Jajka pikowane w burakach faszerowane kremem z awokado
Pickled avocado deviled eggs, for English scroll down
Od dziecka uwielbiałam faszerowane jajka. Jednak u mnie w domu najczęściej dekorowało się je po prostu majonezem i posypywało szczyptą papryki( swoją drogą kolejny must have na rodzinnych imprezach:)). Pamiętam też wersję z twarożkiem albo ze słonecznikiem. Ogólnie rzecz biorąc ja i moja mama uwielbiamy takie jajka, zresztą... cała moja rodzina za nimi przepada.
Postanowiłam przygotować rodzinną tradycję w nieco odmiennej wersji, przede wszystkim, żeby spróbować piklowanych jajek. To co jest pewne to piękny kolor, są przeurocze i na pewno będą prezentować się wyśmienicie na wielkanocnym stole. Jeśli chodzi o smak- poprzez dodanie sporej ilości octu są lekko kwaśne, ale w połączeniu z kremowym farszem tworzą przyjemne połączenie. To co, piklujemy?;)
Jajka piklowane w burakach faszerowane kremem z awokado
ok 14 sztuk (po przekrojeniu)
składniki na zalewę:
- 600 ml wody
- 100 ml octu z białego wina
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki kozieradki
- 1 łyżeczka ziarenek pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1 cebula
- 250 g buraków
- 7 jajek na twardo
Buraki pokroić na 1 cm plasterki (nie obierać), cebulę pokroić w piórka. Wszystkie składniki połączyć w garnku i doprowadzić do wrzenia, następie gotować ok 10 minut. Po tym czasie odstawić z ognia i wystudzić. Zalewę przelać do słoika razem z jajkami, zakręcić słoik i wstawić na noc do lodówki.
Na następny dzień wyjąć jajka z zalewy i przekroić na pół. Żółtka ostrożnie wyjąć, ale nie wyrzucać, będą potrzebne do kremu.
składniki na krem:
- 7 żółtek z jajek
- 1 duże bardzo dojrzałe awokado
- 1 płaska łyżka łagodnego majonezu
- 1 mały ząbek czosnku( opcjonalnie)
- sól, pieprz
- odrobina soku z cytryny
Awokado przeciąć n pół i wyjąć pestkę, następnie wyjąć jadalny miąższ i skroić cytryną. Wszystkie składniki przełożyć do rozdrabniacza i rozdrobnić na gładki krem. Przyprawić solą i pieprzem do smaku i zblendować jeszcze raz. Tak powstałym kremem napełniać jajka. Udekorować słonecznikiem i podawać natychmiast. Krem z racji obecności awokado ciemnieje po jakimś czasie.
Smacznego!
Pickled avocado deviled eggs
14 eggs
ingredients for pickling;
- 600 ml water
- 100 ml white wine vinegar
- 1 tablespoon sugar
- 1/2 teaspoon fenugreek seeds
- 1 teaspoon peppercorns
- 1 teaspoon salt
- 1/2 teaspoon ground cumin
- 1 onion
- 250 g beetroots
- 7 hard boiled eggs
Coarsely slice beetroots( don't peel) and onion. In a saucepan combine all ingredients except eggs and bring to a boil, then cook for about 10 minutes. Remove from the stove and set aside to cool. Next add into a jar with eggs, cover with a lid and take into the fridge overnight. The next day take the eggs out from the jar and cut in half. Carefully remove yolks but don't discard, you will need them to prepare filling.
ingredients for filling:
- 7 egg yolks (hard boiled)
- 1 big and ripe avocado
- 1 level tablespoon mild mayonnaise
- 1 small garlic clove ( otpional)
- salt, pepper to taste
- 1 teaspoon lemon juice
- handful of sunflower seeds
Cut avocado in half and remove the seed. Next take out the edible part of avocado and sprinkle with lemon juice. Take all ingredients into a food processor and blend until very smooth. Season with salt and pepper and blend again. Fill a pastry bag fitted with a tip with filling and pipe over the egg whites. Decorate with sunflower seeds and serve imediately. Filling can darken after few hours, because of avocado.
Enjoy!
Od dziecka uwielbiałam faszerowane jajka. Jednak u mnie w domu najczęściej dekorowało się je po prostu majonezem i posypywało szczyptą papryki( swoją drogą kolejny must have na rodzinnych imprezach:)). Pamiętam też wersję z twarożkiem albo ze słonecznikiem. Ogólnie rzecz biorąc ja i moja mama uwielbiamy takie jajka, zresztą... cała moja rodzina za nimi przepada.
