Mini pączki z ricotty z czekoladowym sosem ajerkoniakowym
Mini ricotta doughnuts with chocolate eggnog sauce, for English scroll down
Te pączki są idealne dla tych, którzy niestety nie mają czasu na usmażenie tradycyjnych pączków na Tłusty Czwartek, a jednak chcieliby celebrować to święto swoimi smakołykami. Przepis na te mini pączki jest banalnie prosty, ale... Kochani, te pączki są przepyszne. Są puszyste, lekkie i wilgotne w środku, dzięki dodaniu ricotty. Moja mama była tymi pączkami zachwycona i, jak tylko o nich wspomniałam przy rozmowach pączkowych na przykład z babcią, od razu podkreślała, że "ale te, które zrobiłaś wczoraj były przepyszne".
W odróżnieniu od zwykłych pączków te robione są na proszku do pieczenia, ciasto ma gęstą i lekko lejącą się strukturę i oczywiście nie wymagają ani wyrabiania, ani czekania na wyrośnięcie. Całkowity czas ich przyrządzenia nie przekracza 30 minut, łącznie ze zrobieniem sosu i poczekaniem aż lekko ostygną. Co więcej, po tym krótkim czasie otrzymujemy naprawdę pyszną słodką przekąskę, idealną na Tłusty Czwartek. Oczywiście najlepsze są zaraz po usmażeniu. To, jakie są na drugi dzień nie było mi dane sprawdzić, bo zniknęły oczywiście zaraz po usmażeniu:)
Mini pączki z ricotty z czekoladowym sosem ajerkoniakowym
miska pączków
składniki na pączki:
- 200 g ricotty
- 2 jajka
- 80 g mąki pszennej luksusowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
składniki na sos:
- 150 ml ajerkoniaku czekoladowego- przepis tutaj
- 70 ml kremówki
Do głębokiego garnka lub patelni wlać ok 1 litra oleju i powoli rozgrzewać do temperatury ok 180 C. To czy olej jest gotowy można sprawdzić również smażąc po prostu pączka na próbę:) W ciągu ok 30- 45 sekund powinien się ładnie zarumienić i obrócić na drugą stronę.
W misce wymieszać wszystkie składniki na pączki, aby otrzymać gęste ciasto. Jedną łyżeczką nabierać trochę masy i drugą zrzucić je bezpośrednio na rozgrzany olej. Pączki smażyć ok 45 sekund z jednej strony, po tym czasie powinny obrócić się na drugą stronę samodzielnie ale należy ich pilnować. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy, aby obeschły.
Aby zrobić sos należy połączyć ajerkoniak i kremówkę w garnuszku i podgrzewać do zagotowania i lekkiego zgęstnienia. Następnie zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia.
Przestudzone pączki obsypać cukrem pudrem i podawać z sosem.
Smacznego!
Ricotta mini doughnuts with chocolate eggnog sauce
1 bowl of doughnuts
ingredients for doughnuts:
- 200 g ricotta
- 2 eggs
- 2 teaspoons baking powder
- 80 g all purpose flour
- 2 tablespoons icing sugar
- 1 teaspoon vanilla extract
ingredients for sauce
- 150 ml chocolate eggnog- recipe here
- 70 ml whipping cream
Pour approx. 1 liter of canola oil over the deep pot or wok and heat slowly until the temperature of the oil has been 180C. You can check if oil is ready to cook by fry one doughnut, making test. If doughnuts has been browned for 30- 45 seconds and flip over itself- the oil is ready.
In a bowl combine all doughnuts ingredients, you should get sticky and dense batter. Using two teaspoons take the batter by one teaspoon and drop over the preheated oven by second teaspoon. Fry doughnuts for 30- 45 second on one side. After this time doughnuts probably flip over themselves, but you have to watch it. Next fry for another 30 second until golden brown. Place fried doughnuts on the kitchen towel and set aside to dry.
To make a sauce combine all ingredients in a saucepan and heat until boiled and lightly thickened. Remove from the stove and set aside to cool.
Sprinke cooled douhnuts with icing sugar and serve with sauce.
Enjoy!
Te pączki są idealne dla tych, którzy niestety nie mają czasu na usmażenie tradycyjnych pączków na Tłusty Czwartek, a jednak chcieliby celebrować to święto swoimi smakołykami. Przepis na te mini pączki jest banalnie prosty, ale... Kochani, te pączki są przepyszne. Są puszyste, lekkie i wilgotne w środku, dzięki dodaniu ricotty. Moja mama była tymi pączkami zachwycona i, jak tylko o nich wspomniałam przy rozmowach pączkowych na przykład z babcią, od razu podkreślała, że "ale te, które zrobiłaś wczoraj były przepyszne".
