Lemoniada rabarbarowo-truskawkowa z młodymi buraczkami
Rhubarb and strawberry lemonade with young beetroots, for English scroll down
Lemoniada to jeden z najprostszych sposobów na orzeźwienie. Ja lubię, kiedy jest bardziej kwaśna i, kiedy trochę cierpnie od niej język, ale oczywiście można ją bardziej dosłodzić, jeśli dla Was wyda się za kwaśna. Koniecznie muszę zrobić lemoniadę arbuzową, którą miałam okazję pić u Sosny na garden party, była super! Dodaliśmy do zblendowanego arbuza piwo jabłkowe i to było cudne połączenie. Podejrzewam, że z dobrym szampanem też będzie pyszna.
Truskawki i rabarbar to połączenie, które mogę już chyba z czystym sumieniem nazwać mianem klasycznego. Nigdy się nie nudzi i to jest właśnie cudowne. Młode buraczki z botwiny dodałam, bo nie lubię marnować jedzenia, a akurat nie wiedziałam, co z nimi zrobić. Nadają subtelnego, ale wyczuwalnego aromatu i podkreślają piękny kolor. Warto spróbować, zdecydowanie!;)
Lemoniada rabarbarowo-truskawkowa z młodymi buraczkami
ok 1.5 litra lemoniady
składniki:
- 200 g + 70 g truskawek
- 3 łodygi+ 1 rabarbaru
- 50 g młodych buraczków, najlepiej z botwiny
- 150 g miodu
- 200 ml soku z cytryny
- 1 litr wody
- 500 ml wody gazowanej
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 1 cytryna
200 g truskawek i 3 łodygi rabarbaru pokroić w kostkę.
Do garnka dodać buraki, rabarbar, wodę, miód i rozgniecioną trawę cytrynową, gotować ok 30 minut aż warzywa się rozpadną. Następnie przelać przez sitko i odstawić do ostudzenia. Do lemoniady dodać sok z cytryny oraz 200 g truskawek i zblendować całość, dodać wodę gazowaną i wymieszać. Cytrynę pokroić w plastry, 70 g truskawek i 1 łodygę rabarbaru w kostkę. Dodać do lemoniady i schłodzić.
Smacznego!
Rhubarb and strawberry lemonade with young beetroots
about 1.5 liter lemonade
ingredients:
- 200 g + 70 g strawberries
- 3+1 stalks rhubarb
- 50 g young beets
- 150 g honey
- 200 ml lemon juice
- 1 liter water
- 500 ml sparkling water
- 1 stalk lemon grass
- 1 lemon
Cut 200 g strawberries and 3 stalks rhubarb into cubes.
In a pot combine rhubarb, water, honey, beets and crushed lemon grass, bring to a boil and cook for 30 minutes. Next strain through the sieve and set aside to cool. Add lemon juice and 200 g strawberries and blend until smooth. Add sparkling water and stir. Cut 1 stalk rhubarb and 70 g strawberries into cubes, slice lemon. Add into the lemonade and take into a fridge, chill.
Enjoy!
Wygląda cudownie, uwielbiam takie połączenia :)
OdpowiedzUsuńSuper wymyśliłaś z tym dodatkiem buraczków! Kolor od razu jest cudny, no i buraki takie zdrowe! Ja robiłam rabarbarową z cytryną i rabarbarową z truskawkami, ale te buraczki - muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńFajowskie:)
OdpowiedzUsuńW tym roku planuję rocznicowe przyjęcie i zbieram inspiracje - lemoniada trafia na listę :) Ślicznie wygląda, a buraczki... zaskakujące.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Agnieszka
Pysznie wygląda :) takiego połączenia jeszcze nie znalam ;)
OdpowiedzUsuńKolejne intrygujące połączenie :) potrafisz zaskakiwać :)
OdpowiedzUsuńWoow, cóż za feeria kolorów!
OdpowiedzUsuń