Stir fry z kurczakiem w sosie azjatyckim, brokułami i pieczarkami
Chicken, broccoli and mushrooms stir fry with asian sauce, for English scroll down
Dawno nie było na blogu czegoś "wschodniego". Stwierdziłam, że pomiędzy królującymi szparagami, botwiną czy rabarbarem, znajdę miejsce na ten przepis. Bo warto. Kurczak w sosie sojowym smakuje idealnie, a w połączeniu z zielonymi brokułami tworzy ładny dla oka widok.
Za każdym razem, kiedy gotuję coś wschodniego zdaję sobie sprawę, że uwielbiam taką kuchnię, jest niesamowita. Muszę to w końcu przyznać, kuchnia azjatycka, indyjska i Bliskiego Wschodu są mi chyba najbliższe, uwielbiam czerpać inspirację z tej eksplozji smaku. Mam nadzieję, że kiedyś będę mogła zwiedzić całą Azję w poszukiwaniu najlepszego dania, jakie kiedykolwiek jadłam;) Na dziś jednak moja skromna wersja stir fry. Skromna, ale bardzo smaczna:)
Stir fry z kurczakiem w sosie azjatyckim, brokułami i pieczarkami
3-4 porcje
składniki na sos:
- 60 ml ciemnego sosu sojowego (bezglutenowy w wersji gluten free)
- 100 ml wody lub bulionu
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka nasion sezamu
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
- 2 cm kawałek imbiru, drobno posiekanego
- 2 łyżeczki miodu
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
Wszystkie składniki na sos dobrze wymieszać ze sobą i odstawić.
składniki na stir fry:
- 1 podwójna pierś z kurczaka (razem z polędwiczkami)
- 1 cebula
- 500 g brokułów
- 250 g pieczarek
- sól, pieprz
Kurczaka pokroić w paseczki i przyprawić sol i pieprzem. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oliwy i wrzucić kurczaka, smażyć na dużym ogniu 2-3 minut do zrumienienia, następnie przełożyć do miski i odstawić.
Brokuł podzielić na różyczki i ugotować je w osolonej i gotującej się w wodzie, aby był miękkie, le nadal chrupiące (3-4 minuty).
Pieczarki obrać i pokroić w ćwiartki, cebulę w drobną kostkę. Na patelni, na której był smażony kurczak dodać cebulę i smażyć do zeszklenia, dodać pieczarki, przyprawić solą o raz pieprzem i smażyć do zrumienienia pieczarek. Do pieczarek dorzucić mięso i chwilę podsmażyć, następnie dodać sos i na końcu brokuły. Wszystko smażyć do zgęstnienia sosu, ok 2-4 minuty.
Stir fry podawać z ryżem lub, jak w moim przypadku, kaszą gryczaną.
Smacznego!
Chicken, broccoli and mushrooms stir fry with asian sauce
3-4 portions
ingredients for sauce:
- 60 ml soy sauce
- 100 ml water or stock
- 1 teaspoon rice vinegar
- 1 teaspoon sesame oil
- 1 teaspoon sesame seeds
- 2 garlic cloves, finely chopped
- 2 cm fresh ginger, finely chopped
- 2 teaspoons honey
- 1 level tablespoon potato starch
- 1 tablespoon lemon juice
Stir all ingredients in a bowl and set aside.
ingredients for stir fry:
- 1 double chicken breasts
- 1 onion
- 500 g broccoli
- 250 g mushrooms
- salt, pepper
Cut chicken into stripes and season with salt and pepper. In a frying pan heat 1-2 tablespoons olive oil over medium heat. Add chicken and increase heat to high, fry until golden about 2-3 minutes. Next remove from the pan and set aside.
Divide broccoli into florets and cook then in boiling and salted water until tender but still cripsy, about 3-4 minutes. Drain and set aside.
Cut mushrooms in qaurters and onion into cubes. Heat the same frying pan and add onion, fry until glossy, add mushrooms, season with salt and pepper and fry until golen brown. Add meat and fry for a minute. Next add sauce and broccoli, stir well and fry until thickened, about 2-4 minutes.
Serve stir fry with rice or buckwheat groats, as me.
Enjoy!
Coś dla mojego Wojtka :D Kasza, kurczak i brokuł. Mniam :)
OdpowiedzUsuńTo również moje smaki :) Wystarczy spojrzeć na marynatę do mięsa i już wiem że danie zniknie u nas w mgnieniu oka!
OdpowiedzUsuńwszystko,to co lubię :)
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi smaka :) Uwielbiam tego typu azjatyckie dania. Często gdy nie mam pomysły na obiad, robię na szybko coś podobnego. Zdjęcia wyglądają super!
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, brokuły uwielbiam, więc z chęcią spróbowałabym tego dania :)
OdpowiedzUsuńOj tak mniam, mniam poproszę miseczkę :D
OdpowiedzUsuń