Tajski sos orzechowy
Thai peanut sauce, for English scroll down
Ten, kto lubi masło orzechowe będzie tym sosem zachwycony, a ten kto raczej za nim nie przepada koniecznie musi go zrobić i spróbować. Ten sos bowiem jest niesamowity w smaku, niby orzechowy, ale przełamany ostrym smakiem pasty curry i delikatnością mleka kokosowego. Coś niesamowitego. Można go śmiało użyć, jak sos do makaronu, sałatki, a nawet, jako marynatę do mięsa. Ja swoje zastosowanie tego sosu pokażę Wam już niebawem i przyznam, że będzie to miażdżąca propozycja, ale musicie uzbroić się w cierpliwość;) Na dziś jednak przepis na sam sos, naprawdę uniwersalny, a oddający daniu świetnego azjatyckiego aromatu;)
Tajski sos orzechowy
ok 1.5 szklanki sosu
składniki:
- 250 ml mleka kokosowego
- 130 g masła orzechowego
- 1/2- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 1 1/2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
Wszystkie składniki umieścić w rondelku i gotować do połączenia się wszystkich składników i zgęstnienia sosu. Następnie przelać do słoika lub użyć do dania.
Smacznego!
Thai peanut sauce
about 1.5 cups sauce
ingredients:
- 250 ml coconut milk
- 130 g peanut butter
- 1/2- 1 teaspoon red curry paste
- 1 1/2 tablespoon apple cider vinegar
- 1 tablespoon light brown sugar
In a saucepan combine all ingredients and cook over medium heat until incorporated and thickened. Next pour into a jar or use in the recipe.
Enjoy!
Bardzo ciekawy sos, chętnie bym spróbowała jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńJest pyszny!!!
OdpowiedzUsuńciekawy,do mięska by pasował
OdpowiedzUsuńo mamo, wszystko co orzechowe sprawdza się idealnie! :D
OdpowiedzUsuńCiekawe smaki :) Fajnie, że ma takie wszechstronne zastosowanie :)
OdpowiedzUsuńdam się pokroić dla tego sosu <3
OdpowiedzUsuńCiekawy, ciekawy... z niecierpliwością czekam na kolejny post :)
OdpowiedzUsuńBrzmi zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńMniam! Bardzo lubię wszystkie tajskie dania z dodatkiem orzechów ziemnych czy masła orzechowego. Sama robiłam kiedyś makaron z dodatkiem warzyw i właśnie sosu na bazie masła orzechowego, a także sos orzechowy do kurczaka satay gdy jeszcze jadła mięso :)
OdpowiedzUsuńLubię, lubię i jestem bardzo ciekawa co z nim zrobiłaś :)
OdpowiedzUsuńMasło orzechowe bardzo lubię, także to coś dla mnie!
OdpowiedzUsuńsmacznyrezultat.blogspot.com- klik!
Uwielbiam masło orzechowe, więc po prostu muszę go wypóbować! :D
OdpowiedzUsuń