środa, 4 września 2013

Ananasowe przetwory i początek współpracy

Dżem ananasowy z rumem



Na śmierć zapomniałam o tym dżemie. Robiłam już go w lipcu, ale przez ten czas tyle rzeczy wydarzyło się w mojej kuchni, że nie miałam czasu go upublicznić. Ale w końcu znalazłam skrawek czasu i miejsca, żeby o nim napisać.
Na zrobienie dżemu ananasowego natchnęła mnie moja koleżanka ze studiów. Sam owoc lubię, ale nie jem go zbyt często, sama nie wiem dlaczego: ) Postanowiłam, że wsadzenie go do słoików będzie dobrym pretekstem do częstszego sięgania po ananasa, może nie w formie dużego owocu, a właśnie schowanego w słoiku do na przykład przyjemnego śniadania.
Rum właściwie nasunął mi się dopiero, kiedy smażyłam już dżem, pomyślałam, że to musi być świetne połączenie i nutka alkoholu nikomu nie zaszkodzi. Nie myliłam się, dżem ma bardzo ciekawy smak, oczywiście nie przesadzony, alkoholu nie jest dużo, więc bez obaw, jednak rum nadaje mu taki inny aromat, bardzo przyjemny.
Oczywiście można zrobić dżem bez rumu, jednak z rumem jest o wiele ciekawszy w smaku: )

Dżem ananasowy z rumem
3 słoiczki po 280 g

składniki:
- 1.3 kg ananasa <już obranego>, ja kupiłam 2 spore ananasy
- 150 g cukru lub więcej do smaku, mój dżem był kwaskowaty
- trochę wody
- sok z jednej limonki
- 50 ml rumu

Ananasa obrać i pokroić w kosteczkę. Do sporego garnka nalać tyle wody, żeby zakrywała jedynie dno. Wsadzić ananasa, zasypać cukrem i dodać sok z limonki. 
Wszystko smażyć ze sobą ok 2.5 godziny, aż ananas się rozpadnie i dżem będzie gęsty.
Chwilę przed końcem smażenia dodać rum i zamieszać.
Dżem włożyć do wyparzonych słoiczków, dobrze zakręcić suchymi i wyparzonymi zakrętkami i pasteryzować ok 15- 20 minut od zagotowania wody.
Więcej na temat pasteryzacji i przygotowania słoików znajdziesz tutaj.
Smacznego!

Kiedy przyszłam dzisiaj do domu, zastała mnie miła niespodzianka. Właśnie przyszła do mnie paczka z Anielskich Przysmaków w ramach mojej współpracy z tą firmą. Na widok paczki bardzo się ucieszyłam, oczywiście chwilę po tym niedbale rozdarłam pakunek i z uśmiechem na twarzy wyciągałam moje zamówienie: )
Trudno było mi wybrać, ale w końcu postawiłam na syrop waniliowy, sok z aronii miód z cynamonem i cytrynki w rumie z cynamonem< te dwa ostatnie nie budzą chyba u Was wątpliwości, dlaczego zostały zamówione; D>
Nic mi nie zostało, jak tylko próbować i smakować< miód już otwarłam: D>
Więcej o produktach już niebawem: )










Zapasy na zimę - I edycja 2013

11 komentarzy:

  1. www.anielskieprzysmaki.pl-to ja poproszę słoiczek takiego dżemiku do spróbowania:)Monika Sz

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie no, jak patrzę na ten dżem, to od razu wyobrażam sobie, jak cudownie musi komponować się z ciepłymi, parującymi placuszkami albo owsianką... I już na samą myśl o tym robię się głodna! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Obawiam się, że gdybm zrobiła ten dżem, byłabym zdolna zjeść go sama :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Miód jest strzałem w dziesiątkę! :D
    Fajny dżemik :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten dżem, o mamusiu, co za smak! *.*

    OdpowiedzUsuń
  6. ananas i rum -smak mi nie znany, ten dżem bardzo ciekawy :) tka sobie pomyślałam, że takie przetwory mogą być właśnie świetnym prezentem dla bliskich ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niewątpliwie! Najbardziej cieszy ich właśnie ten fakt domowego przyrządzenia, że sama je smażyłam, że nie mają żadnych konserwantów. Takie przetwory smakują po prostu lepiej, nawet, jeśli dla kogoś są za kwaśne lub za słodkie, bo to przecież kwestia indywidualna: )

      Usuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...