czwartek, 5 czerwca 2014

Chleb rustykalny

Chleb rustykalny




Ostatnio zasypuję Was przepisami na domowe pieczywo, ale nie mogę powstrzymać się przed tym, żeby nie zrobić kolejnego bochenka, jeszcze, kiedy poprzedni nie jest zjedzony. Magia pieczenia chleba pochłonęła mnie całkowicie i w każdej wolnej chwili staram się robić coraz to nowe bochenki. 
Wprawdzie zakwas dobrze sobie żyje, jednak chleby na drożdżach są równie pyszne. I taki mam dla Was dzisiaj. Jest to bardzo uniwersalny chleb, który pasuje do wszelkich dodatków, rośnie cudownie i wychodzi z niego spory bochenek. Mojej mamie w szczególności przypadł do gustu; )

Chleb rustykalny
1 bochenek

składniki na zaczyn:
- 225 g mąki pszennej chlebowej
- 135 g wody
- 5 g soli
- szczypta drożdży instant

Drożdże połączyć z wodą, dodać mąkę, sól i wszystko wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta. Całość przykryć folią spożywczą i zostawić na 12- 16 godzin do dojrzenia.

składniki na chleb:
- 360 g mąki pszennej chlebowej
- 60 g mąki pszennej razowej
- 310 g wody
- 10 g soli
- 1/4 łyżeczki drożdży instant

Wszystkie składniki oprócz zaczynu umieścić w misce i wymieszać do połączenia. Następnie dodać zaczyn i wyrabiać ciasto, aby było elastyczne i niezbyt luźne- ok 7- 10 minut< ręcznie>. 
Gotowe ciasto przełożyć do miski, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 2.5 godziny. Podczas tego wyrastania należy ciasto złożyć dwa razy- po 50 i 100 minutach .
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i lekko zaokrąglić, pozostawić na 10 minut. Po tym czasie uformować bochenek, przełożyć do wysypanego mąką kosza do wyrastania złączeniem do góry i zostawić na 75- 90 minut. 
W międzyczasie nastawić piekarnik na 230 stopni- grzanie góra- dół razem z blachą do pieczenia. Na dno piekarnika ustawić naczynie z woda. 
Gotowy bochenek przełożyć na łopatę, następnie na blachę< uwaga jest gorąca!>, naciąć i zamknąć drzwiczki. Chleb piec ok 35 minut. Kiedy bochenki zaczną się rumienić uchylić drzwiczki piekarnika oraz zabrać z piekarnika naczynie z wodą. 
Gotowy chleb przełożyć na kratkę do ostudzenia.
Więcej na temat przygotowywania domowego pieczywa znajdziesz tutaj.
Smacznego!




źródło przepisu: Jeffrey Hamelman "Chleb"

12 komentarzy:

  1. genialne robisz zdjęcia - niby taki prosty chleb, a sesja taka, że mógłby śmiało próbować w modelingu :) a ty fotografem i piekarzem możesz zostać, zresztą już jesteś świetna w tym i w tym ;D
    ucieszyłaś mnie dziś twoją wiadomością na moim blogu! dziękuj Ci i ciesze się bardzo! oczywiście na twojego bloga z każdym nowym wpisem zawsze zaglądam i podziwiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chleb zdecydowanie "wciąga", ja z niecierpliwością czekam na więcej wolnego czasu, żeby dać się "wkręcić" w wypiekanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak apetycznie wygląda ten chleb na Twoich zdjęciach :) Ostatnie szczególnie genialne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj tak pieczenie wciąga :D Masz talent do pieczenia każdy bochenek wygląda cudnie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmm... domowe chleby są niezastąpione! obłędne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chleby w typie rustykalnym są na czele mojej chlebowej listy :-) Piękny egzemplarz!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zgadzam się z przedmówcami, zdjęcia są genialne. Wprost magiczne. No i chlebek na drożdżach, a to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jutro robię, a zaczyn się już robi:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Rewelacja, chlebek który niczym nie odstaje od tego na zakwasie 🙂

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...