Postanowiłam przygotować rodzinną tradycję w nieco odmiennej wersji, przede wszystkim, żeby spróbować piklowanych jajek. To co jest pewne to piękny kolor, są przeurocze i na pewno będą prezentować się wyśmienicie na wielkanocnym stole. Jeśli chodzi o smak- poprzez dodanie sporej ilości octu są lekko kwaśne, ale w połączeniu z kremowym farszem tworzą przyjemne połączenie. To co, piklujemy?;)
Jajka piklowane w burakach faszerowane kremem z awokado
ok 14 sztuk (po przekrojeniu)
składniki na zalewę:
- 600 ml wody
- 100 ml octu z białego wina
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki kozieradki
- 1 łyżeczka ziarenek pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1 cebula
- 250 g buraków
- 7 jajek na twardo
Buraki pokroić na 1 cm plasterki (nie obierać), cebulę pokroić w piórka. Wszystkie składniki połączyć w garnku i doprowadzić do wrzenia, następie gotować ok 10 minut. Po tym czasie odstawić z ognia i wystudzić. Zalewę przelać do słoika razem z jajkami, zakręcić słoik i wstawić na noc do lodówki.
Na następny dzień wyjąć jajka z zalewy i przekroić na pół. Żółtka ostrożnie wyjąć, ale nie wyrzucać, będą potrzebne do kremu.
składniki na krem:
- 7 żółtek z jajek
- 1 duże bardzo dojrzałe awokado
- 1 płaska łyżka łagodnego majonezu
- 1 mały ząbek czosnku( opcjonalnie)
- sól, pieprz
- odrobina soku z cytryny
Awokado przeciąć n pół i wyjąć pestkę, następnie wyjąć jadalny miąższ i skroić cytryną. Wszystkie składniki przełożyć do rozdrabniacza i rozdrobnić na gładki krem. Przyprawić solą i pieprzem do smaku i zblendować jeszcze raz. Tak powstałym kremem napełniać jajka. Udekorować słonecznikiem i podawać natychmiast. Krem z racji obecności awokado ciemnieje po jakimś czasie.
Smacznego!
Pickled avocado deviled eggs
14 eggs
ingredients for pickling;
- 600 ml water
- 100 ml white wine vinegar
- 1 tablespoon sugar
- 1/2 teaspoon fenugreek seeds
- 1 teaspoon peppercorns
- 1 teaspoon salt
- 1/2 teaspoon ground cumin
- 1 onion
- 250 g beetroots
- 7 hard boiled eggs
Coarsely slice beetroots( don't peel) and onion. In a saucepan combine all ingredients except eggs and bring to a boil, then cook for about 10 minutes. Remove from the stove and set aside to cool. Next add into a jar with eggs, cover with a lid and take into the fridge overnight. The next day take the eggs out from the jar and cut in half. Carefully remove yolks but don't discard, you will need them to prepare filling.
ingredients for filling:
- 7 egg yolks (hard boiled)
- 1 big and ripe avocado
- 1 level tablespoon mild mayonnaise
- 1 small garlic clove ( otpional)
- salt, pepper to taste
- 1 teaspoon lemon juice
- handful of sunflower seeds
Cut avocado in half and remove the seed. Next take out the edible part of avocado and sprinkle with lemon juice. Take all ingredients into a food processor and blend until very smooth. Season with salt and pepper and blend again. Fill a pastry bag fitted with a tip with filling and pipe over the egg whites. Decorate with sunflower seeds and serve imediately. Filling can darken after few hours, because of avocado.
Enjoy!
Sa śliczne i zrobię je na mój stół świąteczny :)
OdpowiedzUsuńMarynowane lubię. Faszerowane marynowane - podwójna przyjemność!
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam marynowanych jajek :) ale pomysł jest super! boskie połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuńAle piękny kolor :D
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńNie widziałam śliczniejszych faszerowanych jajek! U mnie faszerujemy pastą z łososiem albo z tuńczykiem z dodatkiem koperku i szczypiorku. Robiliśmy też z pieczarkami, a jak jadłam mięso - z szynką.
OdpowiedzUsuńŚliczności :-)
OdpowiedzUsuńNosz takie piękności, że szkoda zjeść ;)
OdpowiedzUsuńulala..! wyglądają genialnie! osobiście średnio przepadam za przygotowywanie takich jajek. bo brzydkie wychodzą, no ale...
OdpowiedzUsuńten smak! <3
Przysięgam, że to najładniejsze nadziewane jajka, jakie widziałam :D Te buraczane obwódki kojarzą mi się z ubocznym efektem farbowania pisanek w łupkach cebuli (w moim domu tradycja) - wtedy też powstaje taka kolorowa obwódka na białku :) Świetny pomysł z tym awokado - nie dość że musi być pysznie, to jeszcze zestaw bordo-zieleń robi robotę <3
OdpowiedzUsuńFantastyczne, super pomysł!
OdpowiedzUsuńprzekąska jajeczna prezentuje się genialnie :) super pomysł z tym burakiem
OdpowiedzUsuń