wtorek, 26 listopada 2013

Najlepsze i najgrubsze peanut butter- jelly pancakes

Amerykańskie placki z masłem orzechowym i dżemem truskwkowym



Uwielbiam te amerykańskie kanapki, w których łączy się masło orzechowe i dżem, najczęściej truskawkowy. Samo masło orzechowe na kromce  jest dla mnie za bardzo zapychające i mulące, więc dżem w tym wypadku jest niezbędny. Kiedy już zrobię sobie jedną taką kanapkę, nie ma siły, żebym nie zrobiła jeszcze jednej. Jestem potem maksymalnie wypchana, ale jaka szczęśliwa; D
Postanowiłam połączyć te dwa składniki w plackach, tworząc śniadanie na miarę jednego z moich ulubionych. Placki są bardzo sycące, ja mówiąc szczerze jadłam je prze cały poranek, odgrzewając je, bo na samo śniadanie nie potrafiłam zjeść wszystkich. Nie mniej z czasem zjadłam, musiałam, były takie dobre. Koniecznie trzeba je podawać z dżemem, bo tak, jak kanapka z masłem orzechowym, tak te placki bez niego nie istnieją: )

Placki z masłem orzechowym i dżemem truskawkowym
6 grubych placków lub ok 14< a nawet więcej> w normalnym rozmiarze

składniki:
- 240 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki masła orzechowego- dałam dwie duże łyżki
- 1 łyżeczka soli- proponuję dać mniej, jeśli masło orzechowe jest solone- mniej więcej 1/2 łyżeczki
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- 300 g maślanki- 1 i 1/4 szklanki
- masło orzechowe i konfitura truskawkowa z cynamonem do podania

Do miski przesiać mąkę i dodać wszystkie sypie składniki. Wymieszać i odstawić.
W osobnej misce połączyć za pomocą trzepaczki lub miksera jajko, maślankę i masło orzechowe, aż ich konsystencja będzie gładka. Do mokrych składników dodać suche i wymieszać tylko do czasu połączenia się składników. 
Placki smażyć na rozgrzanej patelni z małą ilością tłuszczu z obydwu stron do zarumienienia i ścięcia się w środku. Placki są grube, więc ogień nie powinien być zbyt duży. W innym przypadku wierzch placków będzie przypalony a środek jeszcze surowy.
Gotowe placki przekładać masłem orzechowym i dżemem truskawkowym. Można obsypać cukrem pudrem.
Smacznego!









źródło przepisu: klik klik

18 komentarzy:

  1. Najgrubsze placki jakie w życiu widziałam <3 Musisz mi kiedyś je zrobić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie! Z wyjątkiem oczywiście masła orzechowego:>

      Usuń
  2. Jakie grubaski !
    Ja bym dżem truskawkowy podmieniła na bardziej kwaśny typu - z czarnej porzeczki :D
    A tak w ogóle to nie wiem co mam o nich napisać ... zaraz chyba pochłonę monitor !

    OdpowiedzUsuń
  3. och jak ja uwielbiam takie kanapki. też nie pozostaję przy jednej. nie pozostaje więc mi nic innego niż zrobić też te placki :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy masło orzechowe jest składnikiem niezbędnym ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można je pominąć; )

      Usuń
    2. Dzięki :*
      wyglądają mega smacznie (też jestem fanką wszelkiego rodzaju placków i naleśników! :D)

      Usuń
  5. To jedne z najbardziej apetycznych placuchów, jakie widziałam w blogosferze!:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba nigdy nie widziałam takich grubasków, ale to jest chyba miłość od pierwszego wejrzenia *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt, są bardzo grube; D Taka miłość jest wskazana!; D

      Usuń
  7. o rany, ale pyszności! KOCHAM masło orzechowe, to przepis dla mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę sprawdzić czy nadal lubię masło orzechowe. To może być dobry pomysł na tę próbę.

    OdpowiedzUsuń
  9. jakie grubaski !!! chyba najlepsze i najgrubsze jakie widziałam *-* do tego podane z masłem i dżemem - obłędnie pyszne !! <3

    OdpowiedzUsuń
  10. O Dzizas jakie grubaśne! Świetne. I teraz będę takie musiała zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudownie wyglądają! Ślinka do kolan...

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...