środa, 2 marca 2016

Bułeczki z Golspie

Bułeczki z Golspie

Golspie bread rolls, fo English scroll down


Przepis na te bułeczki znalazłam w niby niepozornej książce, znalezionej gdzieś w odmętach Tk Maxx'owego bałaganu. Kosztowała mnie całe 10 zł. Kiedy przejrzałam jej zawartość wiedziałam, że musi trafić do mojej skromnej biblioteki, bo przepisy wydały mi się dosyć niebanalne i warte wypróbowania. Kiedyś, kiedy jeszcze w Tk Maxxie były książki upolowałam w nim naprawdę parę cudownych perełek za bardzo skromną cenę. Bo dajmy na to "The meat cookbook", czyli wielką księgę o mięsie, w której jest wszystko, co powinniśmy o nim wiedzieć kupiłam za 55 zł. W internetach szaleją ceny w okolicach 150 zł, więc okazja była wielka. Fakt faktem książka jest po angielsku, ale dla mnie nie ma to akurat żadnego znaczenia, bo nie sprawia mi to problemu. Tak samo było książką "Handmade bread" Dana Leparda, na którą, jak wspomniałam wcześniej wydałam 10 zł. Niestety z reguły angielskie wydania książek są w Polsce o wiele droższe, a szkoda, bo gdyby nie fakt, że za pojedynczą sztukę muszę wydać w okolicach 100- 150 zł, już dawno miałabym wszystkie te, o których po cichu marzę. A uwierzcie mi jest ich "parę".
Przepis na te bułeczki powstał w głowie autora na górskich szkockich wyżynach w mieście Golspie, wydaje się, że w pewnym hołdzie do ziarna, które niegdyś biedni ludzie z tamtych rejonów używali do produkcji chleba. Dzisiaj większość ziaren mamy dostępne od ręki, więc możemy cieszyć się ich smakiem w chociażby takich bułkach;)

Bułeczki z Golspie
8 bułek

składniki:
- 250 g wody
- 300 g aktywnego zakwasu żytniego
- 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 10 g soli
- ok 50 g płatków owsianych, najlepiej posiekanych lub otrębów owsianych

W misce połączyć wodę z zakwasem i dobrze wymieszać. Dodać mąkę oraz sól i wymieszać do powstania lepkiego ciasta, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut. Blat kuchenny wysmarować lekko oliwą, następnie przełożyć na niego ciasto i wyrabiać przez chwilę do uzyskania w mirę gładkiego ciasta. Odstawić ponownie na 10 minut . Następnie ponownie zagniatać przez chwilę, formując gładką kule. Przełożyć do miski i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W międzyczasie dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować olejem, całość formy wysypać płatkami owsianymi lub otrębami. Ciasto przełożyć na blat i uformować kulę o średnicy 20 cm, następnie przełożyć do formy i rękami podzielić ciasto na osiem części. Wierzch ciasta obsypać pozostałymi otrębami lub płatkami owsianymi. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok godzinę do podwojenia objętości.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 210 stopni- grzanie góra- dół.
Po wyrośnięciu wstawić bułeczki do piekarnika i piec ok 25 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze ok 20 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.
Więcej informacji o pieczeniu własnego chleba znajdziecie tutaj.
Smacznego!

Golspie bread rolls
8 rolls

ingredients:
- 250 g lukewarm water
- 300 g active rye sourdough starter
- 400 g whole wheat flour
- 10 g salt
- about 50 g finely ground oats or oat brans

In a bowl combine water and starter, add flour, salt and stir until well combined, the dough is sticy. Cover the bowl and set aside for 10 minutes. Oil the kneading surface and knead the dough or a while to get basically smooth dough. Cover with a clean cloth and set aside for another 10 minutes. Then knead dough again and form nice smooth ball. Transfer dough into the bowl, cover and set aside in the warm place for 1 hour.
Meanwhile prepare the pan. Line a bottom of the 20 cm round form with parchment paper and oil the sides. Sprinke with brans or oats and set aside. Take the risen bread out of the ball and knead for a while forming 20 cm ball and take into the form. Divide dough into eight pieces with your hands and sprinkle the top with remaining oats or brans. Cover with kitchen cloth and set aside for double size for about 1 hour.
Meanwhile preheat oven to 210 C.
Take the risen rolls into the preheated oven and bake 25 minutes, then reduce temperature to 180 C and bake another 20 minutes. Next remove rolls from the oven and set aside to cool.
More informations about making homemade bread you can find here.
Enjoy!




źródło przepisu: książka "Handmade bread" Dana Leparda

12 komentarzy:

  1. rzeczywiście nieskomplikowany przepis a bułeczki wyglądają bosko:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne! nie dosyć, że proste t jest ładnie wyglądają i smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, chętnie kiedyś wypróbuję w wersji orkiszowej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pieczywo, to produkt, który w każdej kulturze od zarania dziejów cieszy się największym szacunkiem, chociaż jak przyjrzeć się poszczególnym regionalnym wypiekom z bliska, to widzimy jak bywają różne wizualnie i smakowo. Kolejna receptura do kajetu :) Piękne buły :) Pozdrawiam
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  5. muszę zrobić zakwas, bo te bułeczki są the best! Żadne zdjęcie bułeczek mnie tak ostatnio nie urzekło jak właśnie te! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczne :) Koniecznie zapisuję do upieczenia!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeny! U ciebe zawsze wszystko wygląda taaaaak smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To udało ci się dorwać fajną książkę :) Bułeczki wymiatają, ja jestem chętna na spróbowanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny mają kształt, bo że są pyszne w to nie wątpię :-) Też mam parę wymarzonych książek wydanych po angielsku, o których marzę, ale u nas cena ich to kosmos ;-(

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak wchodzę do Tk Maxx to od razu kieruje się do półki z książkami :D Tylko ostatnio nie mają żadnych fajnych perełek :{ Bułeczki wyglądają pysznie, chętnie bym porwała jedną na śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  11. A nawet nie wiedziałam, że w TK Maxx można kupić książki!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...