czwartek, 27 sierpnia 2015

Domowy ketchup ze śliwką

Domowy ketchup ze śliwką

Homemade ketchup with dried plums, for English scroll down


Smak domowego ketchupu jest nieporównywalny z kupnym, nawet najlepszej jakości ketchupem. Muszę jednak niektórych zmartwić. Domowy ketchup odbiega dosyć mocno od tego, który można kupić w każdym sklepie. Nie ma tej idealnie gęste struktury i wyglądem może przypominać mocno zreduowany sos pomidorowy. Jednak jest smak przewyższa kupny o milion procent. Postanowiłam, że w tym roku dodam do niego nie tylko aromatyczne przyprawy, ale także suszone śliwki, które wielbię z całego serca. Powstał cudowny smak, który mogę zachować na zimę;)

Domowy ketchup ze śliwką
ok 4- 5 słoiczków

składniki:
- 2 kg pomidorów, najlepiej podłużnych
- 1/2 kg cebuli
- 2 czerwone papryki
- 2 papryczki chili bez pestek
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka soli
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren jałowca
- 5 ziaren pieprzu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 5 suszonych śliwek
- 1 liść laurowy
- 60 ml białego wina
- 2 łyżki octu z białego wina

Piekarnik nastawić na funkcję grilla na maksymalną temperaturę, następnie ułożyć paprykę na blaszce do pieczenia, włożyć na najwyższą półkę piekarnika i grillować aż skórka będzie bardzo zrumieniona a cała papryka miękka. Paprykę podczas grillowania należy przewraca na drugą stronę.
Cebulę pokroić w piórka, pomidory na ćwiartki, odcinając szypułki a czosnek i cebulę posiekać bardzo drobno. 
W garnku rozgrzać ok 2- 3 łyżki oliwy, wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia, następnie dodać papryczki chili i czosnek i smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać pomidory i dusić pod przykryciem przez ok 20 minut aż pomidory się rozpadną. 
Z ugrillowanej papryki odciąć gniazdo nasienne, resztę( razem ze skórką) pokroić na drobniejsze kawałki. Śliwki pokroić w paseczki i razem z papryką dodać do pomidorów. Całość gotować pod przykryciem ok 45 minut do godziny, następnie wszystko zblendować. Pulpę przetrzeć przez sitko, aby odcedzić wszelkie farfocle. Gładką masę postawić ponownie na ogniu, dodać wszystkie przyprawy i gotować bez przykrycia ok 2- 3 godziny aż masa zgęstnieje, po tym czasie wyjąć wszystkie ziarna i liść laurowy i przelać do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować ok 15- 20 minut od zagotowania wody.
Więcej na temat pasteryzacji znajdziesz tutaj.
Smacznego!

Homemade ketchup with dried plums
approx 4- 5 jars

ingredients:
- 2 kg tomatoes, the best are long tomatoes
- 1/2 kg onion
- 2 red bell peppers
- 2 chilli peppers, seedless
- 6 garlic cloves
- 1 teaspoon dried oregano
- 1 teaspoon salt
- 5 whole allspices
- 5 juniper seeds
- 5 peppercorns
- 1/2 teaspoon cinnamon
- 5 dried plums
- 1 bay leaf
- 60 ml white wine
- 2 tablespoon white wine vinegar

Cut tomatoes in quarters and cut off the green parts. Slice onions and finely dice chili and garlic. Heat a big pot with 2- 3 tablespoons olive oil over medium heat and add onion, fry until glassy and add garlic and chili, fry for another moment. Add tomatoes and cook covered for 20 minutes
Meanwhile preheat oven with grill option to maximum temperature, then put bell pepper on the top rack of the oven and grill until brown and tender. Remove from the oven and remove seeds( but leave the skin), then finely chop with plums. Add bell pepper and plums into the tomatoes and cook covered for 45 minutes- 1 hour, then blend everything. Rub ketchup through the sieve to remove all bigger pieces. Take a smooth mass on the stove, add all spieces and cook ucovered for 2- 3 hours till thicken. Next remove all seeds and bay leaf and transfer into the prepared jars, close with caps and pasteruize for 15- 20 minutes in a boiling water.
More informations about pasteurizing you can find here
Enjoy!



11 komentarzy:

  1. jestem bardzo ciekawa jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowy ketchup ze śliwką? Musi być przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę napisać, że szczerze Ci zazdroszczę tego ketchupu! tutaj w Anglii już raczej nie uda mi się go zrobić, ale chętnie przygarnę słoiczek ;)
    jak zwykle, nie zwykły przepis i cudowne zdjęcia! :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Zazdroszczę ci talentu do przetworów, bo ja sama nigdy go nie posiadałam :(
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie domowe DIY do it yourself ;-)

    Zapraszam do siebie! www.make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda cudownie! <3
    Taki ketchup musi smakować wyjątkowo! *.*

    OdpowiedzUsuń
  7. Domowy ketchup, bez chemii i świństw. Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyobraźnia podpowiada mi,że smakuje wybornie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Domowego jeszcze nie robiłam, a w planach jest od dłuższego czasu :)
    Takim to bym się zajadała bez dwóch zdań. A mój luby to już w ogóle, on strasznie uwielbia ketchup! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. słyszałam o dodatku śliwki do ketchupu, bardzo mnie to ciekawi, wydaje mi się, że śliwka musi świetnie wzbogacać jego smak :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...