środa, 13 lipca 2016

Scones z tahini i ziarnami

Scones z tahini i ziarnami

Tahini and seeds scones, for English scroll down


 Ostatnio zastanawiałam się, czy byłabym w stanie określić przepis na moje ulubione śniadanie. Doszłam do wniosku, że jest to niemożliwe. W zasadzie z każdym typem dania tak jest, nie jestem w stanie wybrać tego najlepszego, jedynego. Jeśli mam być szczera, wcale nie chcę wybierać, jest bowiem tyle wspaniałych dań i każdy z nich ma w sobie "to coś". Po co zawracać sobie głowę subiektywnymi rankingami, skoro można lubić wiele rzeczy jednocześnie i delektować się nimi w równy sposób.
Uwielbiam śniadania. a najbardziej te leniwe, kiedy nigdzie mi się nie spieszy i mogę rozciągnąć śniadaniowy czas nawet do godziny, na przykład, kiedy coś piekę. Te sconesy są idealne na śniadanie, poprzez dodatek mąki ryżowej są bardzo kruche i najlepiej jeść je w całości, nie krojąc ich na pół. Chciałabym mieć więcej takich leniwych śniadań...;)

Scones z tahini i ziarnami
6 sztuk

składniki:
- 85 g mąki pszennej luksusowej
- 85 g mąki ryżowej
- 50 g zimnego masła
- 120 g maślanka
- 30 g tahini
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 3 łyżki ziaren (u mnie sezam, siemie lniane, pestki dyni, słonecznika, mak)
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Piekarnik nastawić na 200 C.- grzanie góra-dół.
Suche składniki wymieszać w misce (zostawić 1 łyżkę ziaren do dekoracji). Do suchych dodać masło i rozetrzeć na kruszonkę. Maślankę i tahini wymieszać i dodać do suchych składników, wymieszać i zagnieść do połączenia. Z ciasta wykroić 6 okręgów i położyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch bułeczek wysmarować jajkiem i posypać ziarnami. Wstawić do lodówki i piec 23-25 minut do zrumienienia.
Smacznego!

Tahini and seeds scones
6 scones

ingredients:
- 85 g all purpose flour
- 85 g rice flour
- 50 g cold butter
- 120 g buttermilk
- 30 g tahini
- 1/2 teaspoon salt
- 2 tablespoons light brown sugar
- 3 tablespoons seeds (sunflower seeds, pumpkin seeds, flax seeds, sesame, poppy seeds)
- 1 1/2 teaspoons baking powder
- 1/2 teaspoon baking soda

Preheat oven to 200 C.
In a bowl combine all dry ingredient (leave 1 tablespoon seeds for topping). Add butter and crush with fingers until crumbled. In a bowl combine tahini and buttermilk and add into the dry ingredients, stir to combine and knead quickly. Flat with fingers and cut 6 equal circles. Take scones into a baking sheet line with parchment paper and glaze with egg, then sprinkle with seeds. Take into the preheated oven and bake 23-25 minutes until golden brown, remove from the oven, cool for a minute and serve.
Enjoy!




10 komentarzy:

  1. Też nie byłabym w stanie określić swojego ulubionego śniadania :) Pancakes, świeże bułki, owsianka - wszystko!
    A takie scones z tahini chętnie bym wypróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bułeczki wyglądają przepysznie ^^ Ja mam swoje ulubione śniadanko, jest najprostsze, ale najlepsze, czyli świeże bułeczki z szyneczką, serkiem i dużą ilością dodatków :D sałata, pomidor, ogórki, kiełki itd. itp. ;)
    I jajecznica do tego albo frankfurterka (ew. biała kiełbaska :D), mniam ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię tradycyjne scones pomsarowane masłem.Twoje na bogato zapewne smakują świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowe pieczywo najlepsze, a takie chrupiące to już w ogóle :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale bym się w nie wgryzła <3 Wygląda idealnie !

    OdpowiedzUsuń
  6. Wpraszam się do Ciebie na śniadanie, zdecydowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dokładnie jak Ty, również nie potrafię określić swojego ulubionego dania :> Chociaż te scones mogłyby nim być <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Boskie!
    Bardzo lubię scones - są takie proste i szybkie, a dają poczucie luksusowego śniadania :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...