poniedziałek, 9 czerwca 2014

Babeczki makowo- kokosowe z makowym kremem mascarpone

Babeczki makowo- kokosowe z makowym kremem mascarpone



Te babeczki to zdecydowanie uczta dla lubiących kokos i mak. Jako, że ja jestem fanką tego i tego robienie, a później jedzenie tych babeczek sprawiało mi dużą przyjemność. 
Lubię robić babeczki, bo nie trzeba wiele a efekt końcowy właściwie zawsze jest satysfakcjonujący. Poza tym muffiny czy babeczki są bardzo poręczne i wystarczy zapakować je do pudełka i zabrać ze sobą, a kiedy będziemy musieli uprzyjemnić sobie chwilę po np bardzo nudnych zajęciach czy męczącej pracy, wystarczy, że je wyciągniemy i zjemy. 
Babeczki są słodkie, wilgotne i przyjemnie chrupią w ustach, a pianka marshmallow jest niejako zwieńczeniem całego smaku: )

Babeczko makowo- kokosowe z makowym kremem mascarpone
12 babeczek

składniki na ciasto:
- 225 g mąki tortowej- to dzięki niej babeczki są takie jasne
- 110 g miękkiego masła
- 160 g cukru
- 2 jajka
- 2.5 łyżki suchego maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 200 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli

Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
Mąkę przesiać i razem z proszkiem do pieczenia, makiem, wiórkami kokosowymi i solą wymieszać w misce, odstawić. 
Cukier utrzeć z masłem na jasny puch, następnie dodawać po jednym jajku dobrze miksując przed dodaniem kolejnego. Dodawać na przemian sypkie składniki i mleczko kokosowe razem z ekstraktem waniliowym w kilku partiach, miksować tylko do połączenia. Dodawanie składników należy rozpocząć i  zakończyć na dodaniu mąki.
Piekarnik nastawić na 180 stopni- termoobieg
Ciasto rozdzielić na 12 papilotek, wsadzić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut aż trochę urosną i będą z wierzchu rumiane a patyczek wsadzony do środka babeczki będzie suchy. 
Gotowe babeczki wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę i całkowicie ostudzić.

składniki na krem i dekorację
- 200 ml śmietanki 30%
- 150 g mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka suchego maku
- 12 kokosowych pianek marshmallow 

Śmietankę ubić na sztywno, w połowie ubijania dodać cukier puder. Kiedy śmietanka będzie ubita dodawać partiami mascarpone i miksować do uzyskania gęstego kremu. Na końcu dodać mak i zmiksować jeszcze do połączenia.

Zimne babeczki udekorować kremem i każdą babeczkę ozdobić pianką marshmallow. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!



12 komentarzy:

  1. wyglądają spektakularnie! :) ostatnio mam wielką ochotę upiec babeczki, więc dla mnie to super inspiracja! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uroczo wyglądają! nie wiem czy to pisałam, ale masz duży talent do ozdabiania i generalnie podawania potraw itp. :) są świetne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale ślicznie i pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm,... znowu takie pyszności przygotowałaś :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Apetyczne i urocze, takie trochę nietypowe :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. I jak tu człek na diecie ma wytrzymać, jak Ty takie cuda robisz?

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ są cudne :) Piękne :D

    OdpowiedzUsuń
  8. ... i ja jestem fanką Twoich poczynań kulinarnyh:)
    Wypróbuję przepis na pewno!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...