czwartek, 12 września 2013

Placki (nie)całkiem klasyczne.

Placuszki z cukinii z kurkami i sosem miętowym z czarnuszką




Bardzo chciałam podziękować jeszcze raz za wszystkie Wasze ciepłe życzenia: ) Było mi niezwykle miło czytać Wasze słowa, a uśmiech nie schodził mi tego dnia z twarzy.
To był dobry dzień.
Zmotywowana do dalszego działania, po przemyśleniu paru spraw i podjęciu kilku decyzji zaczynam nowy etap w swoim życiu- tak przynajmniej zamierzam. Co z tego wyjdzie? Zobaczymy.

A dzisiaj mam dla Was klasyk. Jest mnóstwo przepisów na cukiniowe placuszki i jest mnóstwo takich, które są wspaniałe. Ja postawiłam na swoją wariację na temat tych legendarnych placków i dodałam do nich składnik, który uwielbiam, który uwielbia dużo osób- kurki. To jedne z moich ulubionych grzybów, delikatne w smaku o pięknym kolorze. W porównaniu do niektórych grzybów nie są mdłe, nie rozpadają się na papkę, są jędrne i po prostu pyszne: )
Kurki w połączeniu z cukinią świetnie się sprawują, muszę przyznać, że niezła z nich para.
Już sam kolor placków przyjemnie nastraja, co dopiero ich smak: )

Placuszki z cukinii z kurkami
7 placuszków

składniki
:
- 300 g cukinii
- 100 g kurek+ 1 łyżeczka soli
- 50 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 krótkie gałązki tymianku
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki masła

składniki na sos miętowy:
- 100 g jogurtu naturalnego
- 2 gałązki listków mięty- ok 13 listków
- 1/2 łyżeczki czarnuszki

Cukinię zetrzeć na tarce, posolić i odstawić na 15 minut.
Kurki zasypać solą i zalać wrzątkiem, odstawić na parę chwil, aż kurki wypłyną na powierzchnię. Następnie wyłowić je łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i pozwolić im wyschnąć. Jeśli kurki nadal są zabrudzone czynność należy powtórzyć.
Większe kurki pokroić na kawałki< moje był bardzo malutkie, więc nie musiałam tego robić>. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić kurki, smażyć przez chwilę, aż się zrumienią. Dodać sól, pieprz do smaku i listki tymianku, zamieszać i zdjąć z ognia.
Cukinię odcisnąć z nadmiaru wody, dodać jajko, mąkę, kurki oraz sól i pieprz do smaku.
Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy nakładać łyżką kleksy, formując je na kształt placuszków. Smażyć z dwóch stron do zarumienienia.
Gotowe placuszki odstawić na ręcznik papierowy, aby mógł wchłonąć nadmiar tłuszczu.

Miętę drobno posiekać i dodać do jogurtu naturalnego. Sos przelać do miseczki i na wierzch rozsypać czarnuszkę.
Smacznego!













                     Dużo pomidorów- dużo jedzenia: ) Uwielbiam to miejsce u P. w ogródku.

Znalezione wczoraj. Bardzo mi przypadło do gustu: )

6 komentarzy:

  1. Tak, są i słynne miętowe placuszki. Czekałam :) Jeśli jeszcze dorwę gdzieś kurki, na pewno je zrobię. Ciekawi mnie dodatek mięty, gdyż sama zwykle używam jej do urozmaicania słodkich posiłków. A to porcja na jedną czy dwie osoby? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hm wiesz co, tak, jak napisałam wychodzi ich 7. To zależy więc ile jesz zwykle placuszków, bo te są rozmiarów takich, jak normalne placuszki. Ja zjadłam 7 i się bardzo najadłam: ) Już ten ostatni to tak na siłę; D

      Usuń
  2. ty chyba nigdy nie przestaniesz mnie zachwycać! :* kolejny twój przepis, który z ogromną chęcią bym wypróbowała *-* po pierwsze bardzo lubię cukiniowe placuszki, a po drugie kurki to najlepsze i najsmaczniejsze grzybki ;) świetne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Próbuj, próbuj!
      Dziękuję, od tego jestem, żeby czasem Was zaskakiwać: D
      ; *

      Usuń
  3. o jaaa... uwielbiam cukiniowe placki (chyba widać), ale z kurkami? Doobre to musi być, mniam :)
    jeszcze do tego ten sos, mmm;)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...