czwartek, 14 listopada 2013

Pomarańczowe śniadanie z manną

Kasza manna na soku pomarańczowym z musem jabłkowym i płatkami miodowymi



Sok pomarańczowy bardzo lubię i dosyć często piję. A co, gdyby tak zamiast mleka sok?
Przyznam, że kaszę mannę robiłam, jak dotąd tylko i wyłącznie na mleku, zawsze dobra, zawsze sprawdzona, zawsze najedzona; D Nie żałuję jednak, że tym razem wybrałam sok pomarańczowy, bo jego smak idealnie wpisał się w całość. Myślę, że z mlekiem nie byłoby już tak dobre; )
Wybrałam płatki miodowe z bardzo prostej przyczyny- po prostu je uwielbiam; D Bardzo dawno ich nie jadłam i, kiedy kupiłam je sobie po długiej przerwie, codziennie na śniadanie były płatki z mlekiem; D Przypomniało mi się dzieciństwo i noce u mojej cioci i kuzynów, gdzie nad ranem każdy dostawał miseczkę właśnie tych płatków: )
Śniadanie, a może deser? Wybierzcie sami. Dla mnie jednak ładnie podane śniadanie: )

Czekam na sobotę najbardziej niecierpliwie, jak tylko się da.

Kasza manna na soku pomarańczowym z musem jabłkowym i płatkami miodowymi
1 porcja

składniki:
- 250 ml<1 szklanka> soku pomarańczowego
- 2 płaskie łyżki kaszy manny
- 1 spore jabłko
- 1/8 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka miodu
- duża garść płatków miodowych

Do garnka nalać odrobinę wody, tak aby minimalnie przykrywała dno. Jabłko obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka i dodać cynamon. Dusić przez 5 minut pod przykrywką, a następnie zdjąć i smażyć do momentu aż jabłko będzie bardzo miękkie- łyżką niedbale rozgniatać kawałki, aby utworzyć mus z widocznymi kawałkami jabłka.
W tym samym czasie w osobnym garnku doprowadzić do wrzenia sok pomarańczowy razem z łyżeczką miodu. Kiedy sok będzie się gotować, zmniejszyć ogień i powoli wsypywać mannę, cały czas mieszając, żeby nie porobiły się grudki. Gotować do zgęstnienia- manna ma być gęsta, ale nie zbyt mocno, żeby łatwo dało się ją nakładać.
Do przygotowanego naczynka układać warstwami: mus- płatki- manna- płatki- mus- manna- płatki. 
Podawać od razu.
Smacznego!










16 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo.. cudo! Robiłam kaszę kus-kus na soku pomarańczowym i był genialny, więc i manna zapewne też taka jest :) Choć fakt-do tej pory u mnie tylko i na mleku..
      A słabość do płatków również wielką mam..!

      Haha! Widzę, że obie nie możemy doczekać się soboty ;D

      Usuń
  2. Na soku jeszcze nie jadłam ale wygląda bardzo ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kombinowałaś, kombinowałaś i wyczarowałaś coś pysznego :) Masz to do siebie, wiesz? Będę trzymała za Ciebie kciuki w konkursie. Jeśli jurorzy nie skuszą się na taką kaszę, to znaczy, że nie mają pojęcia, co to znaczy dobre śniadanie ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. te płatki miodowe to moje ulubione śniadanie z lat podstawówki, z dużą ilością ciepłego mleka :) a tu widzę i inne ich zastosowanie, równie pyszne i ciekawsze ! na pomarańczowo, rozświetlając poranek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie to sobie wykombinowałaś! Mam nadzieje, ze wygrasz :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najbezpieczniej, żeby nie zapeszać powiem nie dziękuję; D

      Usuń
  6. wygląda rewelacyjnie, pyszności:D:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda genialnie! W życiu nie pomyślałabym żeby mannę zrobić na soku. Oj już wiem co będzie jutro na śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacja! Manna na soku to dla mnie nowość, ale tak pięknie podałaś to śniadanko, że na pewno się skuszę :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Nominowałam cię do Liebster, miło mi będzie jak weźmiesz udział :)

    OdpowiedzUsuń
  10. jak ja bym zjadła takie śniadanie :) dzień musi być wtedy piękniejszy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Genialny pomysł!;) Przepis zapisuję! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...