Kakaowo- cynamonowa kasza gryczana z karmelizowanymi jabłkami i suszonymi morelami
Ostatnio pomyślałam, a może tak kaszę na słodko? Oprócz kaszy jaglanej nie jadłam żadnej innej ze słodkimi dodatkami. Byłam ciekawa, jak to może smakować. Kaszę gryczaną bardzo lubię, jest to jedna z moich ulubionych kasz, więc oczekiwałam raczej sukcesu, a nie porażki: )
Kasza gryczana na słodko jest bardzo smaczna! Nie kłóci się ze słodyczą, a świetnie z nią współpracuje. Smak jest inny, specyficzny, ale warty spróbowania. Ja spróbowałam i nie zawiodłam się: )
Kakaowo- cynamonowa kasza gryczana z karmelizowanymi jabłkami i suszonymi morelami
2 porcje
składniki na kaszę:
- 100 g kaszy gryczanej- pół szklanki
- 1.5 szklanki wody- 375 ml
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
Wodę zagotować razem z solą i cynamonem. Do gotującej się wody wsypać kaszę gryczaną i dodać masło. Gotować na małym ogniu pod przykryciem tylko do czasu, aż kasza wchłonie wodę- ok 7- 10 minut. Po tym czasie garnek z kaszą zdjąć z ognia, zawinąć w gruby koc i odstawić do ciepłego miejsca na 20- 30 minut, aby kasza w spokoju doszła.
pozostałe składniki:
- 2 duże jabłka <ja użyłam 5- 6 malutkich>
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- 40 g masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 duże łyżki musu dyniowo- jabłkowego
- 2 łyżeczki kakao
- 40 ml gorącej wody
- 40 g suszonych moreli
Jabłka obrać i wykroić z nich wykrawaczką do ziemniaczków/ melonów małe kulki.
Na patelni roztopić masło, cukier i syrop klonowy, dodać jabłka i cynamon i smażyć aż jabłka będą miękkie, ale nierozleciałe.
Ugotowaną kaszę postawić ponownie na ogień. Dodać do niej mus i wymieszane kakao z gorącą wodą. Gotować przez chwilę, następnie dodać jabłka z karmelem i wymieszać.
Kaszę przełożyć na talerze, posypać pokrojonymi w plasterki morelami i miętą.
Smacznego!
Koniecznie muszę spróbować na słodko ! :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda! Lubię kasze gryczaną na słodko, jednak jaglanki nic nie pobije :D
OdpowiedzUsuńjej! jak ona pięknie się prezentuje! świetne połączenie!
OdpowiedzUsuńwygląda genialnie ! serio, myślałam, że te jabłka to ziemniaki :) kasza gryczana na słodko jeszcze mi nie znana, ale już zapisuję twój przepis i jak ją kupię to od razu wypróbuję :) koniecznie z cynamonem <3
OdpowiedzUsuńZa taką kaszą gryczaną w wersji obiadowej, wytrawnej... to tak średnio przepadam. Stąd też rzadko kasza gości na moim stole. Twoja słodka wersja w stu procentach mi odpowiada, taką mogłabym zjeść codziennie:)
OdpowiedzUsuńkasza gryczana jeszcze nigdy nie była tak apetyczna :)
OdpowiedzUsuńTaką kaszę to ja rozumiem :) Na słodko i mnie masz!
OdpowiedzUsuńO rany, jakie Ty cuda serwujesz, piękne!
OdpowiedzUsuńJak na słodko to ja chętnie spróbuje :D
OdpowiedzUsuńMega świetne połączenie:)!
OdpowiedzUsuńCudownie, że to wypróbowałaś, bo właściwie dlaczego nie? Kasza na słodko, to niby logiczne, ale nasze przyzwyczajenia tak strasznie nas ograniczają. Koniecznie muszę taką słodką kaszę przygotować, bo gryczana też należy do mich ulubionych :-)
OdpowiedzUsuńŚwietna opcja na kaszę:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńmmmm.. Też miałam ochotę robić ją kiedyś na słodko, ale jakoś mi zeszło.. :(
OdpowiedzUsuńWygląda tak apetycznie!!