piątek, 6 września 2013

Bo kiedy tylko Ty masz ochotę na sernik, a w domu nie ma twarogu...

Mini serniczek z czekoladą



Ale jeśli jest serek waniliowy to bez obaw: ) Na blogach, przede wszystkim śniadaniowych są przeróżne przepisy na serniczki, robione przeważnie na śniadanie. Ja jednak postanowiłam upiec swój na deser, ponieważ miałam tak ogromną ochotę na sernik z ciepłą kawą, że musiałam ulec pokusie; )
Poza tym byłam wtedy akurat sama w domu, więc robienie całej blachy sernika, kupowanie potrzebnych składników nie miałoby sensu, postanowiłam zrobić swoją formę sernika, tylko dla siebie. Oczywiście nie przewyższa smakiem tego prawdziwego, przede wszystkim od mojej cioci, która piecze najlepszy na świecie sernik, to sernikowy moment słabości w pełni zaspokaja: )
Miała być najpierw wersja bez czekolady, ale później zobaczyłam w szafce leżący już od bardzo dawna słoiczek kremu orzechowo- czekoladowego z miodem i postanowiłam w końcu go zużyć.: )
No i kawa. Niby nic wielkiego kawa z mlekiem i bitą śmietaną. Jednak tak podana smakuje o wiele lepiej niż zwykła kubkowa wersja: ) Poza tym udało mi się zachować granicę pomiędzy mlekiem a kawą, więc wyglądało to bardzo efektownie. Po dodaniu bitej śmietany trochę się wszystko zmieszało ze sobą, ale i tak wyglądało dobrze; D
Sernik jest poczwórnie waniliowy, więc wyobraźcie sobie, jak musiał smakować: )
Użyłam do tego przepisu syropu waniliowego, który dostałam w ramach współpracy, jednak o nim opowiem przy przepisie< już niebawem>, w którym gra bardzo ważną rolę: ) Jedyne, co powiem teraz- zapach. Powalił mnie zapach tego syropu. Na początku ostry, ale później słodki, cudownie waniliowy, rozpływający się przyjemnie w powietrzu; )

Mini sernik z czekoladą
1 porcja

składniki:
- 150 g serka waniliowego- u mnie Danio
- 1 łyżka mąki kukurydzianej< można użyć pszennej>
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka syropu waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

składniki na masę czekoladową< opcjonalnie>
- 1 spora łyżka kremu czekoladowego- Nutella bądź inne
- 1/2 jajka< jajko roztrzepać i zużyć połowę płynu>
- 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej

Na sernik:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni <grzanie góra- dół>
Białko oddzielić od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtko i pozostałe składniki zmiksować na jedną masę. Do masy dodać białko i delikatnie wymieszać.

Na czekoladę:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji- będzie raczej lejąca się.

Do naczynka wlać połowę masy sernikowej, następnie łyżką nakładać masę czekoladową i widelcem zrobić esy floresy. Dodać pozostałą część masy sernikowej i na wierzchu ponownie rozprowadzić czekoladę.
Piec w nagrzanym piekarniku ok 30- 35 minut.
Warto po upieczeniu wyłączyć temperaturę, uchylić drzwiczki piekarnika i poczekać ok 5- 10 minut, aż sernik przyzwyczai się do niższej temperatury: )
Smacznego!







17 komentarzy:

  1. O, kochana! Ale sobie dogadzasz! I tak trzymać :)Aż mam ochotę się do Ciebie wprosić na taki wypasiony deser! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. www.anielskieprzysmaki.pl-ja też a ten syrop kocham od momentu kiedy go spróbowałam.Monika Sz

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudo ♥ ale mi narobiłaś ochoty na serniczek! :>

    OdpowiedzUsuń
  4. To przepis dla mnie - samotnej sernikomaniaczki.Ania

    OdpowiedzUsuń
  5. aj,aj,aj-zakochałam się! Baaajer, wpadam na kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam, co za serniczek! prezentuje się cudnie :) wypróbuję, bo na sam widok aż ślinka cieknie hehe ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Zaciekawil mnie ten syrop waniliowy :) Jeszcze o nim nie slyszalam :D
    A serniczek pyszniutki <3 Wielbie slodkie haha :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudownie wygląda! Oh, pychota ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zaraz przyniosę swoją łyżeczkę i dokończę ten serniczek za Ciebie^^

    OdpowiedzUsuń
  10. No nie, rozłożyłaś mnie tym serniczkiem na łopatki! Cudo <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Aaaale on się pięknie prezentuje. A ta kawa chyba jeszcze lepiej. :))

    OdpowiedzUsuń
  12. Jednoosobowy sernik to jest to! Pycha. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Serniczek, jak malowany, nabrałam apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo ładny, mój chłodzi się w lodówce,nie mogę się doczekać:)

    OdpowiedzUsuń
  15. A jaka duza jest ta foremka? Chcialabym zrobic wiekszy serniczek,czy tez wychodzi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Średnica na dole to mniej więcej 12 cm, na górze trochę więcej, jakieś 15 cm. Nie próbowałam robić z tych składników większej porcji, więc nie wiem, jak sernik zachowa się w piekarniku. Ale warto spróbować, a jeśli spróbujesz, koniecznie daj mi znać: )) Trzymam kciuki i pozdrawiam!

      Usuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...