Mus dyniowo- jabłkowy
To moja miłość z tamtego roku. Kiedy tylko go spróbowałam, wiedziałam, że zrobię go w tym roku.
Oficjalnie nosi miano dżemu, jednak jego konsystencja jest bardziej podobna do musu niż dżemu, więc dla mnie to po prostu mus. Ale jaki mus! Jest przepyszny, delikatny, słodkawy z idealnym wyważeniem smaków. Nie jest ani za dużo jabłek, ani za dużo dyni. Wszystko łączy się ze sobą w fantastyczną całość, którą zostałam oczarowana.
Przepis jest niezwykle prosty, bez żadnych, zbędnym moich zdaniem w tym wypadku przypraw.
Jeśli lubicie dynię i jabłka, koniecznie wypróbujcie. Podpisuję się pod tym smakiem rękami i nogami: )
Przepis dostałam od mojego znajomego z jakiejś strony internetowej, niestety nie pamiętam jakiej: )
Mus dyniowo- jabłkowy
11 różnej wielkości słoików- ogólnie rzecz biorąc wychodzi go sporo: )
składniki:
- 2.8 kg nieobranej dyni
- 2.5 kg nieobranych jabłek
- 500 g cukru
- 1 galaretka pomarańczowa
Dynię obrać, wydrążyć miąższ pokroić i wrzucić do dużego garnka. W garnku powinno być odrobinę wody, tak, żeby zakrywała jego dno.
Jabłka obrać i pokroić na kostkę, wrzucić do osobnego garnka z odrobiną wody. Zawartość obydwu garnków dusić najpierw pod przykryciem, później bez na wolnym ogniu, aż dynia i jabłka się rozpadną< u mnie nie wszystkie się rozpadły, ale taki był mój zamiar>. Dynię przelać do garnka z jabłkami, dodać cukier, galaretkę i smażyć aż mus zgęstnieje- ok 30 minut. Ja na samym końcu delikatnie wszystko jeszcze zblendowałam, ale nie do końca, żeby parę kawałków jabłek zostało w całości.
Gotowy mus przelać do wyparzonych słoików i pasteryzować 15- 20 minut od zagotowania wody.
Więcej na temat pasteryzacji i przygotowania słoików znajdziesz tutaj.
Więcej na temat pasteryzacji i przygotowania słoików znajdziesz tutaj.
Smacznego!
mniam :)Monika Szlązak
OdpowiedzUsuńWierzę, wierzę! :) Ma śliczny kolorek, a jabłko i dynia to ostatnio hity w mojej kuchni.
OdpowiedzUsuńoj gdybym tylko miała czas na robienie takich cud .. <3
OdpowiedzUsuńAle jednak, warto jakoś tam naleźć ten czas, bo jest tego warty; D
UsuńHo ho ho ho - poleciałam prezydentem;) Taki mus to mus mieć:)
OdpowiedzUsuńjeden z najpyszniejszych pomysłów na przetwory jaki widziałam!! świetne ;D
OdpowiedzUsuńWłaśnie skończyłam robić mus według Twojego przepisu:) Tylko dałam nieco mniej cukru. Jest rewelacyjny, niebo w gębie!!! Na pewno w przyszłym roku potwórzę. Dzięki, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że Ci smakował!: )
Usuńjaki ładny talerzyk :)
OdpowiedzUsuń