wtorek, 5 listopada 2013

Jednoosobowy tort z cytrynową niespodzianką

Mini tort śmietankowy z cytrynową galaretką



Robienie tortów to dla mnie ogromna przyjemność. Przeglądając codziennie wiele przepisów na takie tortowe wspaniałości mam głowę pełną pomysłów i staram się je w pełni wykorzystywać, co czasami jest dosyć trudne, bo moje zamierzone cele niełatwo niekiedy wykonać.
Te dwa mini torty powstały dla mojego przyjaciela z okazji jego urodzin. Wprawdzie nie przewidziałam tego, że w knajpie, w której będziemy siedzieć jest ciemno i tak właściwie w ogóle nie widział, jak tort wygląda, co później mi powiedział, ale podobno smakował jemu i naszym znajomym, którzy mieli okazję zjeść kawałek: )
Sam w sobie nie jest wymyślny smakowo- bita śmietana, porzeczkówka i cytrynowa galaretka. Nie chciałam przekombinować, więc stwierdziłam, że skoro ma być tak "bogaty" wizualnie, smak zostawię w spokoju. Jednak dodatek galaretki jest pewnego rodzaju niespodzianką, której w zasadzie nie spodziewamy się w tortach.
Biszkopt zrobił mi niesamowicie cudowną niespodziankę. Miał być fioletowy, więc kiedy wmieszałam do masy fioletowy barwnik i stwierdziłam, że to nie jest kolor, który mnie satysfakcjonuję, postanowiłam dodać trochę granatowego barwnika, żeby go przyciemnić. I owszem cały biszkopt nieco przyciemniłam, ale poza tym po upieczeniu okazało się, że biszkopt jest cudownie dwukolorowy- zwykły zbieg okoliczności, ale chcielibyście zobaczyć moją minę, kiedy wykroiłam pierwsze kółko i zobaczyłam ten niejednolity kolor; ) Barwniki w proszku czynią cuda: )

Mini tort śmietankowy z cytrynową galaretką
2 mini torty

składniki na biszkopt:
- 70 g mąki pszennej
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 120 g cukru
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- barwniki spożywcze w proszku- użyłam kolory fioletowego i indygotyny
- szczypta soli

Piekarnik nastawić na 180 stopni <termoobieg>
Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia do miski. Odstawić.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli. Następnie łyżka po łyżce dodawać cukier, nadal miksować aż piana będzie bardzo gęsta i błyszcząca. Po tym czasie dodawać po jednym żółtku i dobrze wmiksować je w masę. Do masy dodać suche składniki i delikatnie wmieszać je w masę najlepiej sylikonową szpatułką. Dodać fioletowy barwnik- dobrze, ale delikatnie mieszać masę. Następnie dodać trochę indygotyny i znowu mieszać, tym razem krócej i mniej dokładnie. Barwnik ma się rozpuścić, ale nie wymieszać całkowicie z fioletowym kolorem.
Formę o wymiarach 20x 20 na dole i 23x 23 cm na górze wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopt przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25- 30 minut do suchego patyczka.
Biszkopt wyjąć z piekarnika, wyciągnąć z formy i poczekać aż trochę wystygnie, Następnie obrócić go do góry nogami i odstawić do całkowitego ostudzenia.

składniki na środek i wierzch:
- 200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 30 ml gorącej wody

- pół opakowania galaretki- 40 g
- 200 ml wrzącej wody

Do miski przesypać galaretkę i zalać ja wrzątkiem i dokładnie wymieszać. Na przygotowaną formę o wymiarach 9x 17 cm wylać płynną galaretkę i odstawić do chłodnego miejsca, aby się ostudziła. Następnie wstawić formę do lodówki i poczekać aż galaretka całkowicie stężeje. Ja wykorzystałam całe opakowanie galaretki na 400 ml wody i 2 razy większe naczynie <17x 17 cm>. Potem pozostałą galaretkę zjadłam na deser: )

Żelatynę zalać gorącą wodą, dobrze wymieszać i odstawić do ostudzenia.
Śmietankę ubić na sztywno. W połowie ubijania dosypać cukier puder i letnią żelatynę, nadal ubijać do uzyskania sztywnej bitej śmietany. 
Część bitej śmietany przełożyć do 2 miseczek- po ok 1.5 łyżce. Jeśli nie jesteście wprawieni w dekorację, bądź po prostu chcecie czuć się lepiej ubijcie więcej bitej śmietany.
Do jednej miseczki dodać fioletowy barwnik, do drugiej indygotynę z odrobiną fioletowego barwnika a w 3 misce- tam, gdzie jest najwięcej bitej śmietany nie dodawać nic.
Bitą śmietanę odstawić do lodówki, żeby mogła trochę stwardnieć.

składniki na nasączenie:
- 2 łyżki porzeczkówki
- 1 łyżka wody

Składniki połączyć ze sobą.

Montaż tortu:
Zimny biszkopt przełożyć na deskę do krojenia. Okrągłą wykrawaczką do ciasta o średnicy 8 cm wykroić 4 biszkoptowe kółka. Resztę biszkoptu zachować.
Każdy biszkopt porządnie nasączyć.

Twardą galaretkę wyjąć z lodówki- moja tężała ok pół godziny. Tą samą wykrawaczką o średnicy 8 cm wykroić 2 galaretkowe kółka. Bardzo ostrożnie odlepić galaretkę od formy- będzie to trochę ciężkie, ale wierzę, że Wam się uda: )

Na dwa blaty biszkopotwe nałożyć galaretkę, następnie trochę "białej" bitej śmietany. Wszystko przykryć pozostałymi biszkoptami. Torty przełożyć na paterę.
Zaczynając od dołu i od najciemniejszego koloru nakładać bitą śmietanę i cienko rozprowadzać ją po bokach tortu. W miejscach złączenia kolorów pomieszać je, aby uzyskać efekt płynnego przejścia pomiędzy kolorami. Bitej śmietany starcza na styk, więc nie podjadajcie jej: )

Pozostały biszkopt pokruszyć na małe okruszki i obsypać górę tortu.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego!

ps. Serdeczne podziękowania dla Pana dozorcy, który podczas mojej obecności na zajęciach zechciał mi przechować te torty; ))













19 komentarzy:

  1. Kolory niesamowite! Cudnie wyglądają te torciki :) Aż nabrałam na jeden ochoty !

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwaga, zajebistość na horyzoncie!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda cudownie ! taki mini torciki to świetny pomysł :D

    OdpowiedzUsuń
  4. ty rozpieszczasz swoich znajomych, toootalnie! :)
    Bardzo udany tort, osobiście jestem zachwycona, szczerze!

    OdpowiedzUsuń
  5. Są po prostu cudowne! Te kolorowe biszkopty wyglądają fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem zdania, że można jeść wszystko byle z umiarem :-) Więc taki jednoosobowy tort, to jest to!

    OdpowiedzUsuń
  7. O kurcze trochę z tym roboty jest, ale efekt piorunujący :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ktoś lubi robić torty to będzie to dla niego jedynie przyjemność uwieńczona pełną satysfakcją: )

      Usuń
  8. Tortu z galaretką nie robiłam jeszcze! Wstyd i hańba!
    Zainspirowałas mnie <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow efekt niesamowity :) Powiedz mi - jakich barwników używasz, bo planuję zakup i nie wiem co wybrać :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam barwników w proszku, które kupiłam na allegro. Podobno w barwniki w żelu są najlepsze, ale też są o wiele droższe od tych w proszku, a efekt moim zdaniem jest ten sam: )

      Usuń
    2. Wow dziękuję za błyskawiczną odpowiedź :) Co myślisz o tych :
      http://allegro.pl/barwniki-spozywcze-5g-18-kolorow-do-wyboru-jakosc-i3935042498.html

      Będą ok ? Wybrałam te ze względu na kolory :) Będę wdzięczna za poradę :)

      Usuń
    3. Taaak, myślę, że będą okej. Ja kupowałam akurat w komplecie, ale bardzo podobne kolory, tak więc myślę, że będziesz z nich tworzyć kolorowe cuda; D

      Usuń
    4. Bardzo ale to bardzo dziękuję Ci za pomoc :) Przede mną wyzwanie - z nogą w gipsie na piątek muszę zrobić wspaniały tort na 18 :D Trzymaj kciuki ;) !

      Usuń
    5. Nie ma za co!
      Dasz radę, efekt pewnie będzie niesamowity!

      Usuń
    6. Ps Nie mogę się napatrzeć na te mini torty :) Przeurocze są !

      Usuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...