Placuszki kokosowe z kokosowym jogurtem
Coconut pancakes with coconut yogurt, for Engloish scroll down
Gdybym miała użyć dwóch słów opisujących te placuszki zdecydowanie byłoby to: delikatność i lekkość. Z reguły lubię robić placuszki, które są bardzo grube i pokaźne. Te jednak nie grzeszą rozmiarami, natomiast są pyszne. Bardzo lubię mleczko kokosowe, więc te placki były dla mnie strzałem w 10, żałowałam jedynie, że nie było ich więcej, choć nie zjadłabym ich chyba; D
Uwielbiam budzić się rano, kiedy wiem, że mam czas na śniadanie. Kiedy mogę zjeść coś, co przygotowuje się wolniej niż 5 minut. Zresztą, uwielbiam śniadania: )
Dzisiaj egzamin. Dyplomowy. Trzymajcie kciuki, bo będą bardzo potrzebne.
ps. Mam nadzieję, że blogger szybko naprawi problem z listą czytelniczą. Nie widzę nowych postów obserwowanych przeze mnie blogów, bardzo mnie to irytuje, bo lubię je przeglądać. Też macie taki problem?
Placuszki kokosowe z kokosowym jogurtem
1 porcja
składniki:
- 75 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- 125 ml mleczka kokosowego
- 25 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 100 g jogurtu naturalnego+ 2 łyżki uprażonych wiórek kokosowych
Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. W innej misce połączyć ze sobą cukier, jajko, mleczko kokosowe, masło i ekstrakt waniliowy do uzyskania jednolitej masy. Następnie wlać mokre składniki do suchych, wymieszać do połączenia i odstawić na 20 minut do odpoczęcia. Placuszki smażyć z obydwu stron na rozgrzanej patelni z odrobiną masła.
Podawać z jogurtem kokosowym, obsypane dodatkowo wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Coconut pancakes with coconut yogurt
1 portion
ingredients:
- 75 g all purpose flour
- 1 teaspoon baking powder
- 1 tablespoon sugar
- 1 egg
- 125 ml coconut milk
- 25 g melted butter
- 1 teaspoon vanilla extract
- pinch of salt
- 100 g plain yogurt+ 2 tablespoons browned shredded coconut
In a bowl sift flour, baking powder and salt. In another bowl combine sugar, egg, coconut milk, butter and vanilla. Add wet ingredients into dry and stir just until combined. Set aside for 20 minutes. Next fry pancakes until golden brown on each side.
Combine yogurt and shredded coconut and serve with pancakes.
Enjoy!
inspiracja: klik klik
Kokosowe ♥ nie dość, że pięknie pachną to i na pewno smakują bosko! :)
OdpowiedzUsuńW takim razie mocno trzymam kciuki! A co do pytania, to ja nie mam problemu z listą czytelniczą... :)
Kokosowe!! Pycha, muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńPowodzenia na egzaminie :*
muszę je wypróbować
OdpowiedzUsuńTak, mam taki problem z listą czytelniczą od dawna i właśnie dziś przeniosłam się na bloglovin. Chwilę zajęło dodane blogów, ale różnica jest KOLOSALNA. Przejrzystość, wygoda, estetyka. Polecam.
OdpowiedzUsuńA placuszki chętnie zrobię, nie mam mleka kokosowego, ale zamiast zwykłego masła dodam zrobione przez siebie kokosowe.
Wspaniale się wysmażyły, moje ostatnio wylądowały w koszu;)
OdpowiedzUsuńnie ma lepszych! cudownie je podałaś! rozpływam się na widok kokosowym <3 !!
OdpowiedzUsuńtrzymam kciuki, zawsze :*
Placuszki świetne, idealna na śniadanie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Takie placuszki bardzo mi odpowiadają! Wpraszam się :)
OdpowiedzUsuńIle dobroci w jednym! Kocham kokos :)
OdpowiedzUsuńWyglądają idealnie! ; )
OdpowiedzUsuńPiękne te zdjęcia! *.*
Cudownie muszą smakować, bez dwóch zdań! I ten jogurt kokosowy... A może zwłaszcza on? Hmm, nie, wszystko razem! Dodałabym jeszcze mąki kokosowej, żeby zmaksymalizować tę kokosowość do granic możliwości :D
OdpowiedzUsuńTo brzmi fantastycznie, tak słodko, lekko i niewinnie :D
OdpowiedzUsuńWyszło wzorcowo. No i jak z kokosem to ja biorę w ciemno :)
OdpowiedzUsuńMogła bym jeść rano i wieczorem :D pychotki!
OdpowiedzUsuńObłędnie wyglądają placuszki :)
OdpowiedzUsuń