Kakaowa- cukiniowa- lodówkowa owsianka
No dobrze, wprawdzie ja nie zaczynam dzisiaj szkoły i mam jeszcze miesiąc, z którego cieszę się, jak nigdy i nie prowadzę bloga śniadaniowego, ale na owsiankową akcję zawsze jest miejsce. Postanowiłam razem z wszelkimi blogującymi połączyć się dzisiaj w owsiankowym raju. Niedobrze dla kogoś, kto owsianek nie lubi, a jest parę osób takich< K., jeśli to czytasz, nie czytaj dalej, jestem pewna, że zbierze Ci się na mdłości. Ty cukinii i owsianki nigdy byś nie połączyła; D>. Ja osobiście uwielbiam i mogłabym jeść codziennie, tyle tylko, że... czasem nie chcę mi się jej robić; D
Ta owsianka zawładnęła moim sercem. Totalnie ją uwielbiam, jedna z najcudowniejszych owsianek, jakie mogłam kiedykolwiek zjeść, a wszystko za sprawą Whiness, mistrzyni śniadań, która ją wymyśliła i zrobiła. I chwała jej za to!
Owsianka jest pyszna, kakaowa, delikatna i za sprawą cukinii niekończąca się w miseczce; D Cukinia nadaje jej tyle objętości, że mamy wrażenie, jakbyśmy ją jedli i jedli...i bardzo dobrze.
Od siebie dodałam coś do chrupania. Efekt był niesamowity; )
Dołączam więc owsiankę do akcji Maria'n, owianko- uzależnieni- łączmy się!
Kakaowa- cukiniowa- lodówkowa owsianka
1 porcja
składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych
- 250 ml mleka
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki syropu cynamonowego
- 100 g cukinii
- po jednej czubatej łyżeczce słonecznika, siemienia lnianego i wiórków kokosowych
Wieczorem.
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odcisnąć z nadmiaru wody.
Mleko wlać do rondelka z grubym dnem, dodać 1 łyżkę syropu cynamonowego i kakao, wymieszać. Mleko doprowadzić do wrzenia, a następnie dodać płatki owsiane i startą cukinię. Wszystko gotować do momentu, kiedy płatki owsiane zmiękną i konsystencja owsianki będzie kremowa i gęsta.
Gotową owsiankę przelać do miseczki i odstawić do wystudzenia. Po tym czasie włożyć do lodówki na całą noc.
Następnego dnia
Na patelni najpierw uprażyć słonecznik, kiedy będzie się rumienił dodać siemię lniane i wiórki kokosowe i prażyć do momentu, kiedy wiórki się zarumienią
Zrobić kawę albo zieloną herbatę. Wyjąć owsiankę z lodówki, posypać mieszanką z patelni, jeść i się zachwycać; D
Smacznego!
Dzisiaj wszyscy jedzą owsiankę, ta akcja jest strzałem w dziesiątkę! :D
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię do zabawy "20 faktów o mnie" :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :P
muszę z niej zrobić powtórkę !
OdpowiedzUsuńKoniecznie!; )
UsuńKakao i cukinia cudownie się razem komponuje :)
OdpowiedzUsuńchyba się wszyscy jakoś dziś zgrali z tą kakaową cukiniową owsianką , bo nawet ja dziś ją zrobiłam :) jest pyszna, nie ma co pisać, za każdym razem smakuję mi coraz bardziej ;D
OdpowiedzUsuńOch, no cudo, cudo :D Byłam pewna, że zrobisz mi dzisiaj apetyt na czekoladową wersję cukiniowej owsianki i się nie pomyliłam :) Prezentuje się świetnie.
OdpowiedzUsuńOooo,pycha,jak w moim cieście, też lubię na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńhttp://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/08/pyszne-czekoladowe-ciasto-z-cukinia.html
wiem, wiem, widziałam; ) Cudne: )
UsuńNo i to jest sposób na zjedzenie czekoladowego śniadania z warzywami!
OdpowiedzUsuńA od razu na ciepło też będzie dobra?
OdpowiedzUsuńPewnie, będzie dobra, jednak naprawdę polecam ją schłodzić, wtedy jest wyborna;D
UsuńA tak na oko to ile tej cukinii? Szklanka? Bo ja wagi nie mam :(
Usuńhm, tak 1/2 szklanki startej na tarce i odciśniętej z wody wystarczy!: )
UsuńDzięki :) Będę próbować
UsuńNie ma za co i polecam się na przyszłość: )
Usuń