czwartek, 28 listopada 2013

Słodka kasza gryczana

Kakaowo- cynamonowa kasza gryczana z karmelizowanymi jabłkami i suszonymi morelami



Ostatnio pomyślałam, a może tak kaszę na słodko? Oprócz kaszy jaglanej nie jadłam żadnej innej ze słodkimi dodatkami. Byłam ciekawa, jak to może smakować. Kaszę gryczaną bardzo lubię, jest to jedna z moich ulubionych kasz, więc oczekiwałam raczej sukcesu, a nie porażki: )
Kasza gryczana na słodko jest bardzo smaczna! Nie kłóci się ze słodyczą, a świetnie z nią współpracuje. Smak jest inny, specyficzny, ale warty spróbowania. Ja spróbowałam i nie zawiodłam się: )

Kakaowo- cynamonowa kasza gryczana z karmelizowanymi jabłkami i suszonymi morelami
2 porcje

składniki na kaszę:

- 100 g kaszy gryczanej- pół szklanki
- 1.5 szklanki wody- 375 ml
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżka masła
- szczypta soli

Wodę zagotować razem z solą i cynamonem. Do gotującej się wody wsypać kaszę gryczaną i dodać masło. Gotować na małym ogniu pod przykryciem tylko do czasu, aż kasza wchłonie wodę- ok 7- 10 minut. Po tym czasie garnek z kaszą zdjąć z ognia, zawinąć w gruby koc i odstawić do ciepłego miejsca na 20- 30 minut, aby kasza w spokoju doszła.

pozostałe składniki:
- 2 duże jabłka <ja użyłam 5- 6 malutkich>
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- 40 g masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 duże łyżki musu dyniowo- jabłkowego
- 2 łyżeczki kakao
- 40 ml gorącej wody
- 40 g suszonych moreli

Jabłka obrać i wykroić z nich wykrawaczką do ziemniaczków/ melonów małe kulki.
Na patelni roztopić masło, cukier i syrop klonowy, dodać jabłka i cynamon i smażyć aż jabłka będą miękkie, ale nierozleciałe.
Ugotowaną kaszę postawić ponownie na ogień. Dodać do niej mus i wymieszane kakao z gorącą wodą. Gotować przez chwilę, następnie dodać jabłka z karmelem i wymieszać.
Kaszę przełożyć na talerze, posypać pokrojonymi w plasterki morelami i miętą.
Smacznego!











14 komentarzy:

  1. Koniecznie muszę spróbować na słodko ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smacznie wygląda! Lubię kasze gryczaną na słodko, jednak jaglanki nic nie pobije :D

    OdpowiedzUsuń
  3. jej! jak ona pięknie się prezentuje! świetne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda genialnie ! serio, myślałam, że te jabłka to ziemniaki :) kasza gryczana na słodko jeszcze mi nie znana, ale już zapisuję twój przepis i jak ją kupię to od razu wypróbuję :) koniecznie z cynamonem <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Za taką kaszą gryczaną w wersji obiadowej, wytrawnej... to tak średnio przepadam. Stąd też rzadko kasza gości na moim stole. Twoja słodka wersja w stu procentach mi odpowiada, taką mogłabym zjeść codziennie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. kasza gryczana jeszcze nigdy nie była tak apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taką kaszę to ja rozumiem :) Na słodko i mnie masz!

    OdpowiedzUsuń
  8. O rany, jakie Ty cuda serwujesz, piękne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak na słodko to ja chętnie spróbuje :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudownie, że to wypróbowałaś, bo właściwie dlaczego nie? Kasza na słodko, to niby logiczne, ale nasze przyzwyczajenia tak strasznie nas ograniczają. Koniecznie muszę taką słodką kaszę przygotować, bo gryczana też należy do mich ulubionych :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. mmmm.. Też miałam ochotę robić ją kiedyś na słodko, ale jakoś mi zeszło.. :(
    Wygląda tak apetycznie!!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...