piątek, 6 maja 2016

Truskawkowo-kokosowy krem gryczany

Truskawkowo-kokosowy krem gryczany

Stwawberry and coconut buckwheat bowl, for English scroll down


Na taki surowy krem gryczany zbierałam się od dawna. Zawsze bardzo mnie ciekawił, ale kiedy miałam wybór pomiędzy przygotowaniem tego kremu a placków, wybierałam penkejki. Wybór był prosty- wolę jednak śniadania na ciepło. Kiedy wstaję, regułą już jest, że jest mi bardzo zimno. Lubię wtedy wypić gorącą herbatę i zjeść coś rozgrzewającego na śniadanie. Nadeszły jednak trochę cieplejsze dni i w jeden z sobotnich wieczorów postanowiłam przygotować krem gryczany. Zainspirował mnie przepis z bloga My New Roots, jednak z braku niektórych składników pozmieniałam go i wyszło coś takiego. Krem sam w sobie jest bardzo sycący, jeśli mam być szczera to nie zjadłam całej tej miseczki, myślę, że to lepsze dwie małe porcje deserowe niż jedna duża. W smaku dosyć specyficzny i mimo że mój blender naprawdę poradził sobie z blendowaniem, nadal wyczuwałam mikroskopijne cząstki kaszy, a wolałabym jednak, żeby wszystko było idealnie gładkie. Myślę, że powtórzę jeszcze to śniadanie, ale w zdecydowanie cieplejsze dni;)

Truskawkowo-kokosowy krem gryczany
1 bardzo duża lub dwie małe deserowe porcje

składniki:
- 100 g kaszy gryczanej niepalonej
- 150 g truskawek
- 2 łyżki syropu klonowego lub daktylowego
- 60 ml mleka kokosowego
- 1/2 zamrożonego banana (następnym razem dam cały)

Poprzedniego wieczora kaszę zalać wodą i odstawić na całą noc. Następnego dnia odcedzić kaszę i zostawić na później. Truskawki zblendować na puree, odstawić ok 2 łyżki do dekoracji.. Wszystkie składniki włożyć do miski i bardzo odkładnie zblendować, najlepiej, jak się da. Kaszę przełożyć do miseczki, ozdobić bananem, truskawkami i siemieniem lnianym.
Smacznego!

Strawberry and coocnut buckwheat bowl
1 very big or 2 dessert portions

ingredients:
- 100 g uncooked buckwheat groats
- 150 g strawberries
- 2 tablespoons date or maple syrup
- 60 ml coconut milk
- 1/2 frozen banana

The evening before pour water into the buckwheat and set aside overnight for soaking. Next morning drain buckwheat and set aside. Blend strawberries into a puree and set aside 2 tablespoons for decoration. Blend all ingredients until very smooth. Pour into a bowl and decorate with puree, banana and flax seeds.
Enjoy!



12 komentarzy:

  1. uwielbiam te kremy! są cudowne :)
    piękne zdjęcia <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam takiego kremu...Mam pytanie, dlaczego banan ma być mrożony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem przez ten zabieg jest bardziej gęsty i ma inną strukturę. Myślę jednak, że bez mrożenia banana też się uda;)

      Usuń
  3. Brakowało nam już pomysłów na śniadania, ale przyszłaś nam z pomocą :) Kokos i truskawka zachęca!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawe połączenie, myślę też, że to świetna baza do eksperymentowania :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiego połączenia jeszcze nie jadłam! Wygląda przepysznie! Agness of Runagnessrun :) Enjoy your day! x

    OdpowiedzUsuń
  6. Też odkładam ciągle wykonanie tego kremu na dalszy czas. Ale masz rację, że te cieplejsze dni będą idealne, by w końcu ten stan zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie wiedziałam, że z kaszy gryczanej można przygotować takie słodkie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czym mogę zastąpić kaszę gryczaną? Znasz moje podejście do niej ;) Może jaglana?
    P.s. moje ulubione paznokcie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cały fenomen tego przepisu opiera się właśnie na surowej kaszy gryczanej, która nie jest gotowana, tylko zalana wieczorem wodą. Gdybyś chciała zrobić krem jaglany, musialabyś przede wszystkim ugotować kaszę na mleku i dobrać trochę inne proporcje, a w rezultaciestworzyć całkiem nowy przepis:D a inne kasze? Sama nie wiem, jakoś mi tu nie pasują:))

      Usuń
  9. taką wersją na śniadanie to mnie zaskoczyłaś - takiej kaszy to nie znałam. Świetny przepis na upalne dni :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...