środa, 3 lutego 2016

Tłusty Czwartek dla zapracowanych: Mini pączki z ricotty z czekoladowym sosem ajerkoniakowym

Mini pączki z ricotty z czekoladowym sosem ajerkoniakowym

Mini ricotta doughnuts with chocolate eggnog sauce, for English scroll down


Te pączki są idealne dla tych, którzy niestety nie mają czasu na usmażenie tradycyjnych pączków na Tłusty Czwartek, a jednak chcieliby celebrować to święto swoimi smakołykami. Przepis na te mini pączki jest banalnie prosty, ale... Kochani, te pączki są przepyszne. Są puszyste, lekkie i wilgotne w środku, dzięki dodaniu ricotty. Moja mama była tymi pączkami zachwycona i, jak tylko o nich wspomniałam przy rozmowach pączkowych na przykład z babcią, od razu podkreślała, że "ale te, które zrobiłaś wczoraj były przepyszne".
W odróżnieniu od zwykłych pączków te robione są na proszku do pieczenia, ciasto ma gęstą i lekko lejącą się strukturę i oczywiście nie wymagają ani wyrabiania, ani czekania na wyrośnięcie. Całkowity czas ich przyrządzenia nie przekracza 30 minut, łącznie ze zrobieniem sosu i poczekaniem aż lekko ostygną. Co więcej, po tym krótkim czasie otrzymujemy naprawdę pyszną słodką przekąskę, idealną na Tłusty Czwartek. Oczywiście najlepsze są zaraz po usmażeniu. To, jakie są na drugi dzień nie było mi dane sprawdzić, bo zniknęły oczywiście zaraz po usmażeniu:)

Mini pączki z ricotty z czekoladowym sosem ajerkoniakowym
miska pączków

składniki na pączki:
- 200 g ricotty
- 2 jajka
- 80 g mąki pszennej luksusowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

składniki na sos:
- 150 ml ajerkoniaku czekoladowego- przepis tutaj
- 70 ml kremówki

Do głębokiego garnka lub patelni wlać ok 1 litra oleju i powoli rozgrzewać do temperatury ok 180 C. To czy olej jest gotowy można sprawdzić również smażąc po prostu pączka na próbę:) W ciągu ok 30- 45 sekund powinien się ładnie zarumienić i obrócić na drugą stronę.
W misce wymieszać wszystkie składniki na pączki, aby otrzymać gęste ciasto. Jedną łyżeczką nabierać trochę masy i drugą zrzucić je bezpośrednio na rozgrzany olej. Pączki smażyć ok 45 sekund z jednej strony, po tym czasie powinny obrócić się na drugą stronę samodzielnie ale należy ich pilnować. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy, aby obeschły.
Aby zrobić sos należy połączyć ajerkoniak i kremówkę w garnuszku i podgrzewać do zagotowania i lekkiego zgęstnienia. Następnie zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia.
Przestudzone pączki obsypać cukrem pudrem i podawać z sosem.
Smacznego!

Ricotta mini doughnuts with chocolate eggnog sauce
1 bowl of doughnuts

ingredients for doughnuts:
- 200 g ricotta
- 2 eggs
- 2 teaspoons baking powder
- 80 g all purpose flour
- 2 tablespoons icing sugar
- 1 teaspoon vanilla extract

ingredients for sauce
- 150 ml chocolate eggnog- recipe here
- 70 ml whipping cream

Pour approx. 1 liter of canola oil over the deep pot or wok and heat slowly until the temperature of the oil has been 180C. You can check if oil is ready to cook by fry one doughnut, making test. If doughnuts has been browned for 30- 45 seconds and flip over itself- the oil is ready.
In a bowl combine all doughnuts ingredients, you should get sticky and dense batter. Using two teaspoons take the batter by one teaspoon and drop over the preheated oven by second teaspoon. Fry doughnuts for 30- 45 second on one side. After this time doughnuts probably flip over themselves, but you have to watch it. Next fry for another 30 second until golden brown. Place fried doughnuts on the kitchen towel and set aside to dry.
To make a sauce combine all ingredients in a saucepan and heat until boiled and lightly thickened. Remove from the stove and set aside to cool.
Sprinke cooled douhnuts with icing sugar and serve with sauce.
Enjoy!







inspiracja: klik klik

9 komentarzy:

  1. Ten sos!!! zjadłabym wszystko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mój boże... Cuda! Wczoraj testowałam pączki cukierniane. Robić w domu trzeba koniecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak zamoczone w czekoladzie wywołały ślinotok - mimo zaspokojenia tłustoczwartkowymi pączkami:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. A u mnie w tym roku pączków nie było... Szkoda, że Twojego przepisu nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...