Tarta orkiszowa z botwiną, pieczarkami i cukinią
Beetroot leaves, mushrooms and zucchini spelt quiche, for English scroll down
Uwielbiam tarty i quiche. Jestem ich wielką fanką i zawsze, kiedy mam na nią pomysł, od razu ją robię, bo wiem, że to będzie kolejny cudowny obiad. Za co je uwielbiam? Za ten kruchy spód, za pyszne nadzienie, za to, że można je wziąć do pracy i odgrzać, za to, że są po prostu pyszne.
Ostatnio zauważyłam też, że coraz częściej jadam wegetariańskie obiady. Szczerze mówiąc nie wiem, czym jest to spowodowane, na pewno nie myślałam o tym, żeby przejść na wegetarianizm, za bardzo lubię zjeść od czasu do czasu kawał dobrego mięcha. Jednak od pewnego czasu jem go coraz mniej, przeważnie tylko w niektóre niedzielę, kiedy wiem, że robiąc obiad, muszę dodać mięso, bo u mnie w domu prawdziwy mięsożerca nie potrafi najeść się, kiedy mięsa nie ma;) Nie ciągnie mnie do niego, potrafię się bez niego obejść i nie przeszkadza mi to. Gdybym się jednak uparła mogłabym ze spokojem przejść na wegetarianizm, ale... nie chcę. Lubię czasem zjeść kawał dobrego steka i żeberka. Nie zdarza się to nad wyraz często, ale się zdarza. I nie chcę sobie odmawiać tej przyjemności. Chcę żyć w zgodzie z własnym ciałem i, jeśli kiedykolwiek zdobędę się na krok do wegetarianizmu albo weganizmu (kto wie?), będzie to na pewno decyzja mocno przemyślana i będę do tego w 100% przekonana.
Na razie jednak zmiany szykują się tylko na mojej głowie, za chwilę pożegnam się z rudym kolorem. Trzymajcie kciuki:)
Tarta orkiszowa z botwiną, pieczarkami i cukinią
forma do tarty o śr. 21 cm
składniki na spód:
- 180 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 90 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 małe jajko
Mąkę wymieszać z solą, dodać masło i rozcierać w dłoniach do powstania kruszonki. Dodać jajko i szybko zagnieść kulę, następnie owinąć ciasto w folię spożywczą, spłaszczyć na kształt dysku i wstawić do lodówki na godzinę.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 190 C.- grzanie góra- dół.
Po godzinie wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na 3-4 mm placek, następnie przenieść do formy i dobrze wylepić ją ciastem. Spód tarty nakłuć widelcem. Następnie tartę przykryć folią spożywczą i wysypać obiciążenie, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut z obciążeniem i kolejne 10 minut bez obciążenie. Tartę wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia, W międzyczasie zrobić nadzienie
składniki na nadzienie:
- 200 g pieczarek
- pęczek botwiny (liście i łodygi)
- 1 cukinia (ok 300 g)
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 cm kawałek imbiru, obrany
- garść posiekanego koperku
- sól, pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki kuminu
Piekarnik nastawić na 190 C.- grzanie- góra-dół.
Cebulę, czosnek i imbir pokroić bardzo drobno. Pieczarki pokroić w ćwiartki, cukinię na bardzo cienkie plasterki a botwinę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oliwy, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia, dodać czosnek oraz imbir i smażyć jeszcze przez minutę. Dodać pieczarki i smażyć do zrumienienia, następnie dorzucić botwinę, przyprawić solą oraz pieprzem i smażyć aż zmięknie- parę minut.
Jogurt połączyć z jajkami, przyprawić solą, pieprzem, kuminem oraz tymiankiem. Dodać koperek i wszystko wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie, zalać wszystko sosem i wymieszać. Na górę ułożyć plasterki cukinii, przyprawić jeszcze solą i pieprzem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40- 45 minut, następnie włączyć opcję grilla i wierzch zgrillować.
