środa, 23 marca 2016

Pasztet z czarnego ryżu i soczewicy z oliwkami

Pasztet z czarnego ryżu i soczewicy z oliwkami

Black rice and lentil loaf with black olives, for English scroll down


Po moich zachwytach nad czarną soczewicą, postanowiłam pójść za ciosem i wypróbować czarny ryż. Muszę przyznać, że prezencję ma fenomenalną. Podczas gotowania w ogóle nie traci koloru i nadal jest czarny, jak smoła, co powoduje, że wygląda bardzo interesująco. Gotuje się go dosyć długo i mam wrażenie, że nie da się go rozgotować. Nawet po wyznaczonym czasie gotowania tego ryżu, niektóre ziarna nadal pozostają lekko chrupiące. W smaku jest bardzo ciekawy, trochę słony, trochę orzechowy, na pewno o mocniejszym smaku niż zwykły biały. W połączeniu z czarną soczewicą, którą uwielbiam tworzą świetny duet nie tylko kolorystyczny, ale też smakowy. Postanowiłam przyrządzić z nich pasztet warzywny nie tylko dlatego, że bardzo lubię je robić, ale też ze względu na zbliżającą się Wielkanoc. Wyszło bardzo czarno, smacznie i elegancko:)

Pasztet z czarnego ryżu i soczewicy z oliwkami
forma o dł. 20 cm

składniki:
- 100 g czarnego ryżu
- 100 g czarnej soczewicy
- 600 ml wody
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 1/2 łyżeczki kuminu mielonego
- 1/2 łyżeczki kolendry mielonej
- 1/2 łyżeczki sumaku
- 1/2 łyżeczki czarnuszki
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 2 duże jajka
- 1 łyżka mąki ryżowej
- duża garść czarnych oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- duża szczypta cukru trzcinowego

Do garna nalać wody, dodać ryż, soczewicę, ziele angielskie, liść laurowy i szczyptę soli. Gotować ok 40- 45 minut do miękkości i wchłonięcia wody. Następnie wyjąć liść laurowy oraz ziele angielskie. W międzyczasie marchewkę oraz pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę, imbir i czosnek pokroić w drobniutką kostkę, a oliwki przekroić na pół. Wszystkie przyprawy połączyć ze sobą w miseczce. Na patelni rozgrzać 1- 2 łyżki oliwy, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia, dorzucić czosnek i imbir i smażyć jeszcze chwilę, Dodać pietruszkę oraz marchewkę i smażyć ok 7- 10 minut aż zmiękną. Dolać ocet balsamiczny oraz cukier i smażyć aż ocet wyparuje. Patelnię zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia.
Piekarnik nastawić na 180 stopni- termoobieg.
Wszystkie składniki, łącznie z soczewicą, ryżem i zawartością patelni wymieszać w misce. Przyprawić solą lub pieprzem w razie potrzeby. Masę przełożyć do sylikonowej keksówki lub metalowej, wyłożonej papierem do pieczenia, dobrze przycisnąć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 30- 40 minut do suchego patyczka. Pasztet wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia, następnie wstawić do lodówki na całą noc.
Smacznego!

Black rice and lentil loaf with black olives
20 cm loaf pan

ingredients:
- 100 g black rice
- 100 g black lentil
- 600 ml water
- 1 bay leaf
- 2 whole allspices
- 1 big onion
- 2 garlic cloves
- 2 cm piece of fresh ginger
- 1 carrot
- 1 parsley root
- 1/2 teaspoon ground cumin
- 1/2 teaspoon ground coriander seeds
- 1/2 teaspoon sumac
- 1/2 teaspoon nigella seeds
- 1/4 teaspoon ground cardamon
- 2 big eggs
- 1 tablespoon rice lfour
- big handful of black olives
- 1 teaspoon balsamic vinegar
- pinch of light brown sugar

In a saucepan combine rice, lentil, bay leaf, allspice and water. Bring to a boil and cook approx. 40- 45 minutes until soft and absorbed the water. Remove bay leaf and allspices and set aside to cool.
Meanwhile peel carrot and parsley and finely grate with a grater. Cut onion, ginger and garlic into small cubes and mix all spieces in a small bowl. Cut olives in half. 
Heat a frying pan with 1- 2 tablespoons olive oil and add onion, fry until glossy, then add ginger and garlic and fry for another minute. Add carrot and parsley and fry until tender about 7- 10 minutes. Next add vinegar and sugar and fry for 1- 2 minutes. Remove form the stove and set aside to cool.
Preheat oven to 180 C.
In a big bowl combine all ingredients including letnil, rice, veggies and spices. Mix everything to well combined. Season with salt and pepper if needed. Take the mass into a loaf pan lined with parchment paper and nicely press the top with your hand. Take the pan into the preheated oven and bake approx. 30- 40 minutes until a toothpick inserted in the center of the loaf comes out clean. Remove form the oven and set aside to cool, then take into the fridge overnight. 
Enjoy!





15 komentarzy:

  1. Robi wrażenie, pewnie w smaku też :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robi wrażenie, pewnie w smaku też :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dostrzegam w tym pasztecie "ciemną stronę mocy" XD

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, chyba nieźle mnie zaskoczyłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja rozumiem,że z czarnego ryżu,ale czy musi być aż tak czarno??? znając Twoje smaki,obstawiam,że jest pysznie,choć mrocznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem zaskoczona tym przepisem, ale pozytywnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem zaskoczona tym przepisem, ale pozytywnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały, głęboki kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wow!takiego pasztetu to jeszcze nie znałam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mroczny pasztet! Ale muszę przyznać, że ten kolor intryguje :3

    OdpowiedzUsuń
  11. Heh, tak czarny, ze na zdjeciach ledwo go dostrzegam ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Muszę taki zrobić, bo wygląda fenomenalnie!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...