Mini serniczek z czekoladą
Ale jeśli jest serek waniliowy to bez obaw: ) Na blogach, przede wszystkim śniadaniowych są przeróżne przepisy na serniczki, robione przeważnie na śniadanie. Ja jednak postanowiłam upiec swój na deser, ponieważ miałam tak ogromną ochotę na sernik z ciepłą kawą, że musiałam ulec pokusie; )
Poza tym byłam wtedy akurat sama w domu, więc robienie całej blachy sernika, kupowanie potrzebnych składników nie miałoby sensu, postanowiłam zrobić swoją formę sernika, tylko dla siebie. Oczywiście nie przewyższa smakiem tego prawdziwego, przede wszystkim od mojej cioci, która piecze najlepszy na świecie sernik, to sernikowy moment słabości w pełni zaspokaja: )
Miała być najpierw wersja bez czekolady, ale później zobaczyłam w szafce leżący już od bardzo dawna słoiczek kremu orzechowo- czekoladowego z miodem i postanowiłam w końcu go zużyć.: )
No i kawa. Niby nic wielkiego kawa z mlekiem i bitą śmietaną. Jednak tak podana smakuje o wiele lepiej niż zwykła kubkowa wersja: ) Poza tym udało mi się zachować granicę pomiędzy mlekiem a kawą, więc wyglądało to bardzo efektownie. Po dodaniu bitej śmietany trochę się wszystko zmieszało ze sobą, ale i tak wyglądało dobrze; D
Sernik jest poczwórnie waniliowy, więc wyobraźcie sobie, jak musiał smakować: )
Użyłam do tego przepisu syropu waniliowego, który dostałam w ramach współpracy, jednak o nim opowiem przy przepisie< już niebawem>, w którym gra bardzo ważną rolę: ) Jedyne, co powiem teraz- zapach. Powalił mnie zapach tego syropu. Na początku ostry, ale później słodki, cudownie waniliowy, rozpływający się przyjemnie w powietrzu; )
Mini sernik z czekoladą
1 porcja
składniki:
- 150 g serka waniliowego- u mnie Danio
- 1 łyżka mąki kukurydzianej< można użyć pszennej>
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka syropu waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
składniki na masę czekoladową< opcjonalnie>
- 1 spora łyżka kremu czekoladowego- Nutella bądź inne
- 1/2 jajka< jajko roztrzepać i zużyć połowę płynu>
- 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
Na sernik:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni <grzanie góra- dół>
Białko oddzielić od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtko i pozostałe składniki zmiksować na jedną masę. Do masy dodać białko i delikatnie wymieszać.
Na czekoladę:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji- będzie raczej lejąca się.
Do naczynka wlać połowę masy sernikowej, następnie łyżką nakładać masę czekoladową i widelcem zrobić esy floresy. Dodać pozostałą część masy sernikowej i na wierzchu ponownie rozprowadzić czekoladę.
Piec w nagrzanym piekarniku ok 30- 35 minut.
Warto po upieczeniu wyłączyć temperaturę, uchylić drzwiczki piekarnika i poczekać ok 5- 10 minut, aż sernik przyzwyczai się do niższej temperatury: )
Smacznego!
O, kochana! Ale sobie dogadzasz! I tak trzymać :)Aż mam ochotę się do Ciebie wprosić na taki wypasiony deser! :D
OdpowiedzUsuńwww.anielskieprzysmaki.pl-ja też a ten syrop kocham od momentu kiedy go spróbowałam.Monika Sz
OdpowiedzUsuńCudo ♥ ale mi narobiłaś ochoty na serniczek! :>
OdpowiedzUsuńTo przepis dla mnie - samotnej sernikomaniaczki.Ania
OdpowiedzUsuńaj,aj,aj-zakochałam się! Baaajer, wpadam na kawałek :D
OdpowiedzUsuńmniam, co za serniczek! prezentuje się cudnie :) wypróbuję, bo na sam widok aż ślinka cieknie hehe ;D
OdpowiedzUsuńZaciekawil mnie ten syrop waniliowy :) Jeszcze o nim nie slyszalam :D
OdpowiedzUsuńA serniczek pyszniutki <3 Wielbie slodkie haha :D
Warto go spróbować, naprawdę )
UsuńCudownie wygląda! Oh, pychota ;)
OdpowiedzUsuńZaraz przyniosę swoją łyżeczkę i dokończę ten serniczek za Ciebie^^
OdpowiedzUsuńNo nie, rozłożyłaś mnie tym serniczkiem na łopatki! Cudo <3
OdpowiedzUsuńAaaale on się pięknie prezentuje. A ta kawa chyba jeszcze lepiej. :))
OdpowiedzUsuńJednoosobowy sernik to jest to! Pycha. :)
OdpowiedzUsuńSerniczek, jak malowany, nabrałam apetytu :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładny, mój chłodzi się w lodówce,nie mogę się doczekać:)
OdpowiedzUsuńA jaka duza jest ta foremka? Chcialabym zrobic wiekszy serniczek,czy tez wychodzi?
OdpowiedzUsuńŚrednica na dole to mniej więcej 12 cm, na górze trochę więcej, jakieś 15 cm. Nie próbowałam robić z tych składników większej porcji, więc nie wiem, jak sernik zachowa się w piekarniku. Ale warto spróbować, a jeśli spróbujesz, koniecznie daj mi znać: )) Trzymam kciuki i pozdrawiam!
Usuń