poniedziałek, 18 lipca 2016

Sernik na zimno z mascarpone i borówkami amerykańskimi

Sernik na zimno z mascarpone i borówkami amerykańskimi

Mascarpone and blueberry no-bake cheesecake, for English scroll down


Kiedyś nie lubiłam serników na zimno. Wydawały mi się za mdłe i sam widok mnie odrzucał, szczególnie wtedy, kiedy w środku był kosteczki galaretki, a tego typu serniki było bardzo popularne, kiedy byłam mała, przynajmniej u mnie w domu;) Cała ta afera sernikowa przestała istnieć, kiedy to ja zaczęłam robić serniki na zimno w domu. Po pierwsze, wiedziałam, co do nich dodaje i staram się nie słodzić ich tak, aby powstał ulepek a orzeźwiając ciasto na letnie dni. Takim sposobem pokochałam serniki na zimno i w lato robię je, jak tylko zaczyna być gorąco.. Z przeróżnymi owocami i w różnych wersjach. Tym razem wykorzystałam ser mascarpone, który osobiście uwielbiam. Stosuje go bardzo często, najczęściej wtedy, kiedy robię kremy do tortów, jednak świetnie sprawdza się również, jako masa serowa do serników na zimno. Jest lekki i puszysty, a jego wrodzona słodycz powoduje, że nie trzeba dodawać dużej ilości cukru. Jest idealny na lato, sprawdźcie koniecznie!:)

Sernik na zimno z mascarpone i borówkami amerykańskimi
tortownica 18 cm

składniki:
- 500 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- ok 30 okrągłych biszkoptów
- 1 łyżka żelatyny w proszku
- 50 ml zimnej wody
- 250 g + 50 g borówek amerykańskich
- 1 galaretka jagodowa, wiśniowa (na 375 ml wody)
- 250 ml wody

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów. Żelatynę wymieszać z 50 ml zimnej wody i odstawić do napęcznienia, następnie podgrzać, ale nie zagotować! Mascarpone zmiksować chwilę i dodać cukier puder, zmiksować ponownie. Następnie powoli dodawać żelatynę, miksując cały czas. Dodać 250 g borówek i ostrożnie wymieszać. Masę przelać do formy. Na wierzch ułożyć drugą warstwę biszkoptów. Całość wstawić do lodówki i odstawić do stężenia. 
Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody, ostudzić. Następnie wylać na stężałe ciasto i ponownie wstawić do lodówki do stężenia. Kiedy galaretka zacznie tężeć udekorować ją pozostałymi borówkami.
Smacznego!

Mascarpone and blueberry no-bake cheesecake
18  cm round tin

ingredients:
- 500 g mascarpone
- 2 tablespoons icing sugar
- about 30 round small sponge cookies
- 1 tablespoon powder gelatine
- 50 ml cold water
- 250 g + 50 g blueberries
- 1 blueberry or cherry jelly (on 375 ml water)
- 250 ml hot water

Line round tin with parchment paper. Take first layer of spongesinto the bottom of the form. Combine gelatine and 50 ml water and set until soaked. Next warm up but not boil! In a bowl mix mascarpone with icing sugar, then gradually pour gelatine, mixing constantly. Add 250 g blueberries and stir with spatula until combined. Pour cheesecake into the form, top with second layer of sponges and take into the fridge until set.
Dissolve jelly in 250 ml hot water and set aside to cool. Next pour jelly into on the cheesecake, take into the fridge and set aside to set. When jelly starts to firm, decorate with remaining blueberries.
Enjoy!





6 komentarzy:

  1. A wiesz, że ja też nie przepadam za sernikami na zimno, do dzisiaj :) Oczywiście zjem i się nie krzywię, ale kiedy mam do wyboru, zawsze biorę ten pieczony. Ale taki na zimno z letnimi owocami to fajny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciastka z borówkami :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie, na lato jest idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Boski!
    Moja mama robi podobny - uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...