niedziela, 15 września 2013

Czas na gruszki i na ciasto z manną!

Ciasto z kaszą manną i gruszkami



I jak tu nie kochać kaszy manny? Nie dość, że można wyczyniać z nią cuda na śniadanie to jeszcze świetnie nadaje się na ciasto, jako pyszna masa. 
Tak, ta masa jest niesamowita- zdecydowanie dla fanów kaszy manny, czyli zdecydowanie dla mnie. 
Często zabierałam się za robienie ciasta z kaszą manną, jednak zawsze coś mnie od tego odwodziło. Tym razem musiałam wymyślić coś naprawdę na szybko i doszłam do wniosku, że to będzie dobry moment na masę z kaszy manny.
Moja mama stwierdziła, że ciasto, tort i bajaderki absolutnie nie wystarczą na moje urodziny, zważając na fakt, że miało mnie odwiedzić trochę osób. Powiedziała, że jakieś jeszcze ciasto musi być. No i zaczęłam kombinować. A musiałam wykorzystać to, co miałam w domu, bo do sklepu było już za późno.
No i tak właśnie powstało to ciasto- słodkie z lekką kwaskowatością powideł, kremowe i soczyste za sprawą gruszek.
Trochę nie wiedziałam, czego mam się spodziewać. Wyszło bardzo smacznie, więc nie jestem zawiedziona: )

Ciasto z kaszą manną i gruszkami
forma 20x 20 cm- wymiary dolne, 23x 23 cm- wymiary górne

składniki na biszkopt<można zamiast biszkoptu użyć herbatników>:
- 3 jajka
- 30 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 80 g cukru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni< termoobieg>.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodawać łyżka po łyżce cukier dalej cały czas miksując do uzyskania błyszczącej i gęstej piany. Następnie dodawać po jednym żółtku i dokładnie wmiksować je w białka.
Do miski przesiać obie mąki i proszek do pieczenia, wszystko wymieszać. Partiami dodawać mąkę do masy i dokładnie ale delikatnie wmieszać w masę drewnianą łyżką lub sylikonową szpatułką.
Formę wysmarować masłem i  dobrze wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przelać do formy i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 minut, aż wierzch się zarumieni i patyczek wciśnięty w środek biszkoptu będzie czysty.
Po tym czasie biszkopty wyjąć z piekarnika i poczekać aż się ostudzi. Przekroić na 2 cieńsze blaty.

pozostałe składniki:
- 1 litr mleka
- 1 szklanka kaszy manny
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 700 g miękkich i soczystych gruszek*
- parę łyżek powideł śliwkowych
- kakao do dekoracji

Obydwa blaty biszkoptowe posmarować cienką warstwą powideł. Gruszki umyć, obrać i pokroić na ósemki. 
Pierwszy blat ciasta włożyć do formy, w której piekł się biszkopt, nadal wyłożonej papierem do pieczenia< ciasto potem łatwiej wyjąć z formy>. Na wierzchu poukładać połowę gruszek.
Przygotować krem< w ostatniej chwili, bo błyskawicznie gęstnieje>.
W garnku z grubym dnem umieścić mleko, cukry i masło, całość zagotować. Do gotującego się mleka wsypać powoli kaszę manną i cały czas mieszać dopóki masa będzie bardzo gęsta.
Połowę gorącej masy wylać na gruszki, wyrównać. Następnie ułożyć drugi posmarowany powidłami blat biszkoptu na masie, ułożyć pozostałe gruszki i wylać na nie pozostałą masę, wszystko jeszcze raz wyrównać i poczekać aż ciasto będzie zimne.
Przed podaniem wierzch posypać kakao.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego!

* ja użyłam twardych gruszek, więc później był trochę problem z jedzeniem ciasta. Nie mniej nie zniszczyło to smaku: )











źródło przepisu na masę z kaszy manny: klik klik

Akcja z gruszką w tle

8 komentarzy:

  1. Kasza manna dobra do wszystkiego, do ciasta - jak najbardziej! <3 Wspaniale Ci wyszedł ten wypiek i już dobrze wiesz, że z chęcią bym się na niego wprosiła. Swoją drogą, przez to kakao na wierzchu i warstwy odrobinę przypomina mi tiramisu. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja bardzo lubię kaszę manną, szczególnie taką jak mama mi zawsze robiłam w dzieciństwie -z cynamonem <3 szczerze powiedziawszy to już sporo czasu jej nie jadłam, ale wczoraj mama kupiła, więc wznowie ten pyszny smak ;D twoje ciacho wygląda świetnie! kolejny z twoich przepisów , który mnie zachwyca :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Strasznie miło mi się czyta takie słowa, dziękuję; *
      A manna z cynamonem to klasyk; D

      Usuń
  3. Bardzo fajnie wygląda to ciasto. Jeszcze takiego połączenia nie próbowałam, więc w najbliższym czasie wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. uczyniłaś cudo ze zwykłej (mojej ulubionej <3) kaszy manny!
    Zapisuję przepis i żałuję, że twoim gościem nie jestem :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne, jestem fanką gruszek w cieście, a kasza manna jest też genialna :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielniam kaszę mannę, uwielbiam gruszki, więc automatycznie uwielbiam to ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...