Smażona kasza gryczana z papryką, kukurydzą i kiełkami stir fry z sosem pomidorowym
Totalna improwizacja w kuchni. Chciałam zjeść coś smacznego, po prostu: ) I koniecznie miałam ochotę na kaszę. Pojechałam do sklepu i jedyną rzeczą, jaką kupiłam były kiełki. Stwierdziłam, że znajdę w domu jakieś składniki i COŚ z nich zrobię.
Nie sądziłam, że zrobię coś tak dobrego. Wiem, może zabrzmiałam nieskromnie, ale to danie naprawdę jest dobre; D
Zwykle gotuję 2 porcje, tak było i teraz. Ja zjadłam ze smakiem swoją i zostawiłam drugą być może na następny dzień a być może dla mamy, która skusi się na obiad. Druga porcja czekała więc w kuchni. Przyszła mama mówiąc "tylko spróbuję". Spróbowała. Słyszałam tylko "hmmm". Odstawiła miskę i wyszła z kuchni. Stwierdziłam, że chyba jednak jej nie smakuje; D. Po 10 minutach przyszła ponownie do kuchni, wzięła miskę i zaczęła jeść. "Hmm dobre, bardzo dobre...".
Tyle mi wystarczyło.
Smażona kasza gryczana z papryką, kukurydzą, kiełkami stir fry i sosem pomidorowym
2 porcje
składniki na kaszę:
- 100 g kaszy gryczanej< 1/2 szklanki>
- 250 ml wody
- łyżeczka masła
- liść laurowy
- trochę soli
- 1/2 czerwonej papryki
- 150 g kiełków stir fry
- 100 g kukurydzy z puszki
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej mielonej
- sól, pieprz, oliwa do smażenia
Wodę zagotować z liściem laurowym i solą. Do gotującej się wody wrzucić kaszę gryczaną i masło. Gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie wodę- ok 10 minut. Zdjąć z ognia, owinąć w koc i odstawić na ok 30 minut, żeby kasza doszła.
Po tym czasie wrzucić kaszę do rozgrzanego woka z łyżką oliwy- ważne jest, żeby patelnia nie była przywierająca, dodać pokrojoną w paski paprykę i smażyć ok 10 minut, aż papryka zmięknie. Następnie dodać kiełki i kukurydzę i smażyć wszystko jeszcze ok 3- 5 minut. Doprawić odrobiną soli i pieprzu oraz papryką wędzoną.
składniki na sos pomidorowy:
- 900 g pomidorów
- 1 papryczka pepperoni< moje są małe i dosyć ostre>
- 1 średnia czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6 cienkich kabanosów- użyłam takich
- sól, pieprz, oliwa do smażenia
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- garść twarogu do podania
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, przekroić wszerz i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę.
Cebulę i papryczkę pokroić w drobną kostkę, kabanosy w 2 cm paski, czosnek w cieniutkie plasterki.
Na rozgrzaną patelnię z jedną łyżką oliwy wrzucić cebulę i podsmażyć do zeszklenia, dodać czosnek i papryczkę i smażyć przez chwilę. Następnie dodać pomidory i kabanosy, przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu ok 10 minut, następnie zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze 10 minut, żeby woda odparowała. Przyprawić solą, pieprzem i bazylią.
Na talerz nałożyć kaszę i sos, udekorować rozdrobnionym twarogiem i listkami bazylii, podawać.
Smacznego!
Wersja wege :D Coś dla mnie ;D
OdpowiedzUsuńJeśli ominiesz kabanosa w sosie pomidorowym, jak najbardziej będzie wersja wege: )
Usuńtak sobie myślę akurat... jaka szkoda, że nie mieszkasz gdzieś blisko, tak bym wpadła do ciebie na taki obiad! ty wiesz co pyszne :3
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia! aż chce się jeść!
OdpowiedzUsuńobiad wygląda nieziemsko.. twoja mama ma silną wolę, dopiero po 10min wróciła.. ja nie zdążyłabym odejść raz od miski,a całość bym wszamała!
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia zrobiłaś :)
szybko, smacznie i sycąco. przy tym tak kolorowo! i zdrowo :]
OdpowiedzUsuńJa też tak czasem mam - spróbuję czegos, wydaje mi się ledwie ok, nic nadzwyczajnego, albo wręcz dziwne, a za chwilę rzucam się na miskę i wyjadam do końca z zachwytem :-)
OdpowiedzUsuńTen dań wygląda bardzo apetycznie :) Uwielbiam kasze wszelkie i różnorakie połączenia :)
OdpowiedzUsuńTakiego jeszcze nie próbowałam, dobry pomysł! :)
Buziaki
xo xo xo xo xo