Placuszki makowo-truskawkowe
Poppy seeds and strawberry pancakes, for English scroll down
Koniecznie zróbcie takie placuszki, teraz kiedy sezon na truskawki trwa w najlepsze, możecie cieszyć się tak pysznym śniadaniem nawet codziennie:)
Placuszki makowo-truskawkowe
10 sporych placuszków
składniki:
- 130 g mąki pszennej luksusowej
- 65 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 240 ml mleka+ 2 łyżeczki octu winnego
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka maku
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- ok 200 g truskawek
Mleko połączyć z octem i odstawić na 5 minut. Truskawki pokroić na plasterki
Suche składniki wymieszać ze sobą. Do mleka dodać jajko, syrop, oraz olej i dobrze wymieszać. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać tylko do połączenia.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju kokosowego. Dodać po jednej sporej łyżce ciasta na placuszek i od razu ułożyć truskawki. Smażyć do zrumienienia, po czym obrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę do zrumienienia.
Podawać z sosem truskawkowym.
Smacznego!
Poppy seed and strawberry pancakes
10 quite big pancakes
ingredients:
- 130 all purpose flour
- 65 g wholewheat flour
- 240 ml milk+ 2 teaspoons white vinegar
- 1 egg
- 2 tablespoon maple syrup
- 1 tablespoon canola oil
- 1 tablespoon poppy seeds
- 1 teaspoon baking powder
- 1/2 teaspoon baking soda
- about 200 g strawberries
In a bowl combine milk and vinegar, set aside for 5 minutes. Cut strawberries into slices.
In another bowl combine all dry ingredients. Add egg, oil and syrup into the milk and stir to well combined. Add wet ingredients into the dry and stir just only to combine. Heat a frying pan with a little bit of coconut oil. Take 1 heaping tablespoon batter to the pan per 1 pancakes, fry three- four pancakes in a row. Put strawberries at the top and fry until golden. Flip and fry again until golden brown. Serve with strawberry sauce.
Enjoy!
Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńcudowna wieżyczka :)
OdpowiedzUsuńCudowne placuszki, bardzo apetycznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńi ten truskawkowy sos *.*
OdpowiedzUsuńJak pięknie i apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają atrakcyjnie, pozdrawiam i zapraszam do siebie
OdpowiedzUsuńOj chyba się wprosimy do Ciebie na śniadanie :) Na samą myśl cieknie nam ślinka!
OdpowiedzUsuńja też jestem fanką placuszków, i mogę je jako formę "obiadu" Twoje bardzo atrakcyjne :)
OdpowiedzUsuńTo ja się wpraszam na placuszki :D
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentują, szczególnie polane sosikiem :) Ja placuszki z jajek, bananów i odrobiny mąki smażę ostatnio mojemu synkowi i sama przy okazji je podjadam :)
OdpowiedzUsuńŚwietne pieguski- ten sos!!!!! pycha:)
OdpowiedzUsuńbajeczne zdjęcia i placuszki, mogę się założyć, że też :)
OdpowiedzUsuń