piątek, 5 lutego 2016

Z cyklu poznajemy smaki wschodu: Tajski sos orzechowy

Tajski sos orzechowy

Thai peanut sauce, for English scroll down


Ten, kto lubi masło orzechowe będzie tym sosem zachwycony, a ten kto raczej za nim nie przepada koniecznie musi go zrobić i spróbować. Ten sos bowiem jest niesamowity w smaku, niby orzechowy, ale przełamany ostrym smakiem pasty curry i delikatnością mleka kokosowego. Coś niesamowitego. Można go śmiało użyć, jak sos do makaronu, sałatki, a nawet, jako marynatę do mięsa. Ja swoje zastosowanie tego sosu pokażę Wam już niebawem i przyznam, że będzie to miażdżąca propozycja, ale musicie uzbroić się w cierpliwość;) Na dziś jednak przepis na sam sos, naprawdę uniwersalny, a oddający daniu świetnego azjatyckiego aromatu;)

Tajski sos orzechowy
ok 1.5 szklanki sosu

składniki:
- 250 ml mleka kokosowego
- 130 g masła orzechowego
- 1/2- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 1 1/2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego

Wszystkie składniki umieścić w rondelku i gotować do połączenia się wszystkich składników i zgęstnienia sosu. Następnie przelać do słoika lub użyć do dania.
Smacznego!

Thai peanut sauce
about 1.5 cups sauce

ingredients:
- 250 ml coconut milk
- 130 g peanut butter
- 1/2- 1 teaspoon red curry paste
- 1 1/2 tablespoon apple cider vinegar
- 1 tablespoon light brown sugar

In a saucepan combine all ingredients and cook over medium heat until incorporated and thickened. Next pour into a jar or use in the recipe.
Enjoy!



12 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy sos, chętnie bym spróbowała jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy,do mięska by pasował

    OdpowiedzUsuń
  3. o mamo, wszystko co orzechowe sprawdza się idealnie! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe smaki :) Fajnie, że ma takie wszechstronne zastosowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. dam się pokroić dla tego sosu <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy, ciekawy... z niecierpliwością czekam na kolejny post :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam! Bardzo lubię wszystkie tajskie dania z dodatkiem orzechów ziemnych czy masła orzechowego. Sama robiłam kiedyś makaron z dodatkiem warzyw i właśnie sosu na bazie masła orzechowego, a także sos orzechowy do kurczaka satay gdy jeszcze jadła mięso :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię, lubię i jestem bardzo ciekawa co z nim zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Masło orzechowe bardzo lubię, także to coś dla mnie!


    smacznyrezultat.blogspot.com- klik!

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam masło orzechowe, więc po prostu muszę go wypóbować! :D

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...