czwartek, 5 września 2013

Masło orzechowe i kakao- to połączenie nie może się nie udać

Kakaowe ciasteczka z masłem orzechowym



Nie miałam wątpliwości, co do tego, że te ciasteczka będą mi smakować. Żadnych. Moje ukochane masło orzechowe i kakao...Nie mogłam ich po prostu nie zrobić, to byłoby moim kuchennym grzechem, gdybym przeszła obok tego przepisu obojętnie. 
I wiecie co? Zrobienie ich to był najlepszy pomysł tego dnia. Ciasteczka są maksymalnie słodkie i bardzo duże, więc naprawdę, wystarczy jedno, maksymalnie dwa dla uszczęśliwienia swojego głodu do słodkości. Nie mniej zachowują bardzo długo świeżość i można się nimi cieszyć przez parę kolejnych dni, choć szczerze mówiąc, mimo że są słodkie i tak znikają w mgnieniu oka. 
Moja babcia była nimi zachwycona. Powiedziała, że to najlepsze ciasteczka, jakie jadła z masłem orzechowym, za którym... nie przepada! Od razu wzięła parę dla siebie i dziadka, sprawiając, że stosik ciasteczek na talerzu zrobił się sporo mniejszy; D
Ciasteczka są chrupiące z wierzchu, również za sprawą cukru i mięciutkie wewnątrz. Do teko posłodzone masło orzechowe....Właśnie, co do nadzienia. Miałam pewne wątpliwości, kiedy czytając przepis zorientowałam się, że do masła trzeba dodać cukier puder. Na początku nie chciałam tego robić i dodać po prostu masło orzechowe, ale w rezultacie stwierdziłam, że warto spróbować, co z tego wyjdzie. Okazało się, że cukier puder absolutnie nie przeszkadza i sprawia, że ciasteczka są po prostu słodsze. Jeśli nie przemawia do Was ten cukier puder można go pominąć, ale przyznam, że warto zaryzykować, przynajmniej z połową ciasteczek...: )

Kakaowe ciasteczka z masłem orzechowym
15 dużych ciastek< naprawdę dużych>

składniki na ciasteczka:
- 250 g mąki pszennej
- 60 g kakao
- 120 g miękkiego masła
- 100 g cukru+ 1-2 łyżki do obtaczania
- 100 g cukru brązowego
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli

składniki na nadzienie:
- 3/4 szklanki masła orzechowego- ja miałam tylko 1/2 szklanki masła, bo okazało się, że nie mam go wcale tak dużo, jak myślałam. Dodałam więc 1/2 szklanki cukru pudru i nadzienia wystarczyło na styk, ale było go w ciasteczkach dużo
- 3/4 szklanki cukru pudru

Mąkę przesiać razem z sodą oczyszczoną, kakao i solą do miski, wszystko wymieszać. Mało utrzeć z cukrami i masłem orzechowym na puszystą masę. Następnie dodać jajko i ekstrakt waniliowy, zmiksować ponownie do kompletnego połączenia się składników.
Sypkie składniki wsypać do masy i miksować na wolnych obrotach miksera do połączenia się składników. 
W osobnej misce zmiksować razem masło orzechowe i cukier puder na nadzienie.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Z ciasta lepić kulki wielkości dorodnego orzecha włoskiego, następnie spłaszczyć, na środek dać łyżeczkę nadzienia, zlepić bardzo dokładnie i ponownie zrolować w kulkę. Gotowe ciasteczko obtoczyć w cukrze i układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach- ciasteczka stają się większe. Każdą kulkę lekko spłaszczyć.
Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 12- 15 minut, aż wierzch ciasteczek popęka i będzie twardy.
Po tym czasie wyjąć ciasteczka z piekarnika, odczekać chwilkę, a następnie ułożyć na kratce do ostudzenia< ja zawsze porywam jedno ciasteczko, jak jest jeszcze gorące: )>
Smacznego!









źródło przepisu z moimi zmianami: klik klik


10 komentarzy:

  1. no i kolejny przepis, który muszę wypróbować :D Za dobre smakołyki tworzysz :D:D

    OdpowiedzUsuń
  2. www.anielskieprzysmaki.pl-Pycha:)Monika Sz

    OdpowiedzUsuń
  3. Mrau, podrzucić mi takie ciasteczko! Proszę :) Tylko może bez masła orzechowego. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. z takim wypełnieniem ciacha na pewno są pyszne! do tego i efektownie wyglądają i zachęcają do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nadzieniem z masła orzechowego totalnie mnie kupiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne.
    Uwielbiam masło orzechowe więc to ciasteczka dla mnie!
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. o ja.. totalne zasłodzenie! :D Ależ umieściłaś tutaj wszystko, co kocham: kakao, masło orzechowe... Cud, miód, malina!

    OdpowiedzUsuń
  8. Przeczytałam "to połączenie nie może się udać" i myślę, ale dlaczego? Całkiem dobrze się zapowiada ;-) Lubię takie popękane ciasteczka :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Byłoby grzechem, gdybym napisała, że nie może się udać; D

      Usuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...