piątek, 17 czerwca 2016

Z cyklu poznajemy smaki wschodu: Gua bao z szarpanym kurczakiem w sosie sojowo-ryżowym

Gua bao z szarpanym kurczakiem w sosie sojowo-ryżowym

Gua bao with pulled chicken in soy and rice sauce, for English scroll down


Jak na pewno się domyślacie, w tym daniu prym wiedzie mięso. Jest tak niesamowicie pyszne, że zniknęło w mgnieniu oka, mimo że zrobiłam go nieco więcej niż potrzebowałam. Jest soczyste, aromatyczne i rozpływające się w ustach. W połączeniu z miękką bułką i warzywami tworzy idealną całość, którą natychmiast mamy ochotę zjeść. Szczerze mówiąc nie sądziłam, że mojej rodzinie tak bardzo będzie smakować ten obiad. Zawsze, kiedy robię coś azjatyckiego, podchodzą do tego z pewną dozą dystansu, ale tym razem poprosili o dokładkę, której... nie było, bo stwierdziłam, że jeśli nie będzie im smakować, sama tego wszystkiego nie zjem. Powiedzieli, że koniecznie czekają na powtórkę, zdecydowanie z tym samym mięsem;)

Gua bao z szarpanym kurczakiem w sosie sojowo-ryżowym
9 bułek

składniki na bułki:
- 450 g maki pszennej chlebowej
- 225 ml ciepłej wody
- 1 1/2 łyżeczki drożdży suszonych instant
- 4 1/2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli

Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrabiać do powstania elastycznego ciasta, odstawić na 1 1/2 godziny do wyrastania. Następnie zagnieść chwilę i rozwałkować na spory prostokąt, zrolować dłuższym bokiem i obrócić o 90 stopni. Ciasto rozwałkować wzdłuż na długi prostokąt i podzielić na 9 części. Każdą część zaokrąglić i złożyć na pół, wsadzając pomiędzy warstwy papieru do pieczenia.. Odstawić na 30 minut, a następnie parować ok 10-12 minut w rozgrzanym parowarze. 

składniki na mięso:
- 4 duże ćwiartki z kurczaka (z kośćmi i skórą)
- 5 ząbków czosnku, zmiażdżonych
- 5 plasterków imbiru
- 3 gwiazdki anyżu
- 60 ml wina ryżowego lub białego
- 125 ml sosu sojowego ciemnego
- 125 ml wody
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- sól, pieprz do smaku

- 3 marchewki
- 1/2 długiego ogórka zielonego
- 150 g orzechów ziemnych

Kurczaka przyprawić solą i pieprzem.
Rozgrzać patelnię lub garnek żeliwny z 2-3 łyżkami oliwy, dodać mięso i zrumienić po kilka minut z każdej strony. Następnie wyjąć ćwiartki na talerz. Na patelnię dodać wodę, czosnek, imbir i anyż, chwilę smażyć. Następnie dodać wino oraz sos sojowy i gotować ok 1 minuty. Na końcu dodać wodę oraz cukier i wszystko wymieszać. Na patelnię ponownie dodać kurczaka i gotować na małym ogniu ok. godziny, w połowie przewracając na drugą stronę. 
Po tym czasie mięso wyjąć, odstawić chwilę do ostudzenia i poszarpać. Dodać do sosu i smażyć jeszcze 10- 15 minut. 

Marchewkę pokroić na bardzo cienkie plasterki (użyłam obieraczki do warzyw), ogórka w słupki. Orzechy zrumienić na patelni.
Do bułki nałożyć warzywa, mięso i posypać orzechami.
Smacznego!

Gua bao with pulled chicken in soy and rice sauce
9 rolls

ingredients for rolls:
- 450 g bread flour
- 225 lukewarm water
- 1 1/2 teaspoons active dry yeast
- 4 1/2 tablespoons sugar
- 1/2 teaspoon salt

Add all ingredients into a bowl and stir until combined, then knead until elastic and soft. Set aside for 1 1/2 hours until doubled size in covered bowl.
Deflate the dough and knead for a while, next roll out into quite big rectangle and roll with longer side to roller. Turn in 90 degrees and roll out into long  stripe. Divide into 9 squares and round each with your hands. Fold in half between sheet of parchment paper. Set aside for 30 minutes. Next add into a hot steamer and steam 10- 12 minutes.

ingredients for meat:
- 4 big chicken quarters (bones and skin in)
- 5 garlic cloves, mashed
- 5 ginger slices
- 3 anise stars
- 60 ml rice wine or white wine
- 125 ml dark soy sauce
- 125 ml water
- 2 teaspoons light brown sugar
- salt, pepper to taste

- 3 carrots
- 1/2 long cucumber
- 150 g peanuts, crushed

Season chicken with salt and pepper.
Heat a frying pan with 2-3 tablespoons olive oil over medium-high heat and add chicken. Fry until browned 2-3 minutes on each side, remove from the pan. Add garlic ginger and anise in the pan and fry for a minute. Add wine, soy sauce and fry for other minute. Add water, sugar and stir to combine. Take chicken again into the pan and cook about 1 hour on low heat, turn around in the middle of cooking. Remove chicken from the pan, set aside to cool and sharp with fingers or fork. Take chicken again into the pan and cook for 10-15 minutes.

Slice carrot into very thin slices (I used vegetable peeler) and cut cucumber into stripes. Toast peanuts until golden and set aside. Add meat into the roll, then add veggies and sprinkle with peanuts.
Enjoy!

 


10 komentarzy:

  1. Wygląda fantastycznie:) te bułki pewnie smakują jak pampuchy drożdzowe? daloby sie je zastąpić takimi gotowcami do odgrzania na parze? Smak byłby podobny?
    Pozdrawiam!
    Kamila

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klasyczne kluski na parze smakują nieco inaczej. Ja zwykle robię swoje z mleka, dodaję jajko i masło, więc mają bardziej maślany smak. Myślę jednak, że możesz spróbować, moim zdaniem i tak będą dobrze smakować;)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Przymierzałam się kiedyś do takich bułeczek,ale nie udało mi się jeszcze za nie zabrać:) Twoje jedzonko smakowite:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak już mówiłam czekałam na ten przepis długo:D Powiedz proszę, czym zastąpić parowar? :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Parowar możesz zastąpić bambusowymi koszami do parowania albo jeśli też ich nie posiadasz możesz zrobić swój własny parowar. Musisz posiadać albo spore sitko albo garnek z dziurkami (czasami jest on w zestawie do garnków). Do innego garnka wlewasz wodę i kładziesz na niego garnek z dziurką, dno nie może dotykać wody. Wszystko przykrywasz pokrywką i gotujesz do zagotowania wody. Odkrywasz, szybko dodajesz bułeczki, tyle ile się zmieści, jednak nie mogą się dotykać i ponownie przykrywasz. Parujesz 10-12 minut:))

      Usuń
    2. Super :D Myślę, że dam radę :D

      Usuń
  4. intrygujący widok, ciekawa jestem tez smaku :) miłego wieczoru :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Strasznie podobają mi się te puchate bułki! Nadzienie oczywiście musiałabym dać bez mięsa, ale chętnie bym coś pokombinowała, byle posilić się taką super bułeczką :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O, widzę, że nie tylko ja w ostatnim czasie szarpałem mięso do bułeczek! :D

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...