Tort waniliowo- kokosowy z malinami
To mój urodzinowy prezent dla Was: )
Dzisiaj staję się starsza o rok: )
Tort waniliowo- kokosowy z malinami
tortownica o średnicy 16 cm
składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 130 g cukru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia*
- szczypta soli
Piekarnik nagrzać do 180 stopni< termoobieg>
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem
Białka oddzielić od żółtek. W misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać cukier partiami, ciągle miksując. Kiedy Masa będzie błyszcząca i bardzo gęsta dodawać po jednym żółtku, dobrze miksując po dodaniu każdego.
Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dobrze wymieszać ze sobą i partiami dodawać do ciasta, delikatnie wszystko mieszając drewnianą łyżką lub sylikonową szpatułką.
Masę przelać do tortownicy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35- 40 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu, wyjąć ciasto z piekarnika, chwilę poczekać. Następnie położyć biszkopt do góry nogami i zdjąć obręcz oraz dno z papierem do pieczenia. Zostawić do wystudzenia.
Kiedy biszkopt się wystudzi< może być nadal letni> przekroić go na 3 części i ponownie pozostawić do całkowitego ostudzenia.
*biszkopt wyjdzie bez proszku do pieczenia, jednak białka muszą być bardzo dobrze ubite z cukrem i zółtkami
*biszkopt wyjdzie bez proszku do pieczenia, jednak białka muszą być bardzo dobrze ubite z cukrem i zółtkami
składniki na środek:
- 350 ml śmietanki 36%
- 60 g wiórków kokosowych
- 1.5 łyżeczki żelatyny
- odrobina wrzątku- ok 30 ml
- 250 g malin
- 1 łyżka cukru pudru
Żelatynę zalać gorącą wodą, dobrze wymieszać i zostawić do przestygnięcia. Śmietankę ubić na sztywno. W połowie ubijania dodać cukier puder oraz bardzo powoli przestudzoną żelatynę. Nadal ubijać do uzyskania sztywnej bitej śmietany. Następnie dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać i włożyć do lodówki na czas przygotowywania wierzchu.
składniki na wierzchni krem:
- 200 ml śmietanki 36%
- 250 g mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 30- 40 ml syropu waniliowego* <według uznania>
Śmietankę ubić na sztywno, w połowie ubijania dodając cukier puder. Do sztywnej piany dodać mascarpone i nadal ubijać do połączenia się składników i zgęstnienia masy. Następnie powoli wlewać syrop i miksować jeszcze przez chwilę. Odstawić do lodówki
Nasączenie:
- 25 ml wódki wiśniowej
- 30 ml wody
Wodę i wódkę połączyć ze sobą.
Złożenie tortu:
Na paterę położyć pierwszy blat tortu, nasączyć go wódką.
Do rękawa cukierniczego z grubą końcówką włożyć kokosową bitą śmietanę. Rozprowadzić masę, najpierw na samym krańcu krążka, następnie zostawić 1.5 cm wolnego miejsca i wycisnąć mniejsze kółko. Na samym końcu rozprowadzić masę na samym środku. Jeśli warstwa kremu jest za mała można powtórzyć tą czynność dokładnie nad pierwszą warstwą kremu. W wolne miejsca powsadzać maliny< patrz zdjęcie>. Przykryć drugim blatem i postąpić z nim tak samo, jak z pierwszym. Przykryć 3 krążkiem i nasączyć go.
Z lodówki wyjąć krem z mascarpone i dokładnie wysmarować nim wierzch i boki tortu, wyrównać- ja pomogłam sobie podłużną drewnianą szpatułką do naleśników.
Na wierzch położyć pozostałe maliny. Ja nadziałam je pozostałą kokosową bitą śmietaną.
Tort włożyć do lodówki na minimum 2 godziny.
Smacznego!
Syrop świetnie nadał się na zaromatyzowanie i lekkie zabarwienie masy na waniliowo, nie rozrzedził kremu i nadał mu przyjemny, waniliowy smak. Sam w sobie ma dosyć ostry smak, więc pić go z butelki raczej nie polecam; D Jednak w takim kremie sprawuje się naprawdę dobrze. Najbardziej obawiałam się tego, że masa może się rozrzedzić. Nic takiego się nie stało;)
www.anielskieprzysmaki.pl-imienniczko mojej rocznej-5 września:)córeczki życzę Ci aby Twoje życie było wspaniałe,czerp z niego garściami.Monika Sz
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję; )
UsuńZATKAŁO MNIE. Po prostu mnie zatkało. Brak słów. Ten tort ... Najpiękniejszy, jaki widziałam.
OdpowiedzUsuńKochana, sto lat! :* Uśmiechu, spełnienia marzeń, zdrowia! Buziak!
Och, dziękuję;* starałam się, nie powiem; D
UsuńDziękuję za życzenia; **
Łał, wygląda wyśmienicie!, wszystkiego naj :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńZgrabniutki i z opisu - pyszny! Sto lat!
OdpowiedzUsuńDziękuję!; )
UsuńW takim razie życzę Wszystkiego Najlepszego, dużooo zdrowia, szczęścia, miłości, uśmiechu na twarzy i radości w serduchu ;* Sto Lat!
OdpowiedzUsuńWpadam na ciacho, bo wygląda obłędnie! zostało jeszcze ? ;D
Dziękuję bardzo: *
UsuńNawet nie jest jeszcze rozkrojony, wciąż czeka na gości; D
Piszę się na jeden kawałek :) Wszystkiego Najlepszego dla Ciebie w tym szczególnym dniu :) Spełnienia wszystkich marzeń :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńWszystkiego najlepszego , spełnienia wszystkich Twoich marzeń i ona dalej piekła takie pysznosci !:*
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że moja pasja do pieczenia mnie nie opuści; D
UsuńDziękuję; *
Wszystkiego naj, naj, naj, Angie!
OdpowiedzUsuńsame pyszności! w końcu zrobię z syropu waniliowego coś innego niż drinki ;)
OdpowiedzUsuń