sobota, 30 marca 2013

Niezwykły smak w prostej klasyce

Babka piaskowa klasyczna i najlepsza

 

 

 Kolejny klasyczny wypiek wielkanocny. Nie chciałam przesadzać ze zbytnią ekstrawagancją babkową i stwierdziłam, że tym razem będzie zupełnie klasycznie, bez udziwnień i wymyślań, jakby to uczynić ją "inną".
Po co?
I dobrze, że tak postanowiłam, bo babka jest pyszna. Jest kruchutka, wręcz rozpadająca się w dłoniach, ale nie jest sucha, jak wiór, bo tego bym nie zniosła. Nie lubię jeść ciasta, do którego muszę mieć dzbanek herbaty, żeby się nie udusić: ) Choć babka na podwieczorek z kubkiem mleka lub herbaty jest najlepsza na świecie. Ale wszystko ma swoje granice: )
Co tu dużo mówić, lepiej ją zrobić i się przekonać.
Piekłam ją w sylikonowej formie. Niby wszystko okej, ale nie chciała mi się odkleić od formy i trochę się porwała, ale to w sumie na plus, wygląda jeszcze bardziej domowo: )
Przepis wzięłam z "Kuchni Polskiej", która jest w moim domu odkąd pamiętam, a do której nikt nie zaglądał, bo o niej zapomniano: )

Babka piaskowa klasyczna
forma "róża", objętość1 litr, średnica 22 cm

składniki:

- 250 g bardzo miękkiego masła
- 200 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 4 jajka
- 125 g mąki ziemniaczanej
- 125 g mąki pszennej, typ 550
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki rumu <można dać więcej, bo jest mało wyczuwalny>

ponadto:
- cukier puder do oprószenia babki
- czekoladowe jajeczka, pianki marshmallow do dekoracji
- masło i mąka do wysmarowania formy< jeśli nie pieczecie w formie sylikonowej>

Masło pokroić na kwadraciki, włożyć do miski i wsypać cukier. Wszystko razem ucierać do momentu, kiedy masa stanie się jasna< ok 5 minut>.
Następnie dodawać po jednym jajku, bardzo dokładnie miksując masę po dodaniu każdego jajka.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą i wszystko bardzo powoli dodawać do masy jajecznej i miksować tylko do połączenia składników. Długie miksowanie ciasta po dodaniu mąki może być powodem zakalca.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
Formę na babkę wysmarować masłem i dobrze wysypać mąką pszenną, żeby później babka ładnie odeszła od formy. Do formy nałożyć ciasto< powinno sięgać do ok 2/3 wysokości, urośnie, ale nie będzie rosnąć, jak szalona: )>.
Babkę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 170 stopniach, a następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec następne 30 minut. W tym czasie nie otwierać drzwiczek piekarnika.
Kiedy minie wyznaczony czas sprawdzić patyczkiem, czy babka jest w pełni upieczona.
Babkę wyjąć z piekarnika i pozostawić na 10 minut w formie. Po tym czasie bardzo ostrożnie wyjąć ją z formy i zostawić do całkowitego wystudzenia. Kiedy babka będzie już zimna posypać ją cukrem pudrem i udekorować według własnych upodobań.
Smacznego!


Korzystając z okazji życzę Wam udanych świąt i pysznego jedzenia: ) nie umiem składać życzeń, więc na tym poprzestanę: )






2 komentarze:

  1. Prosta..a jaka smaczna...mam taką samą foremkę..i z początku też miałam problem z wyjęciem ciasta..dziękuję za udział w akcji..wesołych świąt..

    OdpowiedzUsuń
  2. Babka wygląda pysznie.
    Też mam taką foremkę, ale jeszcze jej nie używałam;)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...