Chleb rustykalny- Rustick bread, for English scroll down
Ostatnio zasypuję Was przepisami na domowe pieczywo, ale nie mogę powstrzymać się przed tym, żeby nie zrobić kolejnego bochenka, jeszcze, kiedy poprzedni nie jest zjedzony. Magia pieczenia chleba pochłonęła mnie całkowicie i w każdej wolnej chwili staram się robić coraz to nowe bochenki.
Wprawdzie zakwas dobrze sobie żyje, jednak chleby na drożdżach są równie pyszne. I taki mam dla Was dzisiaj. Jest to bardzo uniwersalny chleb, który pasuje do wszelkich dodatków, rośnie cudownie i wychodzi z niego spory bochenek. Mojej mamie w szczególności przypadł do gustu; )
Chleb rustykalny
1 bochenek
składniki na zaczyn:
- 225 g mąki pszennej chlebowej
- 135 g wody
- 5 g soli
- szczypta drożdży instant
Drożdże połączyć z wodą, dodać mąkę, sól i wszystko wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta. Całość przykryć folią spożywczą i zostawić na 12- 16 godzin do dojrzenia.
składniki na chleb:
- 135 g mąki pszennej chlebowej
- 45 g mąki pszennej razowej
- 175 g wody
- 5 g soli
- 1/4 łyżeczki drożdży instant
Wszystkie składniki oprócz zaczynu umieścić w misce i wymieszać do połączenia. Następnie dodać zaczyn i wyrabiać ciasto, ok 3 minuty, rozpoczynając od pierwszej mocy mikera, a kończąc na drugiej.
Gotowe ciasto przełożyć do miski, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 2.5 godziny. Podczas tego wyrastania należy ciasto złożyć dwa razy- po 50 i 100 minutach .
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i lekko zaokrąglić, pozostawić na 10 minut. Po tym czasie uformować bochenek, przełożyć do wysypanego mąką kosza do wyrastania złączeniem do góry i zostawić na 75- 90 minut- u mnie odrobinę dłużej.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 230 stopni- grzanie góra- dół razem z blachą do pieczenia i kamieniem do pizzy. Gotowy bochenek przełożyć na kamień do pizzy i naciąć. Następnie szybko zaparować piekarnik (można użyć butelki ze sprayem i kilka razy rozpylić po piekarniku. Chleb włożyć do piekarnika i piec ok 35 minut, pod koniec pieczenia można uchylić odrobinę drzwiczki do piekarnika, aby dopiekał się w suchej temperaturze.
Gotowy chleb przełożyć na kratkę do ostudzenia.
Więcej na temat przygotowywania domowego pieczywa znajdziesz tutaj.
Smacznego!
Rustic bread
1 loaf
ingredients for starter:
- 225 g bread flour
- 135 g water
- 5 g salt
- pinch of dry active yeasts
Mix all ingredients until incorporated. Cover the bowl with a cling film and set aside for 12-16 hours in room temperature.
ingredients for bread:
- 135 g bread flour
- 135 g bread flour
- 45 g wholewheat flour
- 175 g water
- 5 g salt
- 1/4 teaspoon dried active yeasts
In a mixert bowl add all ingredients and mix until incorporated, then add the starter and mix 3 minutes, first on the lowest power level of the mixer and finish with the seconds one. Transfer the dough in a clean bowl, cover with a kitchen cloth and set aside for 2.5 hours- fold the dough twice: after 50 and 100 minutes. Next the out the dough from the bowl on a flured surface and pre-shape the dough, cover with the kitchen cloth and set aside for 10 minutes, then make a final shaping and put the dough in a floured proofing basket, folded part up. Cover the dough with the kitchen cloth and set aside for 70-90 minutes in 24 C.
Meanwhile preheat oven to 230 C with a pizza stone inside.
When the dough is proofed, take it on a hot pizza stone and cut the surface. Spray a bit of water inside the oven, then put the dough in it, bake 35 minutes, after 20 minutes open the door of the oven just a bit, so the bread is baking in dry temperature. When the bread is golden, take out from the oven and set aside to cool.
Enjoy!
źródło przepisu: Jeffrey Hamelman "Chleb"
genialne robisz zdjęcia - niby taki prosty chleb, a sesja taka, że mógłby śmiało próbować w modelingu :) a ty fotografem i piekarzem możesz zostać, zresztą już jesteś świetna w tym i w tym ;D
OdpowiedzUsuńucieszyłaś mnie dziś twoją wiadomością na moim blogu! dziękuj Ci i ciesze się bardzo! oczywiście na twojego bloga z każdym nowym wpisem zawsze zaglądam i podziwiam :)
Chleb zdecydowanie "wciąga", ja z niecierpliwością czekam na więcej wolnego czasu, żeby dać się "wkręcić" w wypiekanie ;)
OdpowiedzUsuńTak apetycznie wygląda ten chleb na Twoich zdjęciach :) Ostatnie szczególnie genialne :)
OdpowiedzUsuńOj tak pieczenie wciąga :D Masz talent do pieczenia każdy bochenek wygląda cudnie :D
OdpowiedzUsuńmmmm... domowe chleby są niezastąpione! obłędne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńChleby w typie rustykalnym są na czele mojej chlebowej listy :-) Piękny egzemplarz!
OdpowiedzUsuńpodobają mi sie kolory:)
OdpowiedzUsuńJakie piękne zdjęcia *.*
OdpowiedzUsuńZgadzam się z przedmówcami, zdjęcia są genialne. Wprost magiczne. No i chlebek na drożdżach, a to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny bochen :)
OdpowiedzUsuńJutro robię, a zaczyn się już robi:)
OdpowiedzUsuńRewelacja, chlebek który niczym nie odstaje od tego na zakwasie 🙂
OdpowiedzUsuń