sobota, 19 marca 2016

Pasca- wielkanocne ciasto z Rumunii

Pasca- drożdżowe ciasto z serem


Pasca- Romaniam Easter cake, for English scroll down


Jak tylko zobaczyłam w internecie przepis na to ciasto, od razu wiedziałam, że je zrobię. Nie jest jakieś nadzwyczajne. To po prostu drożdżowe z nadzieniem serowym. Ale. Osobiście uwielbiam drożdżowe wypieki, więc nie mogłam się powstrzymać, żeby nie zrobić tego ciasta.
Pasce je się tradycyjnie w Wielkanocny poranek. U nas można spodziewać się jajek, żurku i białej kiełbasy, w Rumunii tej cudownej, ogromnej i słodkiej chałki. W następnych dniach jadłam to ciasto w różnych postaciach, podgrzane w piekarniku, w roli tostów francuskich i po prostu słodkich kanapek z dżemem. Wszystkie opcje były pyszne. No i to nadzienie- nie ma go zbyt dużo, ale o to właśnie chodzi;)

Pasca
1 duże cisto, tortownica o wymiarach 22 cm

składniki na ciasto:
- 550 g mąki pszennej luksusowej
- 3 jajka
- 30 g roztopionego masła
- 7 g drożdży instant
- 250 ml mleka
- 70 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli

Mleko podgrzać, aby było ciepłe, ale nie gorące. Dodać cukier oraz drożdże i wymieszać, odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać z solą do miski. Do suchych składników dodać "zaczyn"oraz jajka, wszystko dokładnie połączyć. Następnie dodać masło i zagniatać ciasto aż będzie elastyczne i gładkie. Do naoliwionej miski przełożyć ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1.5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto zagnieść przez chwilę i podzielić na dwie części. Pierwszą część rozwałkować na kształt koła i włożyć do tortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia a boki wysmarowane masłem. Drugą część podzielić na trzy równe części i rozwałkować na długie wałki. Następnie zapleść warkocz i wyłożyć na brzegi tortownicy, robiąc wianek. Środek ma pozostać pusty. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 20- 30 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie  przygotować masę serową i nastawić piekarnik na 190 stopni (grzanie góra- dół)

składniki na masę serową:
- 200 g twarogu, przynajmniej dwukrotnie zmielonego
- 1 jajko
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- jajko+ odrobina mleka

Ser ucierać chwilę w mikserze razem z cukrem do powstania gładkiej masy. Dodać jajko oraz ekstrakt i ucierać do połączenia. Do wgłębienia wyrośniętego ciasta przełożyć nadzienie. Jajko wymieszać z mlekiem i posmarować warkocz. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec kolejne 40- 45 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.
Smacznego!

Pasca- Easter Romanian bread
1 big pasca, 22 cm round tin

ingredients for dough
- 550 g all purpose flour
- 3 eggs
- 30 g melted butter
- 7 g acite dry yeast
- 250 ml milk
- 70 g sugar
- 1/2 teaspoon salt

Warm up milk, but remember- milk musn;t be too hot, just lukewarm. Add yeast, sugar and whisk to combine. Set aside for 5 minutes. In a bowl sift flour and add salt. Add yeast mixture and eggs and knead to incorporated, then add butter and knead until smooth and elastic. Take the dough into the oiled bowl, cover with a kitchen cloth and set aside in a warm place for 1.5 hours until double size.
Deflate the dough and divide into two pieces. Roll out first piece of dough into a circle and take into the round form, lined with parchment paper and butter the sides. Divide second part of cake into three pieces and roll out long stripes, then make a braid. Take the braide into the sides of the form, making wreath with empty space in the middle. Cover the form with the kitchen cloth and set aside for 20- 30 minutes until puffed. Meanwhile prepare filling and preheat oven to 190 C.

ingredients for filling:
- 200 g farmer's cheese, at least ground twice
- 1 egg
- 50 g sugar
- 1 teaspoon vanilla extract

- 1 egg, lightly beat+ a little bit of milk, combined.

Beat cheese with sugar until smooth. Add egg and extract and beat just until ocmbined. Pour the filling in the middle of the cake and glaze the braid with egg mixture, Take the bread into the preheated oven and bake 15 minutes, then reduce temperature to 160 C and bake another 40- 45 minutes until a toothpick inserted in the middle of the cake comes out clean. Remove cake from the oven and set aside to cool completely.
Enjoy!






inspiracja: klik klik

18 komentarzy:

  1. Angie miej litość nad tymi,którzy nie mogą upiec tejże pysznej chałki,proszę:))) cudna,pyszna,pachnąca i ta drożdżowa struktura...rozmarzyłam się...

    OdpowiedzUsuń
  2. No cudowna :) Jako fanka ciast drożdżowych nie potrafię być wobec niej obojętna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ puszysta! Wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne zdjęcia i znów się czegoś nauczyłam. Nie miałam pojęcia. Wiadomo, ze co kraj to obyczaj- ale jakoś nigdy się nie spotkałam z opowieściami o tradycjach w innych krajach. A lubię akie wiadomości :)

    OdpowiedzUsuń
  5. piękne ciasto! i zrobię je już niebawem, nie oprę się :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pierwsze skojarzenie - gigantyczna drożdżówka z serem! A, że uwielbia, to wiem, iż ciasto jest dla mnie. Nie wiedziałam, że w Rumunii takie pyszności można znaleźć.

    OdpowiedzUsuń
  7. Drożdżowe z serem to moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda naprawdę kusząco !

    OdpowiedzUsuń
  9. Już sam fakt, że jest z serem mnie przekonuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawe ciasto, wygląda obłędnie! Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciacho drożdżowe z serem jak najbardziej

    OdpowiedzUsuń
  12. Wypasiona wersja drożdżówki z serem :D Piękne zdjęcia, od razu ma się ochotę próbować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne ciasto, nie znałam go wcześniej :D

    OdpowiedzUsuń
  14. przypomina ciasto drozdzowe. czyz nie?

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie słyszałam o tym cieście, fajnie poznać zwyczaje z innych krajów.

    OdpowiedzUsuń
  16. U nas też drożdżowe na święta lubimy, chałki też (chociaż niekoniecznie tradycyjne) i bardzo podoba mi się Twoja propozycja :) Pasca pięknie ozdobiłaby wielkanocny stół, że o smaku nie wspomnę ;) Pozdrawiam
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  17. drożdżowe i biały ser - dla mnie rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszne połączenie :) upiekłam na wielkanocne śniadanie. Do sera dodałam skórkę z pomarańczy i płatki migdałowe.
    Jedyna wada wg mnie oczywiście to fakt, że samo ciasto nie pozostaje długo świeże, jest dość suche. I tak zajadam ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...