Syrop dyniowy
Absolutny hit, jeśli o syropy wszelkiego rodzaju chodzi. Absolutny hit- dla mnie przynajmniej: )
Kiedy tylko dostałam wiadomość pod tytułem "robimy?" od razu wiedziałam, że, jak tylko będę miała dyniowe puree, od razu zabiorę się za ten przepis. Dziękuję Ci; *
Syrop jest CUDOWNY. Do kawy.... po prostu idealny. Ale nie tylko do kawy, do wszystkiego właściwie. Lody polane tym syropem muszą smakować nieziemsko.
Róbcie, róbcie, ręczę za niego. Nie zawiedziecie się!
A ta dyniowa przyprawa jest świetna. Najpierw chciałam ją zastąpić przyprawą do piernika, ale później, kiedy przeczytałam u Marthy Steward, z czego się składa, stwierdziłam, że zrobię swoją, bo wszystkie składniki miałam w domu: )
ps. Dyniowych hitów będzie u mnie trochę, przynajmniej w moim mniemaniu: ) Zakochałam się w dyni ponownie.
Syrop dyniowy
ok 200 ml
składniki:
- 1 szklanka wody
- 180 g cukru brązowego- użyłam pół na pół z białym
- 1/2 łyżeczki dyniowej przyprawy
- 1 łyżka dyniowego puree**
Wodę wlać do garnka z grubym dnem i dodać cukier. Gotować na wolnym ogniu, aż cały cukier się rozpuści. Następnie dodać przyprawę dyniową i gotować ok 20 minut- syrop po tym czasie powinien zgęstnieć.
Po tym czasie dodać dyniowe puree i mieszać trzepaczką aż puree rozpuści się- trzeba to robić dynamicznie, żeby nie było większych grudek.
Cały syrop przelać przez sitko, żeby pozbyć się małych dyniowych grudek, a następnie wlać do buteleczki.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku lub butelce.
Przed każdym użyciem porządnie wstrząsnąć.
Smacznego!
** Aby uzyskać dyniowe puree, należy pokroić dynie w plastry grubości ok 1- 1.5 cm, nie obierając jej< dobrze, jeśli plastry będą tej samej grubości, wtedy wszystkie upieką się w tym samym czasie>. Wyciąć pestki.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni <termoobieg>.
Na blachę do pieczenia ułożyć papier do pieczenia a następnie poukładać obok siebie plastry dyni.
Wsadzić do nagrzanego piekarnika i piec do miękkości- u mnie ok 40 minut.
Po tym czasie wyjąć dynie i ostudzić. Następnie obrać, pokroić w kostkę i zblendować na gładkie puree. Można go przechowywać w lodówce do tygodnia lub zapasteryzować.
źródło przepisu z moją odrębną instrukcją przygotowania: klik klik
Aaaaa! <3 Wiesz, że teraz to po prostu poszłaś po całości :D Jesteś w posiadaniu cudownego syropu i niedługo to i Starbucks będzie mógł się schować :)
OdpowiedzUsuńJa myślę, że Starbucks poprosi mnie o hurtowe robienie tego syropu dla nich, specjalnie dla Pumpkin Spice Latte; D
Usuńwww.anielskieprzysmaki.pl-po raz pierwszy z Anitą się zgadzam.Ale pojechałaś po całosści:)cudo.Monika Szlązak
OdpowiedzUsuńZaskoczyłaś mnie takim syropem! Musze go zrobić :)
OdpowiedzUsuńWOW ! Brzmi i wygląda rewelacyjnie i pewnie w smaku też jest taki , koniecznie zapisuję do zrobienia ;)
OdpowiedzUsuńPyszny jest, naprawdę polecam: )
Usuńwow!! zaskakujesz *-* dyniowy syrop? świetny pomysł :) moze zechcesz podesłać mi paczkę z buteleczką tego syropu ;D
OdpowiedzUsuńŻebym tylko miała tyle buteleczek w domu...; D
UsuńMa cudowny kolor! Fajny pomysł z dodatkiem puree z dyni
OdpowiedzUsuńuwielbiam Cię za te syropy!! cynamonowy zrobiłam i jestem nim zachwycona <3 czas i na ten!
OdpowiedzUsuńZrobiłam go, ale w ogóle nie czuć w nim dyni! :( Tylko cukier i przyprawy... co mogłam zrobić nie tak?
OdpowiedzUsuńSyropy mają to do siebie, że są słodkie i cukier zdecydowanie będzie wyczuwalny.
UsuńDobrze rozpuściłaś puree z dyni w syropie? Mogło być tak, że całe puree zostało przy przelewaniu przez sitko.
Jest to jedna łyżka, więc smak dyni nie będzie tutaj kłuć w język, jest subtelnym dodatkiem, który ulepsza i zmienia smak syropu.
Bardzo ważne są tutaj przyprawy, to one nadają ten specyficzny zapach i smak; )
Pozdrawiam: )
zrobiłam i zgadzam się, że jest to hit w płynie! <3 moje muffinki wyszły za mało słodkie, ale z tym syropem są idealne :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że Ci smakuje! Muffinki z syropem dyniowym muszą być cudne<3
Usuńco to jest dyniowa przyprawa
OdpowiedzUsuńTo mieszanka różnych przypraw, które w rezultacie dają przyprawę używaną w przepisach z dynią.
UsuńJak długo można przechowywać ten syrop? :)
OdpowiedzUsuńW lodówce do tygodnia ze względu na dodatek puree z dyni; )
UsuńNie umiem zrobić puree 😞 dynia mi wyschla w piekarniku
OdpowiedzUsuńCzas pieczenia dyni zależy od tego, jaki jej rodzaj posiadasz. Robi się to raczej na wyczucie. Jeśli wyschła Ci w piekarniku to znaczy, że za długo była pieczona lub za cienko ją pokroiłaś i po prostu się przesuszyła. Spróbuj jeszcze raz, na pewno Ci się uda, ale obserwuj ją, kiedy będzie już miękka, wyjmij ją z piekarnika, ostudź i obierz, wtedy zblenduj. To czy dynia się upiekła najlepiej sprawdzić po prostu wykałaczką:) Powodzenia!
Usuńna szczęście nie wsadziłam do pieca całej i zostało mi jeszcze trochę :) za drugim razem przykryłam ją w blaszce papierem do pieczenia ( nie mialam folii) i misja zakończona powodzeniem :)
UsuńPozdrawiam :)