piątek, 27 czerwca 2014

Chleb polski

Chleb polski

Polish bread, for English scroll down


Ten chleb to był test mojego zakwasu. Chciałam sprawdzić, czy bez dodatku drożdży wyrośnie również tak pięknie i będzie upieczony w środku. Wynik tego eksperymentu przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Chleb wyrósł niesamowicie, byłam w szoku, kiedy spojrzałam do piekarnika i zobaczyłam, jak piętrzy się do góry i nie daje za wygraną. Byłam zachwycona. W smaku również mnie nie zawiódł, ma miękki miąższ o delikatnym smaku, nie jest kwaśny i ma przyjemną skórkę. Dodatek kminku sprawia, że nabiera ciekawszego charakteru. Szczerze Wam go polecam: )

Dla jednych wakacje, dla mnie dzień, w którym mnóstwo stresu na szczęście nie poszło na marne. Dyplom zdany; ))

Chleb polski
1 duży bochenek

składniki:
- 550 g mąki pszennej chlebowej
- 50 g mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soli
- 300 g letniej wody
- 1 łyżka kminku
- 1/2 łyżeczki drożdży- opcjonalnie, ja nie dodawałam

Mąki wymieszać z solą, cukrem, kminkiem i, jeśli są używane. z drożdżami. Dodać zakwas i wodę, wszystko wymieszać do połączenia i wyrobić na gładkie i sprężyste ciasto. Przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na 2.5 godziny. W tym czasie ciasto złożyć 3 razy po 40, 80 i 120 minutach.
Następnie ciasto wyjąć z miski i uformować bochenek, przełożyć do kosza do wyrastania złączeniem do góry i odstawić na ok 1.5 godziny.
Piekarnik nastawić na 240 stopni- grzanie góra- dół.
Gotowy chleb przełożyć na blachę, aby złączenie znajdowało się na dole, naciąć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut w 240 stopniach, następnie obniżyć temperaturę do 230 i piec jeszcze 30- 35 minut. Chleb popukany od spodu powinien wydać głuchy dźwięk.
Upieczony chleb wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia.
Więcej na temat przygotowywania domowego pieczywa znajdziesz tutaj.
Smacznego!

* Do 2 łyżek zakwasu o hydratacji 100%, ocieplonego do temperatury pokojowej dodać 100 g mąki żytniej razowej i 130 g wody. Wszystko wymieszać i odstawić na całą noc. Do przepisu użyć 200 g, z reszty można zrobić zaczyn do kolejnego chleba.

Polish bread
1 big loaf

ingredients:
- 200 g active rye sourdough starter, 130% hydratation
- 550 g bread flour
- 50 g whole wheat flour
- 1 teaspoon sugar
- 1 tablespoon salt
- 300 g lukewarm water
- 1 tablespoon caraway
- 1/2 teaspoon active dry yeast (optiona. I didn't use)

In a bowal combine flours, salt, sugar, caraway and yeas if you use. Add starter and water, stir everything to combine and knead until soft and elastic. Set aside for 2.5 hours until rise, folding dough 3 times, after 40, 80 and 120 minutes. Next take the dough into a floured surface and form a round shape. Place the dough into bread basket smooth side down and set aside for 1.5 hours.
Meanwhile preheat oven to 240 C.
Take the risen bread into a baking sheet smooth side up, cut the top and take into the preheated ocen. Bake bread 15 minutes then reeuce the temperaturę to 230 C and bake another 30- 35 minutes. Remove bread from the oven and set aside to cool.
More informations about baking homemade bread you can find here.
Enjoy!




źródło przepisu z moimi zmianami: klik klik

11 komentarzy:

  1. Jakie ma piękne dziurki! Chyba nadszedł czas, żeby przetestować i mój zakwas :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyrósł niesamowicie! masz do tego rękę! aż nabrałam ochoty by znowu wyhodować zakwas :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kooochana... uczysz mnie formować już w sb :D
    Cudoooowny!!! <3
    Jak na drożdżach haha :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jejku, jak on pięknie wygląda. Jest zjawiskowy, muszę się w końcu wziąć za pieczenie własnego chleba :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Gratuluję dyplomu i tego cudownego chleba, z obu rzeczy możesz być dumna!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kochana gratulacje :) Teraz już tylko laba ;)
    Chleb wygląda bosko!
    Jak wyjdzie mi zakwas to też taki popełnię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniały chlebek... uwielbiam... a zdjęcia równie wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chleb pycha, robiłam parę razy. Daje mniej wody -250g. Ciasto jest przyjemne, sprężyste i nie klei się do rąk. Piekę w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. Rośnie ogromny, pycha! Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie, że Ci smakuje!: )
      No właśnie z tą wodą jest tak, że nie każdy potrzebuje jej 300 ml. Jak będę robić ten chleb następnym razem, dodam 250 ml i zobaczę, jak u mnie zachowuje się ciasto; ))
      Pozdrawiam!

      Usuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...