czwartek, 7 listopada 2013

Afrykańskie kluski w cynamonie

Souskuluitjies- cynamonowe arykańskie kluski



Na ten przepis natknęłam się całkiem przypadkiem, przeglądając najpierw afrykańskie inspiracje mieszkaniowe, a później z czystej kobiecej ciekawości wpisałam na ukochanym foodgwakerze "african". Wyskoczyło wiele ciekawych przepisów, ale ten... ten absolutnie przykuł moją uwagę.
Cynamon, cynamon wszędzie. Nie mogłam więc pozostać obojętna na ten przepis i w zasadzie pozostawała tylko kwestia sprawdzenia czy wszystkie składniki posiadam w kuchni. W końcu to blog, w którym w tle czuje się słodki zapach cynamonu...: )
Na następny dzień zrobiłam na śniadanie. Nie wiedziałam czego się spodziewać, sądziłam, że to będą takie nasze kluski kładzione, ale nie. Ich struktura z zewnątrz może je przypomina, ale w środku są pulchne, jakbym jadła trochę taką kluskę na parze. 
Bardzo mi smakowały, na pewno powtórzę tą podróż do Afryki i wiele razy skuszę się na te ich "cinnamon dumplings".

Souskluitjies- afrykańskie kluski cynamonowe
2 porcje

składniki:
- 2 jajka
- 140 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g roztopionego masła
- ok 2 łyżki mleka do rozrzedzenia masy
- szczypta soli

składniki na syrop:
- 1 litry wody
- 100 g cukru
- 2 laski cynamonu
- 30 g masła

- cukier trzcinowy i mielony cynamon do podania

Do sporego garnka< polecam dosyć szerokie, kluski sporo urosną podczas gotowania. Możecie też rozłożyć gotowanie klusek na 2 mniejsze garnki> wlać wodę, wsypać cukier i dodać cynamon- przykryć pokrywką i zagotować.
W misce roztrzepać jajka z roztopionym masłem. Do innej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i solą. Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać dobrze. Dolać ok 2 łyżki mleka, żeby trochę rozrzedzić masę.
Kiedy syrop będzie się gotował zmniejszyć ogień na bardzo mały, nabierać pół łyżki ciasta i kłaść je do syropu. Należy pamiętać, że kluski podwoją swoją objętość. Garnek przykryć pokrywką i gotować 8- 10 minut aż kluski w dotyku będą twarde< ich struktura będzie śliska, ale pod naciskiem palca powinno się czuć lekki opór>. W czasie gotowania garnek od czasu do czasu potrząsnąć.
Kiedy kluski będą gotowe wyławiać je delikatnie łyżką cedzakową i przełożyć na talerz.
Jeśli całe ciasto nie zmieści się na jedno gotowanie, czynność powtórzyć z resztą ciasta.
Do powstałego syropu dodać masło i rozpuścić je. Kluski polać powstałym syropem i posypać cukrem oraz cynamonem. Podawać od razu.
Smacznego!



źródło przepisu: klik klik

10 komentarzy:

  1. świetne! z przepisu na pewno skorzystam

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszelkie kluski i cynamon, pyycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy o nich nie słyszałam.. Przepis do wypróbowania ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. fajne te kluchy !! i jest cynamon <3 zrobię kiedyś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. cynamon i więcej mi nie trzeba! <3
    pyszne połączenie smaków, choć osobiście przyznam, że po Afryce spodziewałam się większej egzotyki, haha :D
    Ale już wiem, że będą jedne z ulubionych ^^

    OdpowiedzUsuń
  6. Prezentują się fajnie. Ale czy jak zastąpiłabym masło olejem (muszę, ze względu na cholesterol, olej rzepakowy go obniża na szczęście) to czy coś jeszcze z tego wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do klusek dodałabym olej, natomiast w syropie zrezygnowałabym z masła całkowicie i nie zastępowała niczym innym, nic się nie stanie, jeśli go nie będzie- syrop będzie miał inny kolor i będzie bardziej wyrazisty w smaku. Masło powoduje, że jego smak staje się lekko kremowy; )
      Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Bardzo ciekawy i pyszny wynalazek:)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...