poniedziałek, 27 czerwca 2016

Schab zapiekany w sosie pomidorowym z burakami i młodymi ziemniakami

Schab zapiekany w sosie pomidorowym z burakami i młodymi ziemniakami

Baked pork loin in tomato sauce with beetroots and baby potatoes, for English scroll down


Miałam do dyspozycji dorodny kawałek schabu. Moja mama bez namysłu powiedziała, żeby zrobić po prostu kotlety schabowe. Znowu? Czy na schab nie ma innego pomysłu? Oczywiście, że jest, trzeba tylko chwilę się zastanowić i zestawić ze sobą rzeczy, które akurat znalazły się w kuchni. Schab w takim wydaniu smakuje świetnie i, co najważniejsze w naszej kuchni nie ma nudy. Moja mama. mimo że wspaniale gotuje, często idzie na łatwiznę i gotuje to, co wie, że jest uniwersalne. Nie ma po prostu głowy i czasu na wymyślanie przeróżnych dań. Ale od tego jestem przecież ja. Doskonale wie, że kiedy mam ochotę na coś tradycyjnego, nie będę wchodzić jej w drogę, to ona wtedy króluje w kuchni. Nawet nie zamierzam z nią konkurować, bo wiem, że przegram. Zabawa zaczyna się, kiedy chodzi o mniej codzienne jedzenie, takie, którego ona nigdy nie robiła. Wtedy do kuchni wkraczam ja. I to chyba najlepszy kompromis dla mnie i dla niej. Wszyscy są zadowoleni i nikt nie narzeka, bo mimo że potrafię zrobić rosół, moja mama robi go po protu lepiej;)

Schab zapiekany w sosie pomidorowym z burakami i młodymi ziemniaczkami
4 porcje

składniki na sos:
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- 1/ łyżeczki papryki wędzonej ostrej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól pieprz

Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oliwy i smażyć do zeszklenia, dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Dodać passatę, zioła papryki i przyprawić solą i pieprzem. Całość gotować ok 10-15 minut do zgęstnienia. 

składniki na mięso:
- ok 600 g schabu bez kości
- sól, pieprz
- 200 g ugotowanych małych buraków
- 300 g ugotowanych na półtwardo młodych ziemniaków
- sól, pieprz

Schab pokroić na 1- 1.5 cm plastry, rozbić lekko dłonią i pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, po czym obsmażyć mięso z obydwu stron do zrumienienia.
Piekarnik nastawić na 200 stopni- grzanie góra- dół.
Do żaroodpornego naczynia dodać sos, po czym ułożyć na nim mięso. Buraki i ziemniaki pokroić w plasterki i układać naprzemiennie na mięsie. Wszystko przyprawić solą i pieprzem
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 minut, następnie włączyć opcję grill, zwiększyć temperaturę do maksymalnej i grillować 5 minut do zrumienienia ziemniaków.
Wyjąć z piekarnika, chwilę ostudzić i podawać.
Smacznego!

Baked pork loin in tomato sauce with beetroots and young potatoes
4 portions

ingredients for sauce:
- 500 ml tomato passata
- 1 teaspoon dried oregano
- 1 teaspoon dried basil
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- 1/2 teaspoon sweet ground paprika
- 1/4 teaspoon hot smoked paprika
- salt, pepper

Cut onion and garlic into small cubes. Heat a frying pan with 1-2 tablespoons olive oil and add onion, fry until glossy. Add garlic and fry form a minute. Add passata, herbs, paprikas and season with salt and pepper. Cook on medium-low heat for 10- 15 minutes until thickened. 

ingredients for meat:
- about 600 g pork loin (without bone)
- 200 g cooked smll beetroots
- 300 g cooked al dente baby potatoes
- salt, pepper

Cut loin into 1-1.5 cm slices, then punch slightly to flatten and season with salt and pepper. Cut intos maller pieces. Heat a frying pan with 2-3 tablespoons olive oil over medium heat. Add meat and fry on both sides until golden (2-3 minutes on each side). Remove from the pan.
Preheat oven to 200 C.
Slice beetroots and potatoes. Add sauce in the casserole dish and spread over the bottom. Add meat and top with sliced beetroots and potatoes. Season with salt and pepper and take into the preheated oven. Bake 25 minutes then turn on the grill and increase temperature to maximum. Grill about 5 minutes until golden brown. Remove from the oven and set aside dor a couple of minutes then serve.
Enjoy!







5 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smacznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. oczarowałaś mnie tym daniem, będzie u mnie na niedzielny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. polecam schab w musztardzie i miodzie- niebo!
    A ten przepis zapisuje i w najbliższym czasie kombinuje ;)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...