czwartek, 8 stycznia 2015

Strudel jabłkowy

Strudel jabłkowy


Apple strudel, for English scroll down


Od bardzo dawna chciałam już zrobić strudla jabłkowego, a właściwie od dnia, kiedy zobaczyłam go w Bękartach Wojny. Nie umiałam oprzeć się pokusie, kiedy widziałam na ekranie pana pułkownika delektującego się nim w towarzystwie bitej śmietany.
Czytając o strudlu widziałam wiele komentarzy, jakoby ciasto było trudne w zrobieniu. Powiem tak, farsz to banał, wystarczy pokroić i wymieszać. Gorzej jest z ciastem, które trzeba rozwałkować, czy rozciągnąć cienko i ma się na to tak naprawdę jedną próbę. Ciasto przy pierwszym wałkowaniu jest bardzo elastyczne i dobrze się z nim pracuje. I nie myślcie sobie wtedy "a zagniotę jeszcze raz, tak dla pewności" Niech Was wszystkie ręce tego świata bronią! Przy następnym wałkowaniu ciasto będzie ciężko współpracowało, oczywiście da się, ale po co się męczyć?; ) Jak rozwałkujecie to reszta pójdzie już z górki: )
Aha i prawie bym zapomniała, tak to święta prawda, strudel najlepszy jest na ciepło: )

Strudel jabłkowy
ok 12 porcji

składniki na ciasto:
- 300 g mąki tortowej
- 125 ml ciepłej wody
- 2 żółtka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka octu winnego

Mąkę przesiać do miski razem z solą, płynne składniki połączyć ze sobą. Do mąki dodać żółtka a następnie partiami płynne składniki i wyrabiać elastyczne ciasto, w razie potrzeby można trochę podsypać ciasto mąką. Kiedy ciasto będzie elastyczne i gładkie posmarować je olejem, włożyć do miski, przykryć i wstawić na 30 minut do lodówki.

składniki na farsz:
- 600 g jabłek
- 80 g bułki tartej
- 80 g cukru trzcinowego
- 150 g masła
- 40 g płatków migdałowych
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Migdały podprażyć na patelni, odstawić.
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne a następnie pokroić w cienkie plasterki.
Na patelni roztopić 75 g masła, dodać bułkę tartą i przyrumienić ją na ciemnozłoty kolor. Do jabłek dodać przyrumienioną bułkę tartą, cukier, cynamon, gałkę muszkatołową i migdały. Wszystko wymieszać i odstawić na czas wałkowania ciasta.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni- grzanie góra- dół.
Ciasto wyciągnąć z lodówki i przygotować duży blat. Następnie rozwałkować ciasto na kwadrat, a następnie rozciągać ciasto delikatnie od środka, tak, aby powstał cienki duży, w miarę możliwości kwadratowy placek. Jeśli w którymś miejscu ciasto się rozerwie, bez problemu można je skleić. Ciasto nie może być jednak zbyt cienkie bo nie będzie można później zwinąć rolady.
Pozostałe masło roztopić w garnuszku i posmarować nim ciasto. Na to rozłożyć równomiernie nadzienie, zostawiając ok 1.5 cm z każdej strony, następnie powoli zwijać ciasto w roladę. Końce strudla zawinąć do dołu.
Roladę przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować pozostałym masłem. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 40 minut aż ciasto będzie rumiane- w zależności od piekarnika może to trwać chwilę krócej lub dłużej. 
Gotowe ciasto odstawić do ostudzenia, następnie oprószyć cukrem pudrem i podawać w towarzystwie na przykład bitej śmietany.
Strudel najlepszy jest jeszcze ciepły.
Smacznego!

Apple strudel
12 portions

ingredient for dough:
- 300 g cake flour
- 125 ml lukewarm water
2 egg yolks
- 2 tablespoons oil
- 1 teaspoon salt
- 1 tablespoon red vine vinegar

In a bowl sift flour, and salt. In another bowl combine water, oil and vinegar. Add yolks to the flour, then gradually add wet ingredients, stirring to combine. Knead dough until smooth and elastic, coat with oil, put into the bowl and transfer into the fridge for 30 minutes.

ingredients for filling:
- 600 g apples
- 80 g breadcrumbs
- 80 g light brown sugar
- 150 g butter
- 40 g almond flakes
- 1/2 teaspoon nutmeg
- 1/2 teaspoon cinnamon

In a frying pan brown almond until golden brown, set aside to cool.
Peel apples and then cut into the thin slices. In the frying pan melt 75 g butter add breadcrumbs and fry until golden brown. Remove from the heat and add to the apples, stir to combine. Add sugar, cinnamon, nutmeg and almonds. Stir everything and set aside.

Preheat oven to 200 C.
Put the dough into the fridge and roll out into big square, then carefully stretch the dough with your hand to get very big and thin square.
Melt remaining butter and spread over the dough( leave alittle bit for glaze), then spread filling, leaving 1.5 cm space at each edge.. Roll the dough to make roulade.
Transfer cake into a baking sheet lined with parchment paper, glaze with remaining butter and put into the preheated oven. Bake 40 minutes to golden brown. Remove from the oven and let cool for 10 minutes, sprinke with icing sugar and serve. Strudel is the best warm with scoop of ice cream or whipped cream.
Enjoy!




źródło przepisu: klik klik

21 komentarzy:

  1. Chi chi, Bękarty Wojny :D.
    Wspaniały, nie tylko na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już go widzę na moim talerzu, na ciepło w towarzystwie waniliowych lodów. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie, a wszystko co ma w sobie jabłka i cynamon musi być pyszne! :)

    www.sagneska.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda naprawdę apetycznie :D Kochamy jabłka i taki strudel jeszcze cieplutki musi być niesamowity :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z gałką lodów z boku...się rozmarzyłam się :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale kusząco wygląda... i ta powalająca ilość nadzienia - cudo :-)!

    OdpowiedzUsuń
  7. Taki na ciepło z gałką lodów...o mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie piję herbatkę, chętnie bym podkradła do niej kawałek tego cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robię go :) cała moja rodzina go uwielbia! Nawet mam go na blogu, tylko zdjęcie nowe by się przydało :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Bękarty Wojny i porcja takich słodkości, dla mnie idealny duet :)

    OdpowiedzUsuń
  11. O super z lodami mniam coś pysznego :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Pamiętam tę scenę w filmie :) Oj, zjadłoby się jeden kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Prezentuje się niesamowicie *.*

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda pysznie z tym nadzieniem. Patrząc na zawartość musiał smakować nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mnie też kusi od dawna, ale jakoś tak.. Lękam się nieco :)
    Twój wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pięknie wygląda Twój strudel. Póki nie zrobię takiego to nasycę oczy jego widokiem :)

    OdpowiedzUsuń
  17. aaaah! Ależ kusisz! Kocham strudle!!!!<3

    PS. Chciałabym Serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w moim czekoladowym konkursie! Więcej szczególów na moim blogu !

    OdpowiedzUsuń
  18. nigdy nie jadłam, zabieram się do zrobienia takiego juz chyba 2 rok z rzędu! wygląda pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...