piątek, 13 czerwca 2014

Kopytka nie muszą być z ziemniaków: Kopytka z ciecierzycy i czerwonej soczewicy z porem i dipem ogórkowo- kolendrowym

Kopytka z ciecierzycy i czerwonej soczewicy z porem i dipem ogórkowo- kolendrowym

Chickpea and red lentil dumplings with cucumber and coriander dip, for English scroll down


Kopytka wcale nie muszą być tylko z ziemniaków: ) Pomysł na takie kopytka podsunęła mi Karolina, ona wprawdzie odpowiadała mi o kompletnie innych kopytkach, ale pomyślałam sobie, że na pewno będę musiała skosztować takich nieziemniaczanych, tylko nie wiedziałam jeszcze, z czego będą.
Jak to zwykle u mnie bywa ostateczna decyzja zapadła dopiero, kiedy zobaczyłam ciecierzycę w sklepie, pomyślałam, że to będzie na pewno dobry wybór i tak właściwie się zaczęło. Potem była soczewica, która musiałam zużyć i por, na który miałam ochotę. 
I choć te kopytka to tak właściwie kwestia przypadku, wyszły bardzo smaczne, a podawane koniecznie z dipem ogórkowo- kolendrowym smakują jeszcze lepiej: )

Kopytka z ciecierzycy i czerwonej soczewicy z porem i dipem ogórkowo- kolendrowym
2 porcje

składniki na kopytka:
- puszka ciecierzycy <425 g razem z zalewą>
- 50 g czerwonej soczewicy
- jasnozielona część pora- mniej więcej 10 cm kawałek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki sumaku
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- 100 g mąki+ do podsypywania
- sól, pieprz do smaku

Masło rozgrzać na patelni. Por pokroić na małe kawałki i wrzucić na patelnię, smażyć do czasu, kiedy zmięknie i stanie się słodszy i delikatniejszy w smaku.
W garnku zagotować 250 ml wody, wrzucić do niej soczewicę i gotować do rozgotowania się soczewicy- ok 10- 15 minut.
Do miski wrzucić ciecierzycę odsączoną z zalewy i zblendować, dodać miękką soczewicę, pora, przyprawy i jajko, wymieszać. Powoli dosypywać mąkę i mieszać do uzyskania gęstej kuli ciasta.
Na omączony blat wyłożyć ciasto, podzielić na 4 kawałki i każdy rolować do uzyskania wałka. Tępym nożem odkrajać kopytka.
W garnku zagotować osoloną wodę, kopytka wrzucić na wrzątek i gotować ok 3 minut od wypłynięcia.

składniki na dip ogórkowo- kolendrowy
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1/2 ogórka zielonego
- 1/2 szklanki liści kolendry
- szczypta płatków chili i czarnuszki
- sól i pieprz do smaku.

- ok łyżka sezamu
- 1 łyżka masła
- kilka liści kolendy

Ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odsączyć z wody. Dodać do niego wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Dosolić i dopieprzyć do smaku.
Sezam podprażyć na patelni na złoty kolor, masło roztopić w garnuszku
Ugotowane kopytka przełożyć na talerz, polać masłem, obsypać sezamem i kolendrą, podawać z dipem.
Smacznego!

Chickpea and red lentil dumplings with cucumber and coriander dip
2 portions

ingredients for dumplings:
- 1 can chickpea (400g)
- 50 g red lentil
- 10 cm white piece of leek
- 1/2 teaspoon sumac
- 1 tablespoon butter
- 1 egg
- 100 g flour
- salt, pepper to taste

Melt butter in a frying pan, Cut leek into stripes and add into the frying pan, fry until tender.
In a bowl bring to a boil 250 ml water with a pinch of salt, then add lentil and cook 10- 15 minutes until nearly overcook.
In a bowl add chcikpea and blend until smooth, add lentil, leek and seasons. Gradually add flour and stir to combine. Take dough into a floured surface, divide into 4 piecec and roll each of them into a roller. Cut with knife into small dumblings.
Bring water with pinch of salt to the boil, add dumplings and cook 3 minutes after the dumplings has floated in the surface of the water.

ingredients for dip:
- 200 g plain yougrt
- 1/2 long green cucumber
- 1/2 cup coriander leaves
- pinch of chili flakes and nigella
- salt pepper to taste

- 1 tablespoon sesame
- 1 tablespoon butter
- few coriander leaves

Coarsely grate cucumber and soak from the water. Add all remaining ingredients and stir to combine. Season with salt and pepper.
Take dumpling onto plates, pour with melted butter and sprinkle with sesame and coriander. serve with dip.
Enjoy!



17 komentarzy:

  1. Ooo, no tak to ciecierzycy jeszcze nie jadłam! Muszę kiedyś się pokusić o takie kopytka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mistrzostwo. zrobię je jak najszybciej, koniecznie! sama ciągle myślę nad inną wersją kopytek, coś bardziej dietetycznego, zdrowszego, ale na to jeszcze nie wpadłam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo interesujące kopytka! Jako klusko i makarono żerca połknęłabym razem z talerzem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dla mnie bomba! jak dla mnie wyglądają dużo bardziej apetycznie od tradycyjnych kopytek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. super pomysł! kopytka bardzo lubię, a głównie kojarzą mi się z czasami podstawówki, choć teraz chętnie też zjadam! w takiej wersji przypadłyby mi do gustu pewnie jeszcze bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. łał! fantastyczne! czegoś takiego jeszcze nie kosztowałam! bardzo jestem ciekawa smaku!

    OdpowiedzUsuń
  7. Spodobał mi się ten przepis - zapisuję!
    A kopytka podane idealnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudne. Bardzo wynalazkowe i na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. No to mnie zastrzeliłaś przepisem na te kopytka ;-) Muszę koniecznie takie zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jestem bardzo ciekawa jak smakują takie "inne" kopytka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. To mnie zaskoczyłaś totalnie :) chętnie bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny pomysł, ja tak uwielbiam kopytka :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...