poniedziałek, 23 września 2013

Makaron, kurki, kremowy sos i kurczak w jednym pysznym daniu

Muszle makaronowe z kurkami i kurczakiem w sosie śmietankowym



W tym daniu chciałam połączyć wszystko, co lubię: delikatne kurki, soczystego kurczaka, kremowy sos i makaron, koniecznie al dente.
Pomysł na muszle pojawił się po tym, jak moja mama kupiła muszle. Ona sama nie wiedziała, co zrobić, więc włożyła makaron do szafki i tak leżał, aż w końcu go nie znalazłam, w pięknym opakowaniu z włoskimi napisami.
Od razu przyszedł mi na myśl ten sos, który uwielbiam. Zawsze robię ten i zawsze jest pyszny: ) A do kremowego sosu bardzo pasują przecież kurki, których wtedy mieliśmy w lodówce pod dostatkiem, bo powiedzieć mojej mamie, żeby kupiła 200 g kurek... kupiła prawie 600 z wytłumaczeniem, że "pani na straganie miała już końcówkę".; D
Muszle moim skromnym zdaniem wyszły bardzo smaczne, wszystko się dobrze uzupełnia i nie dominuje, więc można rozkoszować się smakiem wszystkich składników bez obawy, że jednego będzie za dużo.

Muszle makaronowe z kurkami i kurczakiem w sosie śmietankowym
22 muszle- 4- 5 porcji

składniki na sos:
- 600 ml śmietanki 30%- można zastąpić śmietanką 12% do sosów
- 2 cebule czosnkowe
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, bazylia do smaku
- oliwa z oliwek do smażenia

Cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu ok 7 minut, aż zmięknie, ale nie będzie rumiana. Dodać czosnek i podsmażyć jeszcze przez chwilę. Na patelnię ostrożnie wlać śmietankę i gotować aż sos zgęstnieje. Dodać sól, pieprz i bazylię do smaku i pogotować jeszcze chwilę.

składniki na muszle:
- 22 muszle makaronowe
- 500 g piersi z kurczaka
- 400 g kurek
- 1 cebula
- sól, pieprz, suszony tymianek i bazylia do smaku

Muszle makaronowe ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy. Na opakowaniu powinno być napisane, ile trzeba gotować- ja swoje gotowałam 14 minut.
Kurki wrzucić do głębokiego naczynia, dodać łyżeczkę soli i zalać wrzątkiem. Odstawić na 5- 7 minut.
Po tym czasie kurki powinny zebrać się na powierzchni bez śladów piasku. Umyte kurki odsączyć na papierowym ręczniku. Jeśli piasek będzie jeszcze widoczny, czynność należy powtórzyć.
Pokroić kurczaka i cebulę w kostkę. Kurczaka przyprawić solą, pieprzem i bazylią.
Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucić cebulę i smażyć przez chwilę, aż się zeszkli, dodać mięso i zostawić na ogniu do czasu, kiedy kurczak nie zrobi się biały na zewnątrz< smażyć ok 5 minut>. Następnie dodać do całości kurki- jeśli będziecie mieć większe kurki należy je pokroić na drobniejsze części, moje były malutkie, więc ominęłam ten etap.
Po dodaniu kurek całość smażyć ok 5 minut, aż kurki się zarumienią, na samym końcu dodać tymianek- ok 1/2 łyżeczki.

Piekarnik nastawić na 200 stopni< termoobieg>
Do dużego- naprawdę dużego, naczynia żaroodpornego wlać sos i rozprowadzić po całej powierzchni. Następnie każdą muszlę nadziewać farszem kurkowo- kurczakowym i układać w naczyniu obok siebie.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok 15- 20 minut- można naczynie owinąć folią aluminiową, jeśli nie lubicie przyrumienionego makaronu.
Po tym czasie wyjąć z piekarnika  i podawać.
Smacznego!







8 komentarzy:

  1. ooo, zjadłabym kurki, makaron i kurczaka w tak pysznym wydaniu :) tak samo jak ty lubię każdy z tych składników, więc to danie z pewnością trafia w moje kubki smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wpraszam się :* Makaron w połączeniu z korkami i sosem śmietanowym to jedna z moich ulubionych potraw, a przecież jest ich tak wiele, więc wiesz, co to znaczy :D A na nadmiar kurek nie ma co narzekać! Zrób jajecznicę z ich dodatkiem, jest przepyszna. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. robiłam, uwielbiam jajecznicę z dodatkiem kurek<3

      Usuń
  3. Tam gdzie makaron, tam i ja wiec lepiej otwieraj mi juz drzwi :D

    OdpowiedzUsuń
  4. no,no,no-danie 1sza klasa, połączenie makaronu, grzybów i delikatnego sosu.. to nie może brzmieć źle! :) Szkoda, że nie umiem zbierać grzybów, ani nie mam gdzie bo z chęcią bym tak nazbierała :D
    A mama praktyczna i tyle ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie umiem zbierać; D Pewnie, gdybym wybrała się do lasu na grzyby, źle by się to dla mnie później skończyło; D

      Usuń
  5. Uwielbiam makaron w połączeniu z kurkami i kremowym sosem! U mnie kurki też wczoraj gościły na talerzu, ale w wersji z kaszą gryczaną, również polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ smaka narobiłaś:) Z chęcią bym się poczęstowała:)
    Dziękuję za dołączenie do akcji :) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...