Pasztet z czarnego ryżu i soczewicy z oliwkami
Black rice and lentil loaf with black olives, for English scroll down
Po moich zachwytach nad czarną soczewicą, postanowiłam pójść za ciosem i wypróbować czarny ryż. Muszę przyznać, że prezencję ma fenomenalną. Podczas gotowania w ogóle nie traci koloru i nadal jest czarny, jak smoła, co powoduje, że wygląda bardzo interesująco. Gotuje się go dosyć długo i mam wrażenie, że nie da się go rozgotować. Nawet po wyznaczonym czasie gotowania tego ryżu, niektóre ziarna nadal pozostają lekko chrupiące. W smaku jest bardzo ciekawy, trochę słony, trochę orzechowy, na pewno o mocniejszym smaku niż zwykły biały. W połączeniu z czarną soczewicą, którą uwielbiam tworzą świetny duet nie tylko kolorystyczny, ale też smakowy. Postanowiłam przyrządzić z nich pasztet warzywny nie tylko dlatego, że bardzo lubię je robić, ale też ze względu na zbliżającą się Wielkanoc. Wyszło bardzo czarno, smacznie i elegancko:)
Pasztet z czarnego ryżu i soczewicy z oliwkami
forma o dł. 20 cm
składniki:
- 100 g czarnego ryżu
- 100 g czarnej soczewicy
- 600 ml wody
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 1/2 łyżeczki kuminu mielonego
- 1/2 łyżeczki kolendry mielonej
- 1/2 łyżeczki sumaku
- 1/2 łyżeczki czarnuszki
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 2 duże jajka
- 1 łyżka mąki ryżowej
- duża garść czarnych oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- duża szczypta cukru trzcinowego
Do garna nalać wody, dodać ryż, soczewicę, ziele angielskie, liść laurowy i szczyptę soli. Gotować ok 40- 45 minut do miękkości i wchłonięcia wody. Następnie wyjąć liść laurowy oraz ziele angielskie. W międzyczasie marchewkę oraz pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę, imbir i czosnek pokroić w drobniutką kostkę, a oliwki przekroić na pół. Wszystkie przyprawy połączyć ze sobą w miseczce. Na patelni rozgrzać 1- 2 łyżki oliwy, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia, dorzucić czosnek i imbir i smażyć jeszcze chwilę, Dodać pietruszkę oraz marchewkę i smażyć ok 7- 10 minut aż zmiękną. Dolać ocet balsamiczny oraz cukier i smażyć aż ocet wyparuje. Patelnię zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia.
Piekarnik nastawić na 180 stopni- termoobieg.
Wszystkie składniki, łącznie z soczewicą, ryżem i zawartością patelni wymieszać w misce. Przyprawić solą lub pieprzem w razie potrzeby. Masę przełożyć do sylikonowej keksówki lub metalowej, wyłożonej papierem do pieczenia, dobrze przycisnąć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 30- 40 minut do suchego patyczka. Pasztet wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia, następnie wstawić do lodówki na całą noc.
Smacznego!
Black rice and lentil loaf with black olives
20 cm loaf pan
ingredients:
- 100 g black rice
- 100 g black lentil
- 600 ml water
- 1 bay leaf
- 2 whole allspices
- 1 big onion
- 2 garlic cloves
- 2 cm piece of fresh ginger
- 1 carrot
- 1 parsley root
- 1/2 teaspoon ground cumin
- 1/2 teaspoon ground coriander seeds
- 1/2 teaspoon sumac
- 1/2 teaspoon nigella seeds
- 1/4 teaspoon ground cardamon
- 2 big eggs
- 1 tablespoon rice lfour
- big handful of black olives
- 1 teaspoon balsamic vinegar
- pinch of light brown sugar
In a saucepan combine rice, lentil, bay leaf, allspice and water. Bring to a boil and cook approx. 40- 45 minutes until soft and absorbed the water. Remove bay leaf and allspices and set aside to cool.
Meanwhile peel carrot and parsley and finely grate with a grater. Cut onion, ginger and garlic into small cubes and mix all spieces in a small bowl. Cut olives in half.
Heat a frying pan with 1- 2 tablespoons olive oil and add onion, fry until glossy, then add ginger and garlic and fry for another minute. Add carrot and parsley and fry until tender about 7- 10 minutes. Next add vinegar and sugar and fry for 1- 2 minutes. Remove form the stove and set aside to cool.
Preheat oven to 180 C.
In a big bowl combine all ingredients including letnil, rice, veggies and spices. Mix everything to well combined. Season with salt and pepper if needed. Take the mass into a loaf pan lined with parchment paper and nicely press the top with your hand. Take the pan into the preheated oven and bake approx. 30- 40 minutes until a toothpick inserted in the center of the loaf comes out clean. Remove form the oven and set aside to cool, then take into the fridge overnight.
Enjoy!
Wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńRobi wrażenie, pewnie w smaku też :)
OdpowiedzUsuńRobi wrażenie, pewnie w smaku też :)
OdpowiedzUsuńMroczny "pasztet" ^^
OdpowiedzUsuńDostrzegam w tym pasztecie "ciemną stronę mocy" XD
OdpowiedzUsuńOj, chyba nieźle mnie zaskoczyłaś :-)
OdpowiedzUsuńJa rozumiem,że z czarnego ryżu,ale czy musi być aż tak czarno??? znając Twoje smaki,obstawiam,że jest pysznie,choć mrocznie:)
OdpowiedzUsuńJestem zaskoczona tym przepisem, ale pozytywnie :-)
OdpowiedzUsuńJestem zaskoczona tym przepisem, ale pozytywnie :-)
OdpowiedzUsuńWspaniały, głęboki kolor :)
OdpowiedzUsuńNiesamowity!
OdpowiedzUsuńwow!takiego pasztetu to jeszcze nie znałam :)
OdpowiedzUsuńMroczny pasztet! Ale muszę przyznać, że ten kolor intryguje :3
OdpowiedzUsuńHeh, tak czarny, ze na zdjeciach ledwo go dostrzegam ;)
OdpowiedzUsuńMuszę taki zrobić, bo wygląda fenomenalnie!
OdpowiedzUsuń