Ciasto lampart
Leopart cake, for English scroll down
To ciasto ma przede wszystkim przyciągać wzrok i myślę, że to zostało akurat w pełni osiągnięte. Jeśli chodzi o smak jest to taka typowa chałka, którą najlepiej jeść na śniadanie razem z kubkiem ciepłego mleka. Ciasto nie jest zbyt słodkie i świetnie nadaje się na smarowanie go różnymi konfiturami czy powidłami:) Co ciekawe proces robienia ciasta jest też dosyć interesujący, bo nie robimy tego ciasta, jak zwykłe drożdżowe, ale najpierw przygotowujemy coś na kształt budyniu, który potem łączymy z resztą składników. Mam wrażenie, że ten proces powoduje, że ciasto jest dłużej świeże i ma na pewno trochę inną strukturę.
Ciasto lampart
keksówka od dł. 21 cm
składniki:
- 375 g mąki pszennej luksusowej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 250 ml mleka
- 50 g cukru
- 20 g cukru waniliowego
- 3.5 g drożdży suchych instant
- 50 g masła
- 1 łyżka kakao+ 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka kakao+ 1 łyżeczka mleka
- szczypta soli
- jajko+ odrobina mleka
Mleko podgrzać w garnuszku z mąką ziemniaczaną aż zgęstnieje, cały czas mieszając, dodać masło i gotować do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia, przykryć folią i odstawić na 30- 40 minut do ostudzenia. W misce połączyć mąkę, cukry, sól oraz drożdże. Dodać budyń i zagniatać ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto podzielić na pół, następnie jedną kulę ciasta znowu podzielić na dwa, otrzymując w ten sposób 1/2 oraz 1/4 i 1/4 ciasta. Kakao wymieszać z mlekiem to uzyskania pasty. Do jednej z mniejszych kulek dodać pastę z 1 łyżki kakao i 1 łyżki mleka, ciasto zagnieść aż składniki się połączą. Do drugiej z mniejszych kulek dodać pastę z 1 łyżeczki kakao i 1 łyżeczki mleka i również zagnieść do połączenia. Wyrobione kulki odstawić w ciepłe miejsce na 1- 1.5 godziny przykryte ściereczkami.
Po tym czasie każdą kulę ciasta podzielić na 7 mniejszych, powinno powstać razem 21 kulek ciasta. Kulki nie muszą być równe, właściwie nie powinny być.
Kulkę białego ciasta rozwałkować na dłuższy prostokąt. Jasnobrązową kulkę rozwałkować na wałek o długości białego ciasta i owinąć plackiem ciemnobrązowego ciasta. Następnie owinąć ciasto w rozwałkowany placek białego ciasta. To, jak należy złożyć ciasto lepiej pokazują zdjęcia na dole;) Każdy tak powstały wałek ciasta należy ostrożnie rozwałkować na długość 42 cm, po czym złożyć n pół i włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.Tak samo postąpić z pozostałymi kawałkami ciasta. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30- 40 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 180 stopni- grzanie góra- dół.
Wyrośnięte ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 35- 40 minut aż wierzch będzie rumiany. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia
Smacznego!
Leopart cake
21 cm loaf pan
ingredients:
- 375 g all purpose flour
- 25 g potato starch
- 250 ml milk
- 50 g sugar
- 20 g vanilla sugar
- 3.5 g active dry yeast
- 50 g butter
- 1 tablespoon cocoa powder+ 1 tablespoon milk
- 1 teaspoon cocoa powder+ 1 teaspoon milk
- pinch of salt
- egg+ a dash of milk
In a saucepan combine milk and potato starch, then cook until thickened, whisking all the time. Next add butter and cook utnil melted and incorporated. Remove from the stove and cover with plastic foil, set aside for 30- 40 minutes.
In a stand mixer bowl combine flour, sugars, yeast and salt, add custard and knead until soft and elastic. In the bowls combine cocoa and milk to get a smooth paste. Divide dough in half and then divide one of the bowl again in half, so now you should have 1/2, 1/4 and 1/4 part of dough. Add one cocoa paste into the one of the smaller ball and knead until well incorporated. Do the same with remaining paste and smaller ball. Add balls into the different bowls, cover with a clean cloth and set aside in the warm place until double size, about 1- 1.5 hours.
Deflate doughs and divide each ball into 7 different size balls- you should get 21 small balls. Take one light brown ball and roll into a 20 cm roller, then roll the dark brown ball into a 20 cm rectangle and wrap the light brown dough. Roll the white dough into 20 cm rectangle and wrap the darker dough- this how you should roll the dough I showed you in the pictures below, I think there it looks much clearer than my words;)
Now you have to roll each of roller into 42 cm long stripes, fold in half and take into the loaf pan lined with a parchment paper. Follow those instructions to use all your balls.
Cover the cake with the clean cloth and set aside in the warm place for rise, about 30- 40 minutes.
Meanwhile preheat oven to 180 C.
Brush the risen cake with egg combined with milk and take into the preheated oven, bake approx 35- 40 minutes until golden brown. Remove cake from the oven and set aside to cool.
Enjoy!
Ciasto lampart
keksówka od dł. 21 cm
składniki:
- 375 g mąki pszennej luksusowej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 250 ml mleka
- 50 g cukru
- 20 g cukru waniliowego
- 3.5 g drożdży suchych instant
- 50 g masła
- 1 łyżka kakao+ 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka kakao+ 1 łyżeczka mleka
- szczypta soli
- jajko+ odrobina mleka
Mleko podgrzać w garnuszku z mąką ziemniaczaną aż zgęstnieje, cały czas mieszając, dodać masło i gotować do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia, przykryć folią i odstawić na 30- 40 minut do ostudzenia. W misce połączyć mąkę, cukry, sól oraz drożdże. Dodać budyń i zagniatać ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto podzielić na pół, następnie jedną kulę ciasta znowu podzielić na dwa, otrzymując w ten sposób 1/2 oraz 1/4 i 1/4 ciasta. Kakao wymieszać z mlekiem to uzyskania pasty. Do jednej z mniejszych kulek dodać pastę z 1 łyżki kakao i 1 łyżki mleka, ciasto zagnieść aż składniki się połączą. Do drugiej z mniejszych kulek dodać pastę z 1 łyżeczki kakao i 1 łyżeczki mleka i również zagnieść do połączenia. Wyrobione kulki odstawić w ciepłe miejsce na 1- 1.5 godziny przykryte ściereczkami.
Po tym czasie każdą kulę ciasta podzielić na 7 mniejszych, powinno powstać razem 21 kulek ciasta. Kulki nie muszą być równe, właściwie nie powinny być.
Kulkę białego ciasta rozwałkować na dłuższy prostokąt. Jasnobrązową kulkę rozwałkować na wałek o długości białego ciasta i owinąć plackiem ciemnobrązowego ciasta. Następnie owinąć ciasto w rozwałkowany placek białego ciasta. To, jak należy złożyć ciasto lepiej pokazują zdjęcia na dole;) Każdy tak powstały wałek ciasta należy ostrożnie rozwałkować na długość 42 cm, po czym złożyć n pół i włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.Tak samo postąpić z pozostałymi kawałkami ciasta. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30- 40 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 180 stopni- grzanie góra- dół.
Wyrośnięte ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 35- 40 minut aż wierzch będzie rumiany. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia
Smacznego!
Leopart cake
21 cm loaf pan
ingredients:
- 375 g all purpose flour
- 25 g potato starch
- 250 ml milk
- 50 g sugar
- 20 g vanilla sugar
- 3.5 g active dry yeast
- 50 g butter
- 1 tablespoon cocoa powder+ 1 tablespoon milk
- 1 teaspoon cocoa powder+ 1 teaspoon milk
- pinch of salt
- egg+ a dash of milk
In a saucepan combine milk and potato starch, then cook until thickened, whisking all the time. Next add butter and cook utnil melted and incorporated. Remove from the stove and cover with plastic foil, set aside for 30- 40 minutes.
In a stand mixer bowl combine flour, sugars, yeast and salt, add custard and knead until soft and elastic. In the bowls combine cocoa and milk to get a smooth paste. Divide dough in half and then divide one of the bowl again in half, so now you should have 1/2, 1/4 and 1/4 part of dough. Add one cocoa paste into the one of the smaller ball and knead until well incorporated. Do the same with remaining paste and smaller ball. Add balls into the different bowls, cover with a clean cloth and set aside in the warm place until double size, about 1- 1.5 hours.
Deflate doughs and divide each ball into 7 different size balls- you should get 21 small balls. Take one light brown ball and roll into a 20 cm roller, then roll the dark brown ball into a 20 cm rectangle and wrap the light brown dough. Roll the white dough into 20 cm rectangle and wrap the darker dough- this how you should roll the dough I showed you in the pictures below, I think there it looks much clearer than my words;)
Now you have to roll each of roller into 42 cm long stripes, fold in half and take into the loaf pan lined with a parchment paper. Follow those instructions to use all your balls.
Cover the cake with the clean cloth and set aside in the warm place for rise, about 30- 40 minutes.
Meanwhile preheat oven to 180 C.
Brush the risen cake with egg combined with milk and take into the preheated oven, bake approx 35- 40 minutes until golden brown. Remove cake from the oven and set aside to cool.
Enjoy!
inspiracja: klik klik
wzrok to faktycznie przyciąga! Bombowe :D
OdpowiedzUsuńZainspirowałaś mnie zrobię łaciatą chałkę :) cudownie prezentuje się w przekroju....
OdpowiedzUsuńZainspirowałaś mnie zrobię łaciatą chałkę :) cudownie prezentuje się w przekroju....
OdpowiedzUsuńTrochę zachodu przy tym jest,ale efekt przyciąga wzrok i pobudza ślinianki:)))
OdpowiedzUsuńO matko! Roboty a roboty z tym ciachem :D
OdpowiedzUsuńZnałem je już, ale pod nazwą żyrafowego :D
Świetne :) Chętnie taką chałeczkę upiekę, dzieci będą zachwycone :D
OdpowiedzUsuńfajne to wygląda
OdpowiedzUsuńTe cieniowania "cętek" lamparta są mega!!! :)
OdpowiedzUsuńmistrzostwo świata!
OdpowiedzUsuńChyba wiem co będzie w sobotę na śniadanie :D
OdpowiedzUsuńWygląda fenomenalnie! Idealne dla dzieci :)
OdpowiedzUsuńPrzyznaję, że takiego ciasta jeszcze nie widziałam ;)
OdpowiedzUsuńAle cudo... :)
OdpowiedzUsuńWygląda super i napewno jest pysznie, osobiście lubię ciasta mniej słodkie
OdpowiedzUsuńPrawdziwe dzieło sztuki! :)
OdpowiedzUsuńWow ja bym chyba takiego nie potrafiła zrobić :D
OdpowiedzUsuńCo powiesz na wspólną obserwację? - zacznij a ja się zrewanżuję
Zapraszam również do konkursu na moim blogu, można wygrać np. perfumy z playboya, pomadkę do ust... a więcej zobaczysz na moim blogu :P
http://magicworldprincesscarmen.blogspot.com/
Ciasto wygląda fantastycznie. Z ogromną chęcią zjadłabym taką łaciatą chałkę na śniadanie (:
OdpowiedzUsuńGenialne! <3
OdpowiedzUsuńPodziwiam talent! :*
Lamparcik robi wrażenie!!! Super ciacho:)
OdpowiedzUsuńprzyciąga uwagę! tak to można ugryźć lamparta ;)
OdpowiedzUsuńWidziałam ten chlebek na zagranicznych blogach. Jest niesamowity przyciąga uwagę i robi wrażenie :D
OdpowiedzUsuńsuper pomysł !
OdpowiedzUsuńMrau! (Nie wiem czy tak robią lamparty?) xD W każdym razie ciasto wygląda bajecznie i mam teraz na nie chrapkę! :D
OdpowiedzUsuńPS. Gdzie Twój urodzinowy wpis Angie? :D
Robi się, chyba....; D
UsuńWygląda fantastycznie :) Dobrze, że dodałaś zdjęcia z przygotowania, bo bez tego, chyba bym nie ogarnęła, jak to zrobić:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na kocie, cętkowane ciasto :D
OdpowiedzUsuńCuuuudowne ciasto i jak niezwykle pomysłowo wykonane :) Pozdrawiam Kuchnia PauletteS :)
OdpowiedzUsuńWidziałam już ciasto "zebrę", ale "lamparta" jeszcze nie :) Gratuluję pomysłowości.
OdpowiedzUsuńJak się wspaniale prezentuje to ciacho:)
OdpowiedzUsuńALe cudo ! O ja Cię ! Chyba muszę zrobić ! ;)
OdpowiedzUsuń