czwartek, 17 marca 2016

Pascha kokosowa z białą czekoladą

Pascha kokosowa z białą czekoladą

Coconut Pascha with white chocolate, Easter cheesecake, for English scroll down


Odkąd w tamtym roku zrobiłam po praz pierwszy paschę, postanowiłam przygotowywać ją, co roku. Okazało się, że wszyscy członkowie mojej rodziny bardzo za nią przepadają. Jest to jednak ten typ słodkości, którego wystarczy kawałek i naprawdę nie ma się ochoty na drugi. Powód jest prosty, pascha jest bardzo konkretna i ciężka, stąd zadowolenie po jednym kawałku. Oczywiście poza okresem wielkanocnym nie zdarzyło mi się jej zrobić, bo właściwie kojarzę ją tylko z Wielkanocą i chcę, żeby tak zostało.
Ta wersja paschy jest nieziemska. Jak już zdążyliście może zauważyć bardzo lubię kokosowe słodkości i często sięgam po kokos w kuchni. Nie mogło więc zabraknąć paschy kokosowej, a biała czekolada pasuje tutaj idealnie. Nie pozostało nic innego, jak kupić twaróg i do dzieła!

Pascha kokosowa z białą czekoladą
1 duża pascha

składniki:
- 1 kg twarogu zmielonego dwukrotnie
- 6 żółtek
- 150 g cukru
- 200 ml mleka kokosowego
- 150 g białej czekolady
- 200 g miękkiego masła
- 50 g wiórków kokosowych

Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty i jasny puch, dodawać mleko cały czas miksując. Całość przelać do garnka i gotować na małym ogniu do zagotowania. Płyn należy często mieszać, bo lubi się przypalać. W międzyczasie roztopić czekoladę w kąpieli wodnej.
Kiedy masa zacznie wrzeć przelać ją ponownie do miski miksera i zacząć ucierać. Powoli dodawać połowę porcji twarogu, następnie twaróg i masło naprzemiennie. Masa może wydawać się lekko zważona, ale tak ma być. Na końcu dodać roztopioną czekoladę oraz wiórki kokosowe i wszystko jeszcze raz dobrze zmiksować.
Na durszlak wyłożyć gazę, następnie wylać masę twarogową i dobrze ugnieść. Paschę obciążyć i odstawić do lodówki na całą noc na głębokim talerzu, aby serwatka mogła spokojnie spłynąć. Następnego dnia paschę odwrócić do góry nogami, zdjąć gazę i udekorować wiórkami kokosowymi.
Smacznego!

Coconut Pascha with white chocolate
1 big Pascha

ingredients:
- 1 kg farmer's cheese, ground twice
- 6 egg yolks
- 150 g sugar
- 200 ml coconut milk
- 150 g white chocolate
- 200 g butter, at room temperature
- 50 g shredded coconut

Beat yolks and sugar until light and fluffy. Gradually add milk, beating all the time. Pour the mixture into a saucepan and cook until boiled. Meanwhile melt chocolate on waterbath.
When mixture is boiling remove from the stove and pour again into the mixing bowl. Start to bet again and then gradually add half of cheese. Next add cheese and butter alternately beating all the time. At the end add melted chocolate and shredded coconut and beat again to combined.
Prepre the strainer: add gauze into the strainer and add all cheese mixture. Press top with fingers and take the strainer on the plate. Take everything into the fridge overnight. Next day take the pascha upise-down on the plate. Decorate with shredded coconut and serve.
Enjoy!





9 komentarzy:

  1. zacna! ja pierwszy raz paschę robiłam rok temu ;) bardzo ja lubię!

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam paschę kokosową z białą czekoladą rok temu i była pyszna. Smakowała jak sernik kokosowy :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomimo mojej rezerwy w stosunku do kokosu, jestem pewna, że pochłonęłabym kawałek w 5 sekund <3 I te zdjęcia w ciepłej tonacji, cudne!

    OdpowiedzUsuń
  4. nigdy nie jadłam,i nawet nie wyobrażam sobie jak smakuje

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj uwielbiam paschę, wspaniała ci wyszła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też uwielbiam paschę :)
    Ale fakt, więcej niż jeden kawałek zjeść się po prostu nie da :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...