piątek, 24 czerwca 2016

Placuszki makowo-truskawkowe

Placuszki makowo-truskawkowe

Poppy seeds and strawberry pancakes, for English scroll down


 Jestem ogromną fanką placuszków. Będę powtarzać to do znudzenia, ale to jedno z moich ulubionych śniadań, które robię zawsze wtedy, kiedy mam trochę więcej czasu rano. Lubię eksperymentować z ciastem, składnikami i tworzyć nowe połączenia. Tym razem postawiłam na klasyczne, zawsze sprawdzające się ciasto placuszkowe, dodałam do niego jednak cudowny składnik w postaci maku, który przyjemnie chrupie w ustach. Pokrojone i lekko przysmażone truskawki są ciepłe, miękkie i rozpływające się w ustach. Muszę przyznać, że gdybym mogła jadłabym takie śniadania codziennie, niestety rano bardzo często goni mnie czas i jedyne placuszki, jakie robię to połączenie banana, jajek i mąki kokosowej- superszybkie i swoją drogą superpyszne placuszki, na jakie mogę sobie pozwolić, kiedy wychodzę rano do pracy.
Koniecznie zróbcie takie placuszki, teraz kiedy sezon na truskawki trwa w najlepsze, możecie cieszyć się tak pysznym śniadaniem nawet codziennie:)

Placuszki makowo-truskawkowe
10 sporych placuszków

składniki:
- 130 g mąki pszennej luksusowej
- 65 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 240 ml mleka+ 2 łyżeczki octu winnego
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka maku
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- ok 200 g truskawek

Mleko połączyć z octem i odstawić na 5 minut. Truskawki pokroić na plasterki
Suche składniki wymieszać ze sobą. Do mleka dodać jajko, syrop, oraz olej i dobrze wymieszać. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać tylko do połączenia.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju kokosowego. Dodać po jednej sporej łyżce ciasta na placuszek i od razu ułożyć truskawki. Smażyć do zrumienienia, po czym obrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę do zrumienienia.
Podawać z sosem truskawkowym.
Smacznego!

Poppy seed and strawberry pancakes
10 quite big pancakes

ingredients:
- 130 all purpose flour
- 65 g wholewheat flour
- 240 ml milk+ 2 teaspoons white vinegar
- 1 egg
- 2 tablespoon maple syrup
- 1 tablespoon canola oil
- 1 tablespoon poppy seeds
- 1 teaspoon baking powder
- 1/2 teaspoon baking soda
- about 200 g strawberries

In a bowl combine milk and vinegar, set aside for 5 minutes. Cut strawberries into slices.
In another bowl combine all dry ingredients. Add egg, oil and syrup into the milk and stir to well combined. Add wet ingredients into the dry and stir just only to combine. Heat a frying pan with a little bit of coconut oil. Take 1 heaping tablespoon batter to the pan per 1 pancakes, fry three- four pancakes in a row. Put strawberries at the top and fry until golden. Flip and fry again until golden brown. Serve with strawberry sauce.
Enjoy!




12 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne placuszki, bardzo apetycznie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają atrakcyjnie, pozdrawiam i zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj chyba się wprosimy do Ciebie na śniadanie :) Na samą myśl cieknie nam ślinka!

    OdpowiedzUsuń
  5. ja też jestem fanką placuszków, i mogę je jako formę "obiadu" Twoje bardzo atrakcyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To ja się wpraszam na placuszki :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie się prezentują, szczególnie polane sosikiem :) Ja placuszki z jajek, bananów i odrobiny mąki smażę ostatnio mojemu synkowi i sama przy okazji je podjadam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne pieguski- ten sos!!!!! pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  9. bajeczne zdjęcia i placuszki, mogę się założyć, że też :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...