tender in salted and boiling water, about 4-5 minutes. Remove form the water and cut into smaller pieces.
Cut chicken and onion into cubes. Heat a fryng pan with 1-2 tablespoons olive oil over medium heat. Add onion and fry until glossy, then add chicken and fry until golden. Add greens and fry just until faded. Add linguene, sauce and season with salt nd pepper. Stir to combine and serve immediately. If sauce is too thick you can add a little bit of pasta water and stir again.
Enjoy!
Mniam,mniam,mniam...
OdpowiedzUsuńMmm.. Wygląda cudownie :) też lubię gotować dla innych, znam to uczucie!
OdpowiedzUsuńJakie pyszności! :D
OdpowiedzUsuńZrób mi takieeee ^^
OdpowiedzUsuńNa dobry makaron zawsze mam ochotę - świetne dodatki! :) Miło czytać, że ktoś wciąż z entuzjazmem podchodzi do gotowania - pozdrawiam Koleżankę blogerkę:)
OdpowiedzUsuńDokładnie wiem, co masz na myśli :)
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że to danie zachwyciło wszystkich :)
Bosko wygląda :D
OdpowiedzUsuńbardzo fajne połączenie i świetnie prezentuje się na zdjęciach :)
OdpowiedzUsuńMmm szparagi i makaron. Muszę w końcu zrobić coś ze szparagami :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten sos z awokado, bardzo :) Makaron, kurczak, szparagi - klasyka nieśmiertelna, ale z sosem ekstra odmiana. Piękny talerz :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Agnieszka
Pyszności 🥰
OdpowiedzUsuń