W odróżnieniu od zwykłych pączków te robione są na proszku do pieczenia, ciasto ma gęstą i lekko lejącą się strukturę i oczywiście nie wymagają ani wyrabiania, ani czekania na wyrośnięcie. Całkowity czas ich przyrządzenia nie przekracza 30 minut, łącznie ze zrobieniem sosu i poczekaniem aż lekko ostygną. Co więcej, po tym krótkim czasie otrzymujemy naprawdę pyszną słodką przekąskę, idealną na Tłusty Czwartek. Oczywiście najlepsze są zaraz po usmażeniu. To, jakie są na drugi dzień nie było mi dane sprawdzić, bo zniknęły oczywiście zaraz po usmażeniu:)
Mini pączki z ricotty z czekoladowym sosem ajerkoniakowym
miska pączków
składniki na pączki:
- 200 g ricotty
- 2 jajka
- 80 g mąki pszennej luksusowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
składniki na sos:
- 150 ml ajerkoniaku czekoladowego- przepis tutaj
- 70 ml kremówki
Do głębokiego garnka lub patelni wlać ok 1 litra oleju i powoli rozgrzewać do temperatury ok 180 C. To czy olej jest gotowy można sprawdzić również smażąc po prostu pączka na próbę:) W ciągu ok 30- 45 sekund powinien się ładnie zarumienić i obrócić na drugą stronę.
W misce wymieszać wszystkie składniki na pączki, aby otrzymać gęste ciasto. Jedną łyżeczką nabierać trochę masy i drugą zrzucić je bezpośrednio na rozgrzany olej. Pączki smażyć ok 45 sekund z jednej strony, po tym czasie powinny obrócić się na drugą stronę samodzielnie ale należy ich pilnować. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy, aby obeschły.
Aby zrobić sos należy połączyć ajerkoniak i kremówkę w garnuszku i podgrzewać do zagotowania i lekkiego zgęstnienia. Następnie zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia.
Przestudzone pączki obsypać cukrem pudrem i podawać z sosem.
Smacznego!
Ricotta mini doughnuts with chocolate eggnog sauce
1 bowl of doughnuts
ingredients for doughnuts:
- 200 g ricotta
- 2 eggs
- 2 teaspoons baking powder
- 80 g all purpose flour
- 2 tablespoons icing sugar
- 1 teaspoon vanilla extract
ingredients for sauce
- 150 ml chocolate eggnog- recipe here
- 70 ml whipping cream
Pour approx. 1 liter of canola oil over the deep pot or wok and heat slowly until the temperature of the oil has been 180C. You can check if oil is ready to cook by fry one doughnut, making test. If doughnuts has been browned for 30- 45 seconds and flip over itself- the oil is ready.
In a bowl combine all doughnuts ingredients, you should get sticky and dense batter. Using two teaspoons take the batter by one teaspoon and drop over the preheated oven by second teaspoon. Fry doughnuts for 30- 45 second on one side. After this time doughnuts probably flip over themselves, but you have to watch it. Next fry for another 30 second until golden brown. Place fried doughnuts on the kitchen towel and set aside to dry.
To make a sauce combine all ingredients in a saucepan and heat until boiled and lightly thickened. Remove from the stove and set aside to cool.
Sprinke cooled douhnuts with icing sugar and serve with sauce.
Enjoy!
wpadam na pączki:D
OdpowiedzUsuńTen sos!!! zjadłabym wszystko :)
OdpowiedzUsuńMmm ten sos <3 totalna rozpusta!
OdpowiedzUsuńO mój boże... Cuda! Wczoraj testowałam pączki cukierniane. Robić w domu trzeba koniecznie:)
OdpowiedzUsuńbiorę je w ciemno!
OdpowiedzUsuńTak zamoczone w czekoladzie wywołały ślinotok - mimo zaspokojenia tłustoczwartkowymi pączkami:-)
OdpowiedzUsuńZa rok zrobię je koniecznie!
OdpowiedzUsuńale słodkie maleństwa! :)
OdpowiedzUsuńA u mnie w tym roku pączków nie było... Szkoda, że Twojego przepisu nie widziałam :)
OdpowiedzUsuń