środa, 6 lipca 2016

Z cyklu poznajemy smaki wschodu: Młode ziemniaki zapiekane w tajskim sosie orzechowym

Młode ziemniaki zapiekane w tajskim sosie orzechowym

Roasted baby potatoes in Thai peanut sauce, for English scroll down


To jest totalne niebo. Do przygotowania tych ziemniaków zainspirowałam się sałatka, jaką można zjeść w jednej z katowickich restauracji. Tam jednak jej wykonanie jest inne, ponieważ takie ziemniaczki je się na zimno i w zasadzie jest to wymieszane masło orzechowe z ziemniakami. Ja poszłam o krok dalej, bo chciałam uzyskać więcej smaku i lepszy efekt. Moi drodzy, to jedne z najlepiej zrobionych ziemniaków, jakie kiedykolwiek jadłam. Nie wiem, czy jesteście takimi samymi fanami masła orzechowego, jak ja, ale ja je po prostu ubóstwiam, dlatego te ziemniaczki są moim must have. Nawet moja mama, która nie przepada za masłem orzechowym powiedziała, że w takiej kombinacji smakuje świetnie!. Jeśli tylko lubicie takie smaki, koniecznie musicie ich spróbować, jestem przekonana, że się nie zawiedziecie:) A wiecie, co jest najlepsze z najlepszego? To przypieczone masło orzechowe na brzegach naczynia razem z rozpadającymi się ziemniakami, o tak...

ps. Dzisiaj nadszedł dzień obrony mojej pracy magisterskiej, mam nadzieję, że będziecie trzymać za mnie kciuki. Oby wszystko poszło tak, jak powinno...;)

Młode ziemniaki zapiekane w tajskim sosie orzechowym
miska ziemniaków

składniki:
- ok 600 g młodych ziemniaczków
- 60 g masła orzechowego
- 125 ml mleka kokosowego
- 1/4 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 1 łyżeczka octu winnego
- sól, pieprz, oliwa

Piekarnik nastawić na 200 C.- grzanie góra-dół.
Ziemniaki pokroić, jeśli są większe, na mniejsze kawałki, przyprawić solą pieprzem i polać oliwą. Wszystko wymieszać i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia . W garnku połączyć masło orzechowe, mleko kokosowe, pastę curry i ocet winny. Całość gotować na średnim ogniu aż składniki połączą się i sos zgęstnieje- należy go często mieszać, ma tendencję do przypalania.
Ziemniaki włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 30- 40 minut aż będą miękkie, mieszając je od czasu do czasu. Następnie połączyć sos z ziemniakami, dobrze wymieszać i wstawić ponownie do piekarnika, piec kolejne 5-10 minut. Na sam koniec można włączyć opcję grill i grillować ziemniaczki przez chwilę.
Podawać od razu.
Smacznego!

Roasted nany potatoes in Thai peanut sauce
bowl of potatoes

ingredients:
- about 600 g baby potatoes, peeled
- 60 g peanut butter
- 125 ml coconut milk
- 1/4 teaspoon red curry paste
- 1 teaspoon white wine vinegar
- salt, pepper, olive oil

Preheat oven to 200 C.
Cut potatoes into smaller pieces if they are large. Season with salt, pepper and olive oil. stir to combined and toss onto a baking sheet lined with parchment paper. In a saucepan cobine peanut butter, coconut milk, curry paste and vinegar. Cook on medium haet until combined and thickened. Remove form the stove.
Take potatoes into the preheated oven and bake approx. 30-40 minute until tender, stirring occasionally. Remove potatoes from the oven and pour the sauce in. Stir to well combined and take again into the oven, bake another 5-10 minutes. At the end you can turn on a grill option and increase temperature to maximum, grill about 2 minutes, then remove form the oven and serve.
Enjoy!




12 komentarzy:

  1. Uwielbiam ziemniaki :D a takie zapiekane to już w ogóle! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ziemniaczki wyglądają obłędnie :)
    Powodzenia!! Trzymam kciuki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Trzymam kciuki z całą moją rodziną!!!
    ziemniaczkami wodzisz na pokuszenie,nie jadłam jeszcze takiego połączenia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Powodzonka :) a ziemniaczki bardzo mnie zaciekawiły, będę musiała wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdjęcia jak zwykle piękne, a trzecie (od góry)... aż chciałoby się sięgnąć po tę łyżeczkę, pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdjęcia jak zwykle piękne, a trzecie (od góry)... aż chciałoby się sięgnąć po tę łyżeczkę, pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. wczoraj zjadłam resztę masła orzechowego, wiec dzisiaj takich ziemniaczków nie będzie :) ale jutro chyba to nadrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. to dopiero ciekawe połączenie dla ziemniakoluba :)

    OdpowiedzUsuń
  9. muszę spróbować tego sosu bo nie da mi to spokoju :) kocham masło orzechowe! :D no i ziemniaczki, a szczególnie te młode <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Ziemniaczki wyglądają bosko! Choć masło orzechowe nie należy do moich faworytów, to bym się skusiła... :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...