Kasza manna na soku pomarańczowym z musem jabłkowym i płatkami miodowymi
Sok pomarańczowy bardzo lubię i dosyć często piję. A co, gdyby tak zamiast mleka sok?
Przyznam, że kaszę mannę robiłam, jak dotąd tylko i wyłącznie na mleku, zawsze dobra, zawsze sprawdzona, zawsze najedzona; D Nie żałuję jednak, że tym razem wybrałam sok pomarańczowy, bo jego smak idealnie wpisał się w całość. Myślę, że z mlekiem nie byłoby już tak dobre; )
Wybrałam płatki miodowe z bardzo prostej przyczyny- po prostu je uwielbiam; D Bardzo dawno ich nie jadłam i, kiedy kupiłam je sobie po długiej przerwie, codziennie na śniadanie były płatki z mlekiem; D Przypomniało mi się dzieciństwo i noce u mojej cioci i kuzynów, gdzie nad ranem każdy dostawał miseczkę właśnie tych płatków: )
Śniadanie, a może deser? Wybierzcie sami. Dla mnie jednak ładnie podane śniadanie: )
Czekam na sobotę najbardziej niecierpliwie, jak tylko się da.
Czekam na sobotę najbardziej niecierpliwie, jak tylko się da.
Kasza manna na soku pomarańczowym z musem jabłkowym i płatkami miodowymi
1 porcja
składniki:
- 250 ml<1 szklanka> soku pomarańczowego
- 2 płaskie łyżki kaszy manny
- 1 spore jabłko
- 1/8 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka miodu
- duża garść płatków miodowych
Do garnka nalać odrobinę wody, tak aby minimalnie przykrywała dno. Jabłko obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka i dodać cynamon. Dusić przez 5 minut pod przykrywką, a następnie zdjąć i smażyć do momentu aż jabłko będzie bardzo miękkie- łyżką niedbale rozgniatać kawałki, aby utworzyć mus z widocznymi kawałkami jabłka.
W tym samym czasie w osobnym garnku doprowadzić do wrzenia sok pomarańczowy razem z łyżeczką miodu. Kiedy sok będzie się gotować, zmniejszyć ogień i powoli wsypywać mannę, cały czas mieszając, żeby nie porobiły się grudki. Gotować do zgęstnienia- manna ma być gęsta, ale nie zbyt mocno, żeby łatwo dało się ją nakładać.
Do przygotowanego naczynka układać warstwami: mus- płatki- manna- płatki- mus- manna- płatki.
Podawać od razu.
Smacznego!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńooo.. cudo! Robiłam kaszę kus-kus na soku pomarańczowym i był genialny, więc i manna zapewne też taka jest :) Choć fakt-do tej pory u mnie tylko i na mleku..
UsuńA słabość do płatków również wielką mam..!
Haha! Widzę, że obie nie możemy doczekać się soboty ;D
Na soku jeszcze nie jadłam ale wygląda bardzo ciekawie :)
OdpowiedzUsuńKombinowałaś, kombinowałaś i wyczarowałaś coś pysznego :) Masz to do siebie, wiesz? Będę trzymała za Ciebie kciuki w konkursie. Jeśli jurorzy nie skuszą się na taką kaszę, to znaczy, że nie mają pojęcia, co to znaczy dobre śniadanie ;D
OdpowiedzUsuńUwielbiam; *
Usuńte płatki miodowe to moje ulubione śniadanie z lat podstawówki, z dużą ilością ciepłego mleka :) a tu widzę i inne ich zastosowanie, równie pyszne i ciekawsze ! na pomarańczowo, rozświetlając poranek :)
OdpowiedzUsuńobłędny kolor!
OdpowiedzUsuńŚwietnie to sobie wykombinowałaś! Mam nadzieje, ze wygrasz :D
OdpowiedzUsuńNajbezpieczniej, żeby nie zapeszać powiem nie dziękuję; D
Usuńwygląda rewelacyjnie, pyszności:D:D
OdpowiedzUsuńWygląda genialnie! W życiu nie pomyślałabym żeby mannę zrobić na soku. Oj już wiem co będzie jutro na śniadanie!
OdpowiedzUsuńRewelacja! Manna na soku to dla mnie nowość, ale tak pięknie podałaś to śniadanko, że na pewno się skuszę :D
OdpowiedzUsuńNominowałam cię do Liebster, miło mi będzie jak weźmiesz udział :)
OdpowiedzUsuńNa pewno smaczne :D
OdpowiedzUsuńjak ja bym zjadła takie śniadanie :) dzień musi być wtedy piękniejszy :)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł!;) Przepis zapisuję! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń