Burgery azjatyckie z tajskim sosem orzechowym
Asian style burgers with thai peanut sauce, for English scroll down
Zainspirowana kilkoma azjatyckimi potrawami postanowiłam połączyć je wszystkie i stworzyć burgery. Burgery idealne moi drodzy. Kiedy obmyślałam przepis wiedziałam, że muszą zawierać sos, który różni się od pozostałych typowych sosów do burgerów. Tak waśnie wpadłam na pomysł z sosem orzechowym. Mięso było mi bardzo łatwo wybrać, kurczak bowiem jest bardzo popularny w krajach azjatyckich i często własnie po niego się sięga. Warzywa to inspiracja daniami stir fry smażonych na dużym ogniu w woku.
Ogólnie rzecz biorąc te burgery to takie małe obiadowe niebo, fast food, który można jeść bez wyrzutów sumienia, nie dlatego, że jest mało kaloryczny( akurat kalorii tutaj nie brakuje; D), ale dlatego, że doskonale wiesz, co jest w środku. Mięso najlepiej zmielić samodzielnie i oczywiście nie obejdzie się również bez swoich bułek do hamburgerów. Jeśli w ten sposób przygotujecie te burgery na pewno będą o wiele lepsze od tych, które można kupić w sieciówkach;) A ja, jako osoba, która fast food je albo zrobiony samodzielnie, albo w naprawdę dobrych knajpach mogę polecić Ci te burgery z całego serca, nie zawiedziesz się;)
Burgery azjatyckie z tajskim sosem orzechowym
5 burgerów
składniki na burgery:
- 700 g mielonego kurczaka- użyłam piersi
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1/2 łyżeczki kuminu mielonego
- 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 1 łyżka sezamu
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 3 łyżki bułki tartej
Cebulę, czosnek i imbir pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać do dokładnego połączenia. Wilgotnymi rękami formować 5 burgerów i smażyć z obydwu stron do zrumienienia na oliwie.
składniki na smażone warzywa:
- 1 papryka czerwona
- 1 duża marchewka
- 1 spora cebula
Paprykę i marchewkę pokroić w słupki, cebulę w piórka. W woku rozgrzać 1- 2 łyżki oliwy i wrzucić cebulę, smażyć do zeszklenia, następnie dodać warzywa i smażyć na sporym ogniu, aż będą miękkie, ale nadal chrupiące- ok 7- 10 minut.
pozostałe składniki:
- 5 liści sałaty masłowej
- 1 małe awokado
- 5 bułek do hamburgerów- przepis tutaj (użyłam połowy składników)
- tajski sos orzechowy- przepis tutaj
Bułki do hamburgerów przekroić i obydwie połówki posmarować sosem. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wyciągnąć miąższ. Następnie pokroić w paski i skropić sokiem z cytryny. Na spód bułki ułożyć sałatę, mięso, warzywa, awokado i trochę sosu. Wszystko przykryć drugą połową bułki i wbić w środek długą wykałaczkę. Burgery podgrzać przez chwilę w mikrofalówce lub w piekarniku rozgrzanym do 200 C. ( wtedy należy wbić wykałaczkę po podgrzaniu).
Smacznego!
Asian style chicken burgers with thai peanut sauce
5 burgers
ingredient for burgers:
- 700 g ground chicken- I used breasts
- 1 onion
- 1 garlic clove
- 2 cm piece of ginger
- 2 tablespoon soy sauce
- 2 teaspoons sesame oil
- 1 teaspoon rice vinegar
- 1/2 teaspoon ground cumin
- 1/2 teaspoon ground coriander seeds
- 1 tablespoon sesame
- 1/4 teaspoons cayenne pepper
- 1 tablespoon light brown sugar
- 3 tablespoons breadcrumbs
Finely cut onion, garlic and ginger into cubes. Add all ingredients into a ball and stir until well incorporated. Heat a frying pan with 1- 2 tablespoon olive oil over medium heat. Form 5 burgers with wet palms and fry until golen brown on each side.
Zainspirowana kilkoma azjatyckimi potrawami postanowiłam połączyć je wszystkie i stworzyć burgery. Burgery idealne moi drodzy. Kiedy obmyślałam przepis wiedziałam, że muszą zawierać sos, który różni się od pozostałych typowych sosów do burgerów. Tak waśnie wpadłam na pomysł z sosem orzechowym. Mięso było mi bardzo łatwo wybrać, kurczak bowiem jest bardzo popularny w krajach azjatyckich i często własnie po niego się sięga. Warzywa to inspiracja daniami stir fry smażonych na dużym ogniu w woku.
Ogólnie rzecz biorąc te burgery to takie małe obiadowe niebo, fast food, który można jeść bez wyrzutów sumienia, nie dlatego, że jest mało kaloryczny( akurat kalorii tutaj nie brakuje; D), ale dlatego, że doskonale wiesz, co jest w środku. Mięso najlepiej zmielić samodzielnie i oczywiście nie obejdzie się również bez swoich bułek do hamburgerów. Jeśli w ten sposób przygotujecie te burgery na pewno będą o wiele lepsze od tych, które można kupić w sieciówkach;) A ja, jako osoba, która fast food je albo zrobiony samodzielnie, albo w naprawdę dobrych knajpach mogę polecić Ci te burgery z całego serca, nie zawiedziesz się;)
Burgery azjatyckie z tajskim sosem orzechowym
5 burgerów
składniki na burgery:
- 700 g mielonego kurczaka- użyłam piersi
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1/2 łyżeczki kuminu mielonego
- 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 1 łyżka sezamu
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 3 łyżki bułki tartej
Cebulę, czosnek i imbir pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać do dokładnego połączenia. Wilgotnymi rękami formować 5 burgerów i smażyć z obydwu stron do zrumienienia na oliwie.
składniki na smażone warzywa:
- 1 papryka czerwona
- 1 duża marchewka
- 1 spora cebula
Paprykę i marchewkę pokroić w słupki, cebulę w piórka. W woku rozgrzać 1- 2 łyżki oliwy i wrzucić cebulę, smażyć do zeszklenia, następnie dodać warzywa i smażyć na sporym ogniu, aż będą miękkie, ale nadal chrupiące- ok 7- 10 minut.
pozostałe składniki:
- 5 liści sałaty masłowej
- 1 małe awokado
- 5 bułek do hamburgerów- przepis tutaj (użyłam połowy składników)
- tajski sos orzechowy- przepis tutaj
Bułki do hamburgerów przekroić i obydwie połówki posmarować sosem. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wyciągnąć miąższ. Następnie pokroić w paski i skropić sokiem z cytryny. Na spód bułki ułożyć sałatę, mięso, warzywa, awokado i trochę sosu. Wszystko przykryć drugą połową bułki i wbić w środek długą wykałaczkę. Burgery podgrzać przez chwilę w mikrofalówce lub w piekarniku rozgrzanym do 200 C. ( wtedy należy wbić wykałaczkę po podgrzaniu).
Smacznego!
Asian style chicken burgers with thai peanut sauce
5 burgers
ingredient for burgers:
- 700 g ground chicken- I used breasts
- 1 onion
- 1 garlic clove
- 2 cm piece of ginger
- 2 tablespoon soy sauce
- 2 teaspoons sesame oil
- 1 teaspoon rice vinegar
- 1/2 teaspoon ground cumin
- 1/2 teaspoon ground coriander seeds
- 1 tablespoon sesame
- 1/4 teaspoons cayenne pepper
- 1 tablespoon light brown sugar
- 3 tablespoons breadcrumbs
Finely cut onion, garlic and ginger into cubes. Add all ingredients into a ball and stir until well incorporated. Heat a frying pan with 1- 2 tablespoon olive oil over medium heat. Form 5 burgers with wet palms and fry until golen brown on each side.
ingredients for stir fry veggies:
- 1 red bell pepper
- 1 big carrot
- 1 big onion
Cut veggies into stripes and heat a wok with 1- 2 tablespoons olive oil over high heat. Add onion and fry until glossy, then add bell pepper and carrot and fry until tender, but still a little bit crispy- for 7- 10 minutes.
remaining ingredients:
- 5 leaves of green salad
- 5 burger buns- recipe here (I used half of ingredients)
- 1 small avocado
- thai peanut sauce- recipe here
Cut buns in half, then spread sauce over each half of bun. Cut avocado in half, remove seed and take out the edible part. Next cut in stripes and sprinkle with lemon juice. Place salad on one half of bun, then add burger, veggies and again a little bit of sauce. Top with remaining half of bun and place into a microwave or oven (preheated to 200 C.) and heat up. It takes 1- 2 minutes. Remove burgers and put in a toothpick in the center of the burger, serve.
Enjoy!
Nie pokazywać mężowi,nie pokazywać mężowi...wyglądają tak smakowicie,że zaraz stałabym w kuchni i smażyła kotlety:)))
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie! Muszę spróbować, tylko linki do przepisów na bułki i sos nie działają :(
OdpowiedzUsuńJuż poprawione, wszystko powinno działać;)
UsuńSuper :)
UsuńGenialnie wyglądają! Jak z najlepszej knajpy albo i lepiej :)
OdpowiedzUsuńBurgery pierwszorzędne! Wyglądają niesamowicie apetycznie a receptura brzmi intrygująco (zwłaszcza sos orzechowy), a w środku wszystko co trzeba: mięso, warzywa, sos i pieczywo - kompletny posiłek :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Agnieszka
Kochana biorę je biorę w całości, ze wszystkimi kaloriami :) Mam na nie wielką ochotę :D
OdpowiedzUsuńO nie, teraz mam ochotę je zrobić :D
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają☺ ja kurczaka musiałabym zadtąpić tofu, ale jestem pewna że i tak z tym sosem orzechowym wszystko smakuje rewelacyjnie ☺
OdpowiedzUsuńPiękne, apetyczne zdjęcia! Narobiłaś mi ochoty na takie burgery!
OdpowiedzUsuńtake burgerom sie nie opre, mimo ze nie jadam chleba
OdpowiedzUsuńwiedziałaś jak trafić w moje pobudki kulinarne.. <3 koooocham burgery, ale właśnie te prawdziwe: z mięsa, bułek... <3 mniaaam!
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie zaprosiłaś.. wciągnęłabym ze dwa.. :D cudo!
wyglądają absolutnie bosko. sos orzechowy mistrz
OdpowiedzUsuńBurgerowa rozpusta :)
OdpowiedzUsuń