Tartę wyjąć z piekarnika i ostudzić chwilę, podawać.
Smacznego!
Beet leaves, mushrooms and zucchini quiche
21 cm tart form
ingredients for crust:
- 180 g spelt four
- 90 g cold butter, cubed
- 1/2 teaspoon salt
- 1 small egg
In a bowl combine flour and salt, add butter and crush with fingers utnil crumbles. Add egg and quickly form a ball. Cover with a plastic foil, flatten to a disc shape and take into a fridge until 1 hour.
Meanwhile preheat oven to 190 C.
Take the crust out from the fridge and roll out into 3-4 mm circle. Take crust into the form and prick the bottom of the quiche with a fork. Cover with aluminium foil and pour weights. Take into the preheated oven and bake 10 minutes with weights, then another 10 minutes without weights. Remove form the oven and cool for a while. Meanwhile prepare filling
ingredients for filling:
- 200 g mushrooms
- 1 bunch beet leaves with stalks
- 1 zucchini (about 300 g)
- 1 onion
- 1 garlic clove
- 2 cm piece of fresh ginger, peeled
- 200 g plain yogurt
- 2 eggs
- handful of fresh dill, chopped
- salt and pepper to taste
- 1/2 teaspoon dried thyme
- 1/4 teaspoon ground cumin
Cut ginger, garlic and onion into small cubes. Finely chop beet leaves and cut mushrooms in quarters. Slice zucchini into very thin slices. Heat a frying pan with 1-2 tablespoons olive oil over medium heat, add onion and fry until glossy. Add ginger and garlic and fry another 1 minute. Add mushrooms and fry until golden brown. Add beet leaves, season with salt and pepper and fry until tender- about 5 minutes. Remove from the stove.
In another bowl combine yogurt and eggs, season with salt, pepper, thyme and cumin, add dill and stir to combine.
Pour veggie filling into the pre-baked crust, then pour the yogurt and stir carefully. Top with slices of zucchini, season with salt and pepper and take into the preheated oven, bake 40-45 minutes, then turn on the grill option and increase temperature to maximum. Grill top 2-3 minutes until brown and crispy. Remove from the oven and cool for a minute, then serve.
Enjoy!
Jaki przepiękny wzór Ci wyszedł! Kocham cukinię, kocham tartę, uwielbiam jeść sezonowo. To coś zdecydowanie dla mnie :)
OdpowiedzUsuńu mnie wszyscy uwielbiają cukinię ! pyszna tarta
OdpowiedzUsuńWspaniała :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie smaków - nie wpadłabym na takie. Ja raczej tart nie jadam, ale widzę tutaj, że coś dobrego mnie omija! Skubnę od Ciebie jakiś przepis, bo wyglądają świetnie - szczególnie Tarta ze szparagami, zielonym groszkiem i fetą :)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł!!! Zreszta jak zawsze ;) Uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńZa te wegetariańskie obiady łapka w górę :) A tarta wygląda bardzo apetycznie, szczególnie z tak ładnie ułożonymi cukiniami : )
OdpowiedzUsuńTa cukinia aż sam się prosi, żeby ją wszamać :D
OdpowiedzUsuńJak z cukinią to biorę w ciemno! :-)
OdpowiedzUsuńWyglada (i jestem pewna, ze smakuje tez) wspaniale.
OdpowiedzUsuńTaka wiosenna tarta musi być pyszna:)
OdpowiedzUsuńteż chyba nie umiałabym zostać wegetarianinem.. nie jem mięsa pod korek, ani co dzień, ale jednak.. no czasem chce się tego burgera czy coś :)
OdpowiedzUsuńEj za to samo uwielbiam tarty! Kruchy spód i nadzienie.. mniam!
Rzadko robię tarty, muszę to w końcu zmienić. Mam sporo botwiny na działce i już wiem do czego mi się przyda :)
OdpowiedzUsuńOJ LUBIE!!!!
OdpowiedzUsuńFenomenalna tarta! <3
OdpowiedzUsuń