wtorek, 10 maja 2016

Tarta rabarbarowa z kokosową bezą

Tarta rabarbarowa z bezą kokosową

Rhubarb and cocnut meringue pie, for English scroll down


Oto królowa bezowo-tartowa. Cytrynowy klasyk kusił mnie zawsze, ale jakoś nigdy nie myślałam o tym, żeby robić tę tartę z jakimś innym owocem. Dopiero, kiedy natknęłam się na jeden przepis (wystarczyło tylko spojrzeć na zdjęcie prawdę mówiąc) wiedziałam, że muszę zrobić to ciasto. Rabarbar nadaje się do takich wypieków, jak nic innego. Kwaskowate nadzienie równoważone jest przesłodką bezą i całość świetnie się komponuje. Poza walorami smakowymi, wystarczy na nią spojrzeć, ta chmurka bezowa wygląda tak zachęcająco, że trudno się jej oprzeć;)

Tarta rabarbarowa z kokosową bezą
21 cm form do tarty

składniki na spód:
- 200 g mąki pszennej
- 120 g zimnego masła
- 50 g wiórków kokosowych
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru

Mąkę połączyć z wiórkami i cukrem. Masło pokroić w kostkę i dodać do mąki, następnie rozcierać w palcach do powstania kruszonki. Dodać jajko i szybko zagnieść kulę z ciasta. Owinąć folią spożywczą, spłaszczyć na kształt dysku i odstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjąć i rozwałkować na 3-4 mm placek, nawinąć na wałek i przełożyć do formy, wylepiając ją dokładnie. 
Piekarnik nastawić na 190 C.- grzanie góra-dół.
Spód tarty nakłuć widelcem. Całość wyłożyć folią spożywczą i wysypać obciążenie. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut z obciążeniem, zdjąć obciążenie i piec kolejne 10 minut. Następnie wyjąć i ostudzić. 

składniki na curd rabarbarowy:
- 4 żółka
- 700 g rabarbaru 
- 180 g cukru
- 50 g roztopionego masła
- 60 g maki kukurydzianej

Piekarnik nastawić na 190 C.- grzanie góra-dół.
Rabarbar pokroić w kosteczkę, połączyć z 80 g cukru i wymieszać. Następnie wyłożyć na blachę do pieczenia z papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 20 minut. Po tym czasie całość zblendować na puree. Puree można przecedzić przez sitko, ale nie jest to konieczne, jeśli dobrze zblendujecie rabarbar.
Mąkę kukurydzianą połączyć z resztą cukru i dodać połowę pure z rabarbaru, mieszając cały czas do otrzymania gęstej, ale lejącej masy. Następnie wstawić na ogień i gotować przez chwile, dodać resztę rabarbaru i gotować do zagotowania. Uwaga! Masę trzeba często mieszać, bo lubi się przypalać!
Całość zdjąć z ognia. Żółtka rozkłócić w misce, dodać 2- 3 łyżki masy rabarbarowej i wymieszać, po czym ostrożnie przelewać do garnka z rabarbarem, mieszając cały czas. Curd przełożyć na ogień i gotować chwilę, dodać roztopione masło i gotować jeszcze 2-3 minuty. 
Masę ostudzić chwilę, po czym przełożyć na podpieczony spód i wstawić do piekarnika, piec ok 30 minut w 190 C- grzanie góra- dół. Pod koniec pieczenia przygotować bezę.

Składniki na bezę:
- 4 białka
- 240 g cukru
- szczypta soli
- 50 g wiórków kokosowych

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie łyżka po łyżce dodawać cukier, ubijając cały czas do uzyskania gęstej i błyszczącej masy. Na sam koniec dodać wiórki kokosowe i wymieszać szpatułką. Na upieczony spód wyłożyć bezę, po czym wstawić ponownie do piekarnika i piec ok 15 minut, aż beza zrumieni się z wierzchu. 
Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Smacznego!

Rhubarb and coconut meringue pie
21 cm tart form

ingredients for crust:
- 200 g all purpose flour
- 120 g cold butter, cubed
- 50 g shredded coconut flakes
- 1 egg
- 1 tablespoon sugar

In a bowl combine flour, coconut and sugar, add butter and crush with fingers until crumbled. Add egg and very quickly form a ball. Wrap with a plastic foil, fatten into a disc shape and take into the fridge for 1 hour. 
Preheat oven to 190 C.
Remove from the fridge and roll into 3-4 mm circle. Wrap over a rolling pin and take into the form. Next fill the form with crust and prick the bottom with a fork. Cover with aluminium foil and take the pie weights into the form. Take the crust into the preheated oven and bake 10 minutes, next remove weights and bake another 10 minutes. Remove form the oven and set aside to cool.

ingredients for rhubarb curd:
- 4 egg yolks
- 700 g rhubarb stalks, trimmed
- 180 g sugar
- 50 g butter, melted
- 60 g corn flour

Preheat oven to 190 C. 
Cut rhubarb into cubes, combine with 80 g sugar Take rhubarb into a baking sheet lined with a parchment paper and take into the preheated oven, bake 20 minutes, then blend to get puree. You can rub puree through a sieve, but when you blend rhubarb really good, you don't have to do it.
Combine corn flour with remaining sugar, add half of rhubarb puree, whisking all the time to get no lumps. Take into a stove and cook for a minute. Add remaining rhubarb puree and cook until bubbling. Remember! You have to stir curd all the time, the batter likes to burn! Next remove from the stove.
Combine yolks in the bowl, add 2- 3 tablespoons rhubarb batter and stir to combine, then gradually pour into the rhubarb, stirring all the time. Take again into the stove and cook for a minute, then add butter and cook for another 1- 2 minues. Remove from the stove and set aside to cool for a while. Next pour the curd over the crust and take into the preheated oven. Bake 30 minutes until set. Remove form the oven and set aside for a couple minutes. Meanwhile prepare meringue.

ingredients for meringue:
- 4 egg whites
- 240 g sugar
- 50 g shredded coconut flakes
- pinch of salt

Beat whites with pinch of salt until stiff peaks, then gradually add sugar, beating all the time to get shiny and thick foam. Add coconut and stir with spatula. Take meringue over the top of the tart and take again into the preheated oven (still 190C.), bake 15 minutes until golden. Remove from the oven and cool completely.
Enjoy!





inspiracja: klik klik

15 komentarzy:

  1. Wow! Ale super wygląda.. Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam rabarbar. Muszę się wybrać do sklepu na łowy :D Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczna :) Koniecznie będę musiała zrobić z rabarbarem <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudna tarta, a ten curd... <3 Muszę ją zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka ona pięęęęknaaa ;OOO to prawdziwa królowa, masz rację, takiej tarty jeszcze nie widziałam

    OdpowiedzUsuń
  5. Też mi się wydaje, że kwaśny rabarbar jest świetny do takich tart

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda jak bezowy kopiec kreta <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Super pomysł z tą pierzynką, koniecznie muszę spróbować taką kombinację w wegańskiej wersji :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie wygląda jak tarta tylko wypasiony tort :D Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  9. Kochana jak ja dawno Cię dawno nie odwiedzałam. A tu taka tarta na mnie patrzy :) Gdyby jeszcze można by było sięgnąć po kawałek :) pychota!

    OdpowiedzUsuń
  10. Słodko-kwaśna, mój ulubiony zestaw, piękna!

    OdpowiedzUsuń
  11. o mamma mia to jest wszystko co kocham.rabarabar i beza mmmmm:)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...