Odwrócony chlebek bananowy
Chlebki bananowe to już chyba klasyka gatunku; ) Ja bardzo rzadko jem banany, właściwie w ogóle, ale temu wypiekowi nie sposób odmówić. Nie znam osoby, której nie smakowałby chlebek bananowy. Każdy uwielbia, a przynajmniej lubi: )
Ja zaliczam się oczywiście do tych, którzy pomimo rzadkiego spożywania bananów ciasto to uwielbiają. Jest słodkie, baardzoo bananowe, miękkie, niesamowicie puszyste. Ale, ale...najlepszy jest dół, a właściwie góra tego cuda. Tak, te banany w słodkim karmelowym nadzieniu. Tak, to jest w tym cieście najlepsze. I mimo że cukier nie rozpuszcza się całkowicie, absolutnie to nie przeszkadza, bo wierzch jest po prostu najlepszy. Koniec kropka; D
Dla fanów bananów, szczerze polecam, absolutnie się nie zawiedzie: )
No i jest. Przyjechała. O mało, co nie spóźniłam się odebrać Whiness z dworca. Ale zdążyłam- na szczęście.
Pośród pysznego jedzenia, mnóstwa słów i cynamonowo- czekoladowej rozpusty, nawet nie wiedziałam, kiedy tak szybko zleciał mi ten dzień. Było wyczerpująco, ale takie wyczerpanie mogłabym czuć codziennie; )
No i jest. Przyjechała. O mało, co nie spóźniłam się odebrać Whiness z dworca. Ale zdążyłam- na szczęście.
Pośród pysznego jedzenia, mnóstwa słów i cynamonowo- czekoladowej rozpusty, nawet nie wiedziałam, kiedy tak szybko zleciał mi ten dzień. Było wyczerpująco, ale takie wyczerpanie mogłabym czuć codziennie; )
Odwrócony chlebek bananowy
keksówka silikonowa o średnicy 20x8 cm- ciasto rozrosło się również wszerz
składniki karmelowy spód<wierzch>:
- 110 g brązowego cukru
- 60 g masła
- 1- 2 banany< w zależności od wymiarów formy>
składniki na ciasto:
- 160 g mąki pszennej
- 80 g mąki pełnoziarnistej
- 110 g cukru
- 3 banany
- 80 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 duże jajka
- 80 g jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Piekarnik nagrzać do 170 stopni <termoobieg>
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie rozsypać brązowy cukier i pokrojone w kostkę masło. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 min. Pokroić 1- 2 banany na plasterki. Po tym czasie wyjąć formę z piekarnika, łyżką wymieszać karmel i ułożyć na nim plasterki banana.
W czasie, kiedy "piecze" się karmel zrobić ciasto.
Do miski przesiać obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól i cukier. Odstawić.
W osobnej misce wymieszać ze sobą masło, jajka i jogurt. Banany rozgnieść na papkę i dodać do mokrych składników. Wymieszać. Do mokrych składników dodać suche i wymieszać niedbale do połączenia.
Gotowe ciasto przełożyć do keksówki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Ciasto piec ok 1 godziny do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić ok 30 minut < u mnie tyle czasu nie przeszło; D> Ciasto delikatnie odwrócić, zdjąć keksówkę i papier do pieczenia.
Cudownie smakuje z lodami i bitą śmietaną.
Smacznego!
u mnie dziś bananowe chlebki na śniadanie! to prawda , chyba każdy uwielbia ten wypiek :) tak samo jak te cudowne serniczki *-*
OdpowiedzUsuńbędę musiała wypróbować :)
OdpowiedzUsuńżyczę Wam mile spędzonych chwil! :)
Super pomysł. Musi być smakowity :)
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie do mnie na muffinki kopce kreta.
pysznie to wygląda!
OdpowiedzUsuńulala... szkoda, że nie mam okazji jeść tego chlebka :(
OdpowiedzUsuńMusiał być pyszny, ale i bez konsumpcji zgodzę się z tobą-ten wierzch z karmelizowanymi bananami najlepszy! ;D
Cieszę się, że smakowało!! :)))
OdpowiedzUsuńŁał! karmelizowane banany, ciasto, pyszotkaaaaa
OdpowiedzUsuńWyjątkowe ciasto, ten bananowy spód/wierzch mnie oczarował :)
OdpowiedzUsuńAle super wygląda! Zgłodniałam przez Ciebie :)
OdpowiedzUsuńodwrócony? okurczę, jest świetny! zazdroszczę Ci go, tak jak i serniczka Whiness! :)
OdpowiedzUsuńCudny przepis. Banany są cudne, film nawet jest o tym jak pozytywne dla zdrowia.
OdpowiedzUsuńhttps://www.youtube.com/watch?v=6e8rECys4z0