środa, 25 września 2013

Nietypowy dyniowy sernik

Sernik dyniowy z serka mascarpone z dyniowo- jogurtową polewą



W sernikach dyniowych jestem zakochana, zresztą moje uwielbienie do dyni sięga w tym roku zenitu, bo od jakiegoś czasu zawsze jest w domu "coś" dyniowego; ) Mam dla Was sporo dyniowych przepisów na ten sezon.
Dzisiaj sernik. Jak ja się go bałam. Że nie wyjdzie, że będzie niedobry...A wszystko dlatego, że po pierwsze przepis jest mojego autorstwa i wiadomo był niesprawdzony wcześniej, więc nie miałam pojęcia, czego oczekiwać. Po drugie, jak zawsze, kiedy mam ochotę na sernik, w domu nie ma ani grama twarogu. Był natomiast serek mascarpone i to już z datą zbliżającą się do przeterminowania, więc postanowiłam, że zrobię sernik tylko z mascarpone, niech się dzieje, co chce. Ja mam ochotę na sernik i będę go miała; D
Samo pieczenie wymaga czasu, nie chciałam go upiec za szybko, więc piekł się 2 godziny, ale poprzez to w ogóle się nie przypalił i nie opadł.
Udał się. Uff.
Sernik sam w sobie jest bardzo wilgotny, mazisty, ale też niezwykle delikatny i bardzo dyniowy. Jego struktura nie przypomina klasycznego sernika, jest o wiele bardziej mokry; ) Jest jednak coś w nim, że nie można się oprzeć, żeby go nie zjeść. Kiedy go spróbowałam nie mogłam się powstrzymać przed kolejnym kęsem.
Zainspirował mnie ten przepis. Nie mogłam go wykorzystać, bo, jak wiadomo nie miałam twarogu, jednak na pewno wrócę do tego przepisu jeszcze raz. Uważam, że na tym blogu mamy niekwestionowanego mistrza serników: )

Sernik dyniowy z serka macsarpone z dyniowo- jogurtową polewą
tortownica o średnicy 16 cm

składniki na spód:
- 150 g ciastek cynamonowych- użyłam płatków cynamonowym Cini Minis, można użyć zwykłych ciastek maślanych i ok 1 łyżeczki cynamonu
- 60 g masła

Ciastka zmielić w blenderze na piasek, masło roztopić w garnuszku.
Do ciastek wlać roztopione gorące masło i zmiksować jeszcze przez chwilę, aby powstała mokra masa.
Dno tortownicy wyłożyć ciasteczkowym spodem i wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

składniki na masę serową:
- 250 g serka mascarpone
- 80 g cukru
- 1/2 łyżeczki dyniowej przyprawy
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Piekarnik nastawić do 170 stopni< grzanie góra- dół>
Serek mascarpone, dyniowe puree, cukier, ekstrakt i dyniową przyprawę zmiksować w jednej misce do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Następnie, cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Po dodaniu każdego dobrze zmiksować, żeby jajko dokładnie połączyło się z masą. Na samym końcu dodać mąkę ziemniaczaną i miksować przez chwilę do połączenia się składników.
Tortownicę wyjąć z lodówki i wlać do niej masę serową, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika, natychmiast zmniejszyć temperaturę do 150 stopni.
Piec w kąpieli wodnej< do większego niż tortownica naczynia żaroodpornego wlać wrzącą wodę. Tortownicę owinąć szczelnie folią aluminiową lub folią spożywczą. Tortownicę włożyć do naczynia żaroodpornego. Woda powinna sięgać połowy formy z masą serową, choć u mnie było jej więcej; D> ok 1.5 do 2 godzin, U mnie trwało to 2 godziny. Po tym czasie patyczek włożony w środek sernika może wyjść lekko mazisty, ale nie mokry.
Sernik zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami i poczekać ok 30 minut aż się ostudzi. Następnie wyjąć i chłodzić całą noc w lodówce.

składniki na polewę dyniowo- jogurtową
- 50 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka dyniowego puree
- 2 łyżki cukru pudru

- syrop dyniowy do podania

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji.

Na następny dzień wyjąć sernik z lodówki, udekorować polewą i podawać razem z syropem dyniowym.
Smacznego!













16 komentarzy:

  1. Taki sernik będzie pierwszą "rzeczą", jaką zrobię, gdy tylko kupię dynię! :-) Obłędnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mam nadzieję, że będzie Ci smakować! I znowu zaczynam się stresować...; D

      Usuń
  2. Jest sernik jestem i ja :D Wszędzie wywęszę i wproszę się na porcję tego cuda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Serniczek wygląda obłędnie, kusi swoim kolorem :) Typowo jesienne smaki!

    OdpowiedzUsuń
  4. sama go wymyśliłaś? Suuuper! Boski ;)
    a ten kolor <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomyślałam, pooglądałam i wymyśliłam; D

      Usuń
  5. Nigdy nie jadalam takiego:)) musze spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja uwielbiam serniki, jak dla mnie najpyszniejsze z wszystkich ciast :) taki dyniowy z pewnością by mnie pocieszył !! wygląda genialnie, mistrzyni ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dyniowe są pyszne!
      uch, bo się zaczerwienię; D
      ;*

      Usuń
  7. bardzo ciekawy przepis i wygląda bardzo ładnie, uwielbiam serniki ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam dyniowe serniki a jeszcze robiony na mascarpone musi być zupełnie obłędny.

    OdpowiedzUsuń
  9. wszystko mi pasuje,ale co to jest "dyniowa przyprawa"?

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepraszam bardzo już się doczytałam co to "dyniowa przyprawa",a serniczek na pewno zrobię tak pięknie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniały, słoneczny i jeszcze z taką smakowitą polewą